37 потерпілих після візиту в суші-бар: у закладі вже знайшли сальмонелу. Що каже власниця?

37 потерпілих після візиту в суші-бар: у закладі вже знайшли сальмонелу. Що каже власниця?
  • Після візиту в новий суші-бар у Збаражі 37 осіб опинилися в лікарні. Пацієнти мають всі симптоми отруєння і вже майже третій день перебувають під чітким наглядом медиків.
  • Що каже власниця закладу і на якому етапі розслідування – дізнавалися «20 хвилин».

15 серпня у соціальних мережах, а згодом і на сайті Нацполіції Тернопільської області з’явилася інформація про масове отруєння у місті Збараж.

Із власних джерел журналістам «20 хвилин» вдалося дізнатися із власних джерел, що всі постраждалі їли суші у барі MEDUZA, що лише днями відкрив свої двері для відвідувачів.

Люди продовжували надходити

Перші спалахи отруєння почали фіксувати ще 13 серпня з 17.00 до 18.00. Саме у цей час до Збаразької центральної лікарні почали групами звертатися люди і скаржитися на однакові симптоми. Про це редакції «20 хвилин» розповів директор лікарні Григорій Чепіль.

Відео дня

— У неділю почали надходити люди до лікарні, і всі мали однакові симптоми. Це переважно блювота, скарги на слабкість, діарея та висока температура. Хворі приходили групами по п’ять-шість людей. Друга партія була в ніч з 13 на 14 серпня з 04.00 до 05.00. Тоді госпіталізували ще семеро. Станом на 16 серпня, у лікарні на стаціонарному лікуванню вже перебувають 37 пацієнтів. Серед постраждалих є не лише дорослі, а й діти, — каже він.

Зі слів директора лікарні, у всіх пацієнтів взяли відповідні аналізи. Наразі проводять дослідження. Про виписку додому говорити ще зарано.

— Станом на 11.00 16 серпня, одна частина пацієнтів перебуває у стані середньої важкості, а стан іншої частини пацієнтів – близький до задовільного. Ми очікуємо результати всіх аналізів, всіх досліджень. Наразі ми ще нікого не плануємо відпускати додому, але все залежить від самопочуття людей. Як вони себе почуватимуть 17 та 18 серпня, —  додає Григорій Чепіль.

Генеральна директорка Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб Оксана Чайчук повідомила, що серед людей, які поступили в лікарню після споживання суші в новому закладі є 17 дітей, найменша — 2019 року народження. 

Є перші результати досліджень

У Держпродспоживслужбі Тернопільської області повідомили, що свої двері для відвідувачів заклад відкрив 10 серпня. Суші-бар працював на виніс, а також продавав продукцію через інтернет-ресурси.

— Нам стало відомо, що напередодні відкриття закладу не проводили дослідження питної води, змивів зовнішнього середовища та не враховували інші важливі моменти, — каже начальник Держпродспоживслужби в Тернопільській області Ігор Рогальський.

Фахівці призупинили роботу закладу щонайменше на 10 днів. Наразі триває епідеміологічне розслідування.

— 14 серпня нам повідомили про ускладнення санітарно-епідемічної ситуації у місті Збараж після відвідування закладу харчування. Наші спеціалісти виїхали до закладу на позаплановий захід-перевірку. Під час перевірки фахівці відібрали взірці сировини, води та змивів з об’єктів навколишнього середовища для дослідження за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками, — розповідає Ігор Рогальський. — Також взяли на дослідження залишки сировини та готової продукції. Ми очікуємо на результати досліджень, і тільки потім ми можемо сказати, що стало джерелом інфекційного збудника. За рішенням головного державного інспектора Тернопільської області даний заклад має тимчасово припинити виробництво та обіг харчових продуктів.

Фахівці встановлюють осіб, які контактували в той день із потерпілими та вживали їжу разом.

— Для локалізації інфекції фахівці провели необхідні заходи. Це — дезінфекція закладу, місць перебування людей, зокрема і вдома. Також встановили можливе джерело зараження та продукцію, яку споживали хворі. Люди під наглядом лікарів, — каже Оксана Чайчук.

О 14.00 16 серпня  генеральна директорка Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб розповіла журналістам «20 хвилин» про те, що вже є перші результати аналізів. 

— За результатами дослідження, виділено ДНК сальмонели. Я не можу сказати, що ця бактерія пов’язана саме з рибою. Вона є збудником гострої кишкової інфекції і викликає такі симптоми, як нудота, блювота, діарея, висока температура, слабкість в організмі. Якщо не лікувати сальмонелу, то вона може залишитися в організмі назавжди, і людина буде її носієм. Тобто, будучи здоровою клінічно, вона виділятиме сальмонелу в середовище і бути джерелом зараження, – каже пані Чайчук. 

Я розумію, що винна і маю відповідати 

Станом на 16 серпня сторінку в Інстаграм команда суші-бару MEDUZA повністю очистила від будь-якої інформації. Лише залишили добову історію, де просять вибачення у відвідувачів та повідомляють про тимчасове закриття закладу. 

— Любі гості! У зв’язку з тою ситуацією, яка склалася, ми припинили роботу кафе. Не працюємо до того моменту, поки не отримаємо рішення санітарно-епідеміологічної станції. Будемо здійснювати перевірку всіх постачальників товару. Не будемо відкривати заклад, поки не дізнаємося причину та не вирішимо її. Нам дуже шкода, що склалася саме така ситуація. Просимо вибачення у всіх людей, які причетні до неї. Обов’язково виправимо все та вживатимемо відповідні заходи, — повідомили на сторінці закладу.

Власниця Ірина Хлистун погодилася прокоментувати ситуацію журналістам «20 хвилин». Вона розповіла, що суші-бар MEDUZA — перший її бізнес, до відкриття якого підходила відповідально, дотримувалася всіх правил.

— 10 серпня я відкрила свій заклад. У мене була невелика команда із трьох осіб. Людина, яка відповідала за суші, людина, яка відповідала за піцу, та адміністратор. Всі мої працівники мають медичні книжки, бо я розуміла, що це серйозна справа. Приготовані страви ми не зберігали, все робили чітко під замовлення, – каже співрозмовниця. – Про те, що у моєму закладі отруїлися люди, я дізналася 13 серпня, коли у соціальних мережах мені почали писати відвідувачі. 14 серпня прийняла рішення не відкривати заклад і пішла до санепідемстанції, аби фахівці провели перевірку та взяли відповідні аналізи. У санітарній службі мені повідомили, що до лікарні надійшли вже 24 пацієнти із симптомами отруєння. 

Пані Ірина наголошує, всім необхідним службам забезпечила доступ до закладу. Наразі вона співпрацює з поліцією та допомагає потерпілим.

— Я постійно контактую з людьми, які постраждали через вживання їжі в моєму закладі. Наголошую, що готова відшкодувати всі їхні витрати за замовлення та лікування. Мені дійсно шкода, що все так вийшло і розумію, що маю понести відповідальність. Бо у мене було чимало планів на цей суші-бар. Я вже підписала постійні договори про постачання продуктів, мала набирати більший штат. Найближчі 10 днів я не можу відновити роботу закладу. Та я і не впевнена, чи захочу взагалі щось відновлювати. Чи прийдуть до мене після такого? Але сказала людям, сказала в поліції і кажу вам: я не хотіла труїти людей, — каже власниця закладу MEDUZA у Збаражі. 

Натомість власник закладу MEDUZA у місті Тернопіль повідомив, що він не має жодного стосунку до суші-бару в Збаражі, адже вони працюють за бізнес-моделлю «франчайзинг», і в кожному закладі є свій керівник. 

Розпочали кримінальне провадження

В обласній поліції повідомили, що про масове отруєння людей після прийому їжі в одному із місцевих закладів харчування працівники поліції дізналися під час моніторингу соціальних мереж.

— Лікарі медичної установи на запит поліцейських підтвердили інформацію про масове звернення пацієнтів, а також повідомили про подію санепідемстанцію та співробітників Держпродспоживслужби. Фахівці відібрали зразки харчових продуктів для  лабораторних досліджень, — розповідають у відділі комунікацій поліції. — Власники закладу співпрацюють з поліцією та контролюючими установами. Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною першою статті 325 Кримінального кодексу України. А це порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням.

Довідка:

Стаття 325 ККУ «Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням».

Відповідно до кодексу, порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або свідомо могли спричинити поширення цих захворювань має свої покарання.

По-перше – карається штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

По-друге – ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (16)
  • Виталий Филипов
    Просрались якiсно
  • Марія Пронишин
    Треба їсти вареники які сама готуєш  , паньство зас..ане Боже прости  мене грішну
  • Юра Герас
    Закрити заклад,який дурень ще хоче харчуватися таким гімном
  • Мария Галицкая
    Кашмар!

keyboard_arrow_up