Анна, Анжела й Оксана: їх чоловіки так любили, що убили. ТОП резонансних злочинів проти жінок

Анна, Анжела й Оксана: їх чоловіки так любили, що убили. ТОП резонансних злочинів проти жінок
  • З часу вбивства Анни з Теребовлі не минуло й двох тижнів, завучки Анжели не стало 9 місяців тому, а Оксани, дружини «борщівського стрільця», - скоро минає 5 років з дня її загибелі. Борщівський стрілець ще й застрелив двох поліцейських – Андрія Чернятинського та Сашка Рудика, залишивши їхніх дітей сиротами. А сам загинув в результаті поліцейського штурму.  
  • Ці справи набули неабиякого резонансу. І всіх їх поєднує те, що всі жінки загинули від рук чоловіків, які казали, що люблять і не можуть відпустити. А потім пішли на той світ за коханими.  

Страшна трагедія: вночі 19 червня 2021 р обірвалось життя двох молодих людей з Теребовлі. Молода і любляча мама Анна Яненко загинула від рук чоловіка Романа, який убив кохану, потім наклав на себе руки, підірвавшись. Жінка напередодні повернулася з Німеччини додому, у Теребовлю, разом із донечкою. Маленька Алла в одну ніч втратила обох батьків. Більше того, маму ховали у День народження єдиної донечки – дівчинці виповнилось 3 рочки. Чи не кожен в місті обговорює жорстоке вбивство 28-річної жінки та самогубство її чоловіка. Батька дитини поховали 22 червня.

3-річна донечка подружжя залишилася сиротою. Перший секретар Теребовлянської ОТГ Володимир Довгань розповів, що для донечки Анни шукатимуть опікуна.

З Німеччині приїхали парою

– Наша служба у справах дітей займеться цим питанням. У покійної є рідний брат. Чи зможе він стати опікуном? Можливо, але не завжди родичі підходять для того, щоб стати опікунами. Звісно, у першу чергу, розглянемо опікунів серед рідні, – пояснив секретар.
Як розповіла близька подруга вбитої редакції "20 хвилин", медичний коледж Аня закінчила з червоним дипломом. Деякий час працювала в Теребовлянській лабораторії. Потім поїхала за кордон на заробітки.

Відео дня

– Не розповім точно історії їхнього знайомства, але вони з Німеччини вже повернулися парою. Ще до знайомства з Романом Аня подавала документи на офіційне проживання та роботу в Німеччині. Спочатку відповіді не було дуже довго. І саме в той час, коли вона завагітніла та вийшла заміж, з Німеччини прийшли документи, що може працювати за кордоном, – продовжує подруга Ані. – Наскільки я знаю, після розмови з чоловіком, він погодився на переїзд Ані за кордон. Коли молода мама здала всі необхідні екзамени у Тернополі та Львові, то поїхала в Німеччину. Дитина лишилася з чоловіком в Теребовлі. Жили вони в будинку Ані, який дістався їй від бабусі.

– Допомагали Романові і родичі. Тричі на тиждень рідна тітка Ані привозила Роману та дитині їсти, – каже її подруга. – Чоловік Ані ніде не працював. Дружина кожного місяця відсилала йому 500-800 доларів. За словами подруги, коли Аня приїжджала додому, аби побачитися з сім'єю, її друзі бачили дівчину з синцями. Але, кажуть, та усе терпіла.

"Приїжджай, готую несподіванку..."

Кілька місяців тому Аня приїхала в Теребовлю, забрала чоловіка та дитину з собою. Вона робила документи для возз'єднання родини. У Німеччині офіційно працевлаштовані громадяни інших країн мають право забрати до себе сім'ю. Тому Аня часто поверталася в Теребовлю для оформлення документів, – продовжує розповідати подруга вбитої. Чоловік казав: "Приїжджай, готую несподіванку..." Загалом у Німеччині Анна працювала півтора роки. Чоловік до неї приїжджав два рази. Востаннє – два-три місяці тому, розповідають колеги, які працювали в одній компанії.  – Після приїзду чоловіка Анна ходила на роботу з синцями та слідами від побоїв. Ми наполягли, щоб вона звернулася до поліції, через це її чоловіку довелося повернутися в Україну. Дитина залишилася з мамою, – розповідає колега вбитої (всі дані жінки є в редакції – прим. авт.). Пізніше Анна подала на розлучення.

У суботу, 19 червня, близько 4-ї години ранку до Теребовлянського відділу поліції надійшло повідомлення від місцевої жительки про те, що в будинку свого брата вона виявила мертвою його 28-річну дружину. На місце події виїжджала слідчо-оперативна група, керівництво Головного управління Національної поліції в області, повідомляв відділ комунікації поліції Тернопільської області. На тілі жінки були наявні ознаки насильницької смерті. Обстеживши територію господарства, поліцейські виявили на присадибній ділянці мертвим 39-річного чоловіка загиблої. За попередніми даними, він вчинив самогубство, підірвавши себе вибуховим пристроєм. За наявною інформацією, подружжя знаходилося в процесі розлучення. Незадовго до події чоловік зателефонував до своєї сестри та попросив прийти до нього додому і забрати його малолітню доньку.

Вбивство завучки Анжели стало шоком для всіх

Тіло мертвої сусідки вранці, 22 вересня 2020 р., близько 11:30 виявила тернополянка. Вона одразу зателефонувала на лінію "102". Життя тоді відібрали у 53-річної завучки 11-ої школи Анжели Макаренко.

Жінка вранці не вийшла на роботу, не відповідала на дзвінки. Перевірити чи все гаразд попросили сусідку. Анжела була незаміжня, дітей не мала, проживала сама. Звечора напередодні ще була в школі.


Судмедексперт, при попередньому огляді, визначив, що смерть – насильницька. Тобто, жінка не сама упала і розбила голову. У квартирі все чисто і охайно, принаймні візуальних ознак пограбування немає. Колеги розповідали, що напередодні у школі трапився інцидент: якийсь чоловік намагався прорватись до школи. Саме Анжела Володимирівна намагалась його заспокоїти – розмовляла з чоловіком.

"20 хвилин" також стало відомо, що телефон жінки знайшли біля одного із закладів на вул. Лепкого. Невдовзі неподалік, у шахті ліфта багатоповерхівки на просп. Злуки, виявили тіло 44-річного чоловіка. Саме Романа поліція запідозрила у скоєнні вбивства завучки. Саме він, мовляв, одним з останніх спілкувався з потерпілою, його бачили у школі, і, за нашою інформацією, у приблизний час убивства чоловік був у квартирі жертви. Пов’язували їх обох фінансові питання, а близькі подейкували, що й любовні.

У чоловіка була майже бездогання репутація прекрасного сім’янина, ідеального батька та хорошого працівника місцевого банку.

Ідеальна сім’я та мега татусь – попри людське око

– В них – ідеальна сім’я, а він просто мега татусь. На батьківських зборах – він. В житті обох дітей – здебільшого він. Коли дружина була за кордоном, він одночасно був і мамою, і татом, — розповідали нам знайомі чоловіка. — Це надзвичайно позитивна, добра і щира людина. Це все могло статись з ким завгодно, тільки не з цією родиною…
Позитивний, добрий, щирий, добрий і надійний друг, фахівець-банкір з великої букви – тільки так друзі і всі, хто знали чоловіка, відгукувались про нього. Нікому й в голову не могло прийти, що все так трагічно закінчиться. Підозрюваний був дуже миролюбивим, і вже точно не здатним на вбивство, казали товариші. Якщо це й справді зробив він - повинен бути якийсь дуже серйозний мотив, припускають друзі. Якщо він і справді це зробив – значить, не зміг впоратись із тим, що накоїв…


Як виявилось згодом, в Романа були серйозні фінансові проблеми. Шалені борги впали саме на офіційну дружину та двох дітей — жінці невдовзі після похорону чоловіка, а його ховали зі священником, не як самогубця, довелось продати велику квартиру та фірму. Родина, утекуаючи від фінансових проблем і людського осуду, винайняла джуже скромне житло. Жінка продала все, що можна, і за ці гроші навіть і половини боргу не віддала.

Чи закрили вже кримінальне провадження у зв’язку зі смертю обвинуваченого, ми дізнались від власних джерел. В поліції офіційно це не підтверджують – нам сказали писати запит щодо цієї справи. Ми подали його і наразі чекаємо на відповідь.

Попри всі розмови навколо резонансного вбивства завучки 11 школи Анжели Макаренко та самогубства підозрюваного у її вбивстві, поліція виключала, що до вбивства і до самогубства причетна третя особа.

- Причетність третьої особи до обох смертей поліцією не розглядається, - повідомили у відділі комунікації головного управління Нацполіції в області. – І на місці скоєння злочину, де знайшли тіло вчительки, і там, де виявили тіло підозрюваного у її вбивстві, експерти і поліція зібрали слідову інформацію, якої є достатньо, щоб звинуватити банкіра у скоєнні вбивства.

Борщівська трагедія забрала життя чотирьох

П’ять років минає у серпні від дня борщівської трагедії. Мешканець с. Бабинці Борщівського району, 46-річний Олекса Василюк, ввечері 22 серпня 2016 р. з мисливської рушниці убив свою дружину Оксану. Згодом, вночі і зранку 23 серпня застрелив ще двох поліцейських, після чого загинув сам в результаті операції спецпідрозділу поліції. З тих пір Олексу нарекли «борщівським стрільцем». Від рук Олекси загинули двоє поліцейських – Олександр Рудик і Андрій Чернятинський.

Невдовзі на Тернопільщину приїхало чимало людей зі столичного керівництва поліції. Перевіряли, чи правомірно діяли наші поліцейські. Адже наслідки трагедії були важкими. А прокуратура порушила кримінальне провадження, в якому розслідувала діяльність – чи то бездіяльність – тодішнього очільника поліції Борщівського району Володимира Горб’яка. Його навіть перевели в чергові іншого райвідділу, а на час слідства відправили у відпустку. Потім він перебував на лікарняному. Все для того, аби його участь і робота не вплинули на результати розслідування, пояснював тоді начальник головного управління Нацполіції в області Олександр Богомол.

У загиблого поліцейського невдовзі народилась донька

5 вересня 2018 року своїм рішенням Гусятинський райсуд визнав Володимира Горб’яка невинуватим у скоєнні інкримінованого йому злочину. 

Борщівська трагедія набула неабиякого резонансу. Батько убив маму на очах у сина та її 80-річної матері. Бабусі довелось ховати вже третю свою дитину.

— Андрійку, вставай! - просили колеги, застібаючи сорочку під розірваною на шмаття тканиною бронежилета та одягаючи взуття колезі Андрієві Чернятинському. Поліцейські, які перебували в епіцентрі подій на Борщівщині, тоді не могли повірити, що товариша вже немає серед живих…

«Наш Сашка – справжня гроза бандитів і злодюг, Професіонал, Офіцер і Людина з великої букви», - так колеги досі відгукуються про Сашка Рудика, який першим серед правоохоронців загинув від рук убивці у Бабинцях. Довго колеги не могли говорити про своїх хлопців в минулому часі… Бог таки забирає найкращих, – такої думки всі, хто добре знав хлопців і разом з ними працював. На похоронах обох загиблих по кілька кілометрів несли на руках. Попрощатись з убитими хлопцями прийшли тисячі людей. Гірко плакали навіть кремезні чоловіки, яким через службу довелось побачити чимало. Провести в останню путь загиблого чоловіка тоді не змогла дружина Сашка – вона саме носила під серцем його дитину. У січні 2017 року – через п’ять місяців після загибелі Сашка, у нього народилась донечка, яку назвали Анною. А одразу після загибелі Сашка за ним на той світ пішов дідусь. Тоді 8-річний Максимко, син Андрія Чернятинського, через тиждень після трагедії пішов до першого класу. А родини загиблих поліцейських отримали квартири.

Натомість у родині буде два похорони: почувши звістку про загибель онука, помер дідусь убитого правоохоронця.

Сиротою залишився син Іван, на очах якого розгортались події, та 81-річна мати убитої Оксани. Нагадаємо, ховали подружжя разом, а от на цвинтарі поклали в різних кінцях ряду. Оксану – поруч з убитими раніше братами і батьком. Олексу – з протилежного боку цвинтаря. Оксану поховали за всіма християнськими традиціями, а от Олексу навіть в церкву не заносили. Це тоді найбільше обурило дітей.

Опікунство над наймолодшою, Надійкою, оформила тоді старша сестра.

Ревнував він Оксану дико, бив часто і люто


Місцеві розповідали журналістам, які виїхали на місце трагедії, що Оксана напередодні ввечері повернулась додому з Польщі.

— Ревнував він Оксану дико, бив часто і люто, – розповіли жінки, втираючи сльози. –Скільки натерпілась від нього – Господь лишень знає… Він (Олекса – прим. авт.) – із сусіднього села, з Колодрібки Заліщицького району. Одружені вони з Оксаною більше 20 років. Надбали трьох діток, а добра вона від нього не знала.  
З подружжям та їхніми дітьми разом проживала мати убитої жінки. Старенька мала чотирьох дітей. Вже третю дитину кладе до труни – двох синів убили раніше. До родини у гості приїхала з Рівного Оксанчина сестра. А Олексу люди напередодні бачили – ходив подвір’ям з рушницею. Як кажуть сусіди, - «пристрілювався».

— Маруся (сестра убитої Оксани – прим. авт.) якось проскочила повз купу піску біля подвір’я – утекла, - пригадують люди. – В середині лишилась бабця, Оксана і малий Іванко… Коли Олекса застрелив дружину, син вискочив, тікав городами, добіг майже на другий кінець села. Кричав, що маму вбили. Хтось з людей тоді викликав поліцію…  

Олексу з рушницею в руках на вулиці бачили часто. Сусіди пригадують, як любив поставити банку і ціляти по ній. Або горобців стріляв. І попадав в ціль, стверджують люди, - краще професійного снайпера. А за п’ятнадцять шоста ранку почули постріли – певно, тоді підстрелили одного поліцейського, розповіли найближча сусідка. Поліція все оточила. Десь по 9-тій ранку Олекса застрелив ще одного правоохоронця.

Невдовзі застрелили і його самого.

Спецоперація у Бабинцях: як ліквідували стрільця

Про деталі спецоперації розповів начальник головного управління нацполіції в області Олександр Богомол.

- Декілька годин наші хлопці вели з ним (Олексою – прим. авт.) перемовини, аби він не вкорочував собі віку. Треба було цього не робити, - каже Олександр Богомол. -Переконували, розказували, залучали дочку, водили коломийки з ним. Він не погрожував працівникам поліції, а лише своєму життю. В один момент в нього з’явилась агресія. Усі поліцейські були екіпіровані, мали напоготові зброю. Але від дробу захиститись дуже важко. Більшість дробин вхопило в себе дерево (у Сашка Рудика поцілили біля різаних дров – прим. авт.). Декілька дробин потрапили Саші в шию, пригадує Олександр Богомол.

— Після цього було прийнято рішення блокувати злочинця, - розповів головний поліцейський краю. - Він закрився в стайні з двома вікнами, на підвищенні. Сидів фактично як в дзоті і стріляв в наших працівників. Вони були на віддалі, ховались за будинками. Все йшло нормально.

Працівники спецпідрозділу вивчили ситуацію, провели розвідку, з’ясували все по будівлі, евакуювали мешканців будинків навколо – зробили всі підготовчі етапи.

— Мною було дано команду групі блокування, які спостерігали, аби злочинець не втік, стріляти у повітря, – розповів Олександр Богомол. – Бо наш спецназ саме заходив на об’єкт. Андрій в цей час саме визирнув приблизно на 10 см з-за кута будинку. І ці 10 см стали для Андрія фатальними.

В Андрія Чернятинського потрапила куля. Попередньо, це була куля «Жикан» з вертушкою. Вона розірвала плече – потрапила за сантиметр від бронежилета, пригадує очільник поліції.

— Я зупинив штурм, відвів спецназ, – каже Олександр Богомол. - Викликали швидку, яка стояла метрів за 500. Швидка під’їхала, але зона прострілу була 6-7 м, знову таки злочинець міг у людей вцілити. Я віддав наказ стріляти по злочинцю зі всіх стволів і по будівлі, де він перебував. Четверо побігли з ношами. Під прикриттям вогню витягнули Андрія. Поки ми його донесли до «швидкої», він вже помер. Після цього був наказ штурмувати, і буквально за хвилин 10 це все закінчилось.

На місце виїжджала голова Національної поліції Хатія Деконаідзе. Вона оглянула місце події, об’єкти, де «воювали» тернопільські поліцейські.

— Хатія оцінила наші можливості і все, що ми там робили, – каже Олександр Богомол. – Міністерська комісія з 12 чоловік розбирала на запчастини кожен крок. Я вважаю, що цей випадок треба переглядати дуже серйозно і кожен виїзд, кожна слідча дія, кожен робочий день має бути зі зброєю. Навіть якщо це робота дільничного. Всі, що були на місці події – усі були в бронежилетах і касках, стверджує пан Богомол. Ті, що були без них - перебували на відстані 200-300 м від епіцентру події і займались евакуацією людей з будинків навколо.

Під час штурму, який тривав секунд 20-30, жоден з поліцейських не постраждав. Проводили його працівники спецназу. Всього дев’ятеро. Серед них троє працівників «Соколу» і шестеро –об’єднаного спецпідрозділу.

– Спочатку використовували світло-шумові і газові гранати – закидали всередину приміщення, - розповів п. Богомол. – Потім чекали 5 хвилин, – дали можливість злочинцеві здатися. Після цього знову закидали світло-шумові і газові гранати. Під захистом щитів бійці заходили до середини, здійснюючи постріли з автоматів. Достеменно невідомо, коли загинув Олекса. Родичі стверджують, що у нього вцілили понад 10 разів. Олександр Богомол припускає, що Олексу поранили або вбили, коли тривав масовий обстріл, аби винести з поля бою пораненого Андрія.

Читайте також

Загинула Анна з Теребовлі

У день народження донечки ховають маму. Історія медсестри з Теребовлі, яку вбив чоловік 

Тепер вона – справжній янгол! У Теребовлі поховали 28-річну Анну, у якої залишилася 3-річна донька

Вбивство завучки Анжели і самогубство Романа

"За нею навіть дощ плаче": Тернопіль прощається з убитою завучкою Анжелою Макаренко

«Не віримо, що він таке зробив»: що відомо про ймовірного вбивцю завучки з Тернополя 

Борщівська трагедія

На Борщівщині застрелили двох поліцейських. Загалом четверо загиблих 

«Скільки він їй крові попив, а все одно знову разом», - подробиці Борщівської трагедії 

Трагедія на Борщівщині: про те, що тато застрелив маму, повідомив односельців син, який втік з дому городами 

Два роки Борщівської трагедії: криміналу у діях Володимира Горб’яка суд не знайшов

Поліцейських, яких убив «борщівський стрілець», поховають 25 серпня. «Бог таки забирає найкращих», - кажуть колеги

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (27)
  • Елена Коваль

    Когда уже в нашей стране , женщины смогут безопасно разорвать отношения с агрессорами. Именно в момент прекращения отношений, женщины рискуют жизнью. А действенных механизмов защиты нет.
  • Анастасия Яковлева

    Краще бути самій,чєм з такими тварямі
  • Виктор Кульчицкий

    Нема гіршого чим велика любов,вона завжди приводить до трагедії ,краще не любити так страстно,а просто поважати друг друга.  Це доказано в сімї і в суспільстві.   Наприклад приведу велику не розлучну любов українського і російського народів. Що з тієї любові вийшло, ненавість, злоба загарбання братської  землі, вбивства і багато крові.

    Елена Коваль reply Виктор Кульчицкий

    Виктор Кульчицкий не путайте любовь с использованием в своих целях
  • Читач94

    А у вас тут весело без божники бажаю вам сповна ковтнути з цієї чаші трагедії за ваші підшоптування заздрість жадібність та ваші брехливі лицемірні обличя та язики .

    Читач94 reply Читач94

keyboard_arrow_up