Адвокат сплатив півмільйона застави і вже на волі. Активісти будуть за гратами два місяці

Адвокат сплатив півмільйона застави і вже на волі. Активісти будуть за гратами два місяці

У прокуратурі стверджують, що вимагання грошей було та, як доказ, оприлюднили відео. Друзі та родичі затриманих спростовують це та погрожують пікетами. Тим часом усім затриманим оголосили підозру та обрали міру запобіжного заходу – тримання під вартою. Адвокату з можливістю внесення застави. Активістам – без. Всім загрожує до семи років ув’язнення.

На  Тернопільщині затримали адвоката, що разом з громадськими активістами вимагали 71 000 грн у підприємця, повідомили у прокуратурі області.

Адвокат, як стало нам відомо, - колишній правоохоронець, який кілька років працював слідчим у міськвідділі міліції.

Щодо активістів, то, як з’ясувалось, мова йшла про керівника Тернопільського осередку ГО «Ідея нації» Олексія Станька та активіста ГО "Громадський спротив корупції" і "Всеукраїнське об'єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО" Михайла Іваненка. Обидва, нагадаємо, брали активну участь у боротьбі з незаконними та конфліктними забудовами.

Відео дня

Справа із затриманням активістів набула у Тернополі неабиякого резонансу. Прокуратура оприлюднила відео, зняте прихованою камерою, що в підприємця таки вимагали 71 тисячу гривень. Силовики кажуть, що після оприлюднення інформації про затримання активістів до них почали масово звертатися люди з заявами на фігурантів справи. Друзі та рідні одного з затриманих називають це викраденням і політичним замовленням. 

2500 доларів, аби не чіпали


- Через резонанс справи ми вирішили розставити всі точки над «і», - каже заступник прокурора Тернопільської області Ігор Мукан.  - Потерпілий хотів почати власний бізнес, виготовив документи належним чином і почав будувати кіоск. Однак невідомі особи розвалили цю конструкцію, а через деякий проміжок часу самі прийшли до нього і сказали, що будь-які роботи він буде виконувати лише тоді, коли заплатить їм 2500 доларів. Потім погрожували його дружині.

Нагадаємо, через це слідчим відділу прокуратури розпочали досудове розслідування, в ході якого 31 січня 2018 року осіб.

-  Перший відеозапис виклав на своїй сторінці у Фейсбуці один з фігурантів у кримінальному провадженні 2 грудня 2017 року. На ньому можна побачити як зрізають конструкцію металевого МАФу, - каже слідчий в особливо важливих справах слідчого відділу прокуратури області Павло Карпець. - Наступне відео - це зустріч одного з фігурантів з потерпілим в магазині, де йде мова і погрози знищення майна, що без передачі коштів вони будувати йому нічого не дадуть. 

На наступному відео фігуранти спілкуються з заявником безпосередньо на місці будівництва МАФу, де також говориться про вимагання грошей, кажуть у прокуратурі. 

Прокурор: є ще три справи

- Усім фігурантам вже повідомили про підозру, -  продовжує заступник прокурора. - Завдяки резонансу  до нас масово приходять люди з заявами на вказаних осіб. Вони боялися, тому звернулись тільки зараз. І окрім цієї, ми ще маємо три справи на адвоката та активістів.

Наразі триває розслідування у кримінальному провадженні за ч. 2 ст.189 КК України (вимагання за попередньою змовою групою осіб).

Суд задовольнив клопотання прокуратури про обрання запобіжного заходу підозрюваним у вигляді тримання під вартою.

За рішенням суду, адвокату- колишньому правоохоронцеві, обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою з можливістю внесення застави в сумі півмільйона грн, двом іншим підозрюваним – тримання під вартою.

Тим часом рідні одного із затриманих, Олексія Станька, а також предстваники громадської організації "Ідея нації", яку він очолює у Тернополі, провели прес-конференцію. На ній повідомили, Олексія вважають невинним, затримання називають викраденням. Кажуть, якщо його не відпустять на волю, влаштують масові акції. Відповідну заяву вже подали у Тернопільську міську раду.

  • Проти ГО «Ідея Нації» в Тернополі прокуратура розпочала політичні репресії, - - пише на власній сторінці у Фейсбук голова проводу ГО «Ідея Нації» Остап Стахів. - Хто хоче вірити «позиції» прокуратури, нехай. Переконувати таких бажання не має жодного! Хто стикався з тими представниками «честі», той мене зрозуміє.

Активісти говорять про підтасовку

Олексій Станько з 2014 року є керівником осередку в Тернополі, директор ТзОВ «Молода ідея», засновник і власник інтернет-видання «Збудовано в Тернополі».

  • 31 січня цього року Олексій з журналістами був на засіданні постійної депутатської комісії Тернопільської міської ради, після чого він з журналістами зайшов в кафе, - пише Остап Стахів. - І в цей час забігло 8 осіб в цивільному, не представились та нічого не зачитали, скрутили Олексія і повезли в невідомому напрямі. Пізніше, коли дружина Наталя написала заяву до нацполіції, виявилося, що викрадачами є представники прокуратури.

Більше 30 годин до Олексія не допускали адвокатів, а дружина та мама до цього часу не може попасти на прийом до слідчого, нарікає активіст.
- Прокуратура показала якісь змонтовані нарізки, в яких Олексій не фігурує, а колишній працівник поліції, якого ніхто не знає з нашого середовища - вимагає дати йому 2500 $ (йому їх і дали за містом), - пише п. Остап. - До слова - суд присудив Олексію 2 місяці СІЗО, а цьому горе-міліціонеру (колишньому) дали право вийти під заставу. Тепер стає зрозумілим той факт, що це є повна постанова і підтасовка зі сторони прокуратури.

На даний час зі сторони правоохоронних органів йде залякування журналістів, які були в кафе з Олексієм, а відео з кафе дивним чином пропало - це зі слів прокуратури, пише Остап Стахів.

Дружина Олексія Станька Наталія каже, що після затримання Олесія у їхній квартирі провели обшук. Шукали зброю, наркотики, соляну кислоту, балаклави, болгарки, круги для порізки металу, цифрову техніку, протее нічого з вищеперелічсеного не знайшли. Вилучили кілька сім-карток, комп'ютер, дві аптечки.

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 189. Вимагання

Ч. 2. Вимагання, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням свого службового становища, або з погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, або з пошкодженням чи знищенням майна, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, - карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Остап

    "активісти"... тепер так себе називають бандюки.... І так дивно чого так

    довго за них не бралися правоохоронні органи
  • Герасимчук Ростислав

    От вам і активісти.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up