Вбивця 18-річної Діани Муринки просив суд скасувати довічне. Рідні кажуть: «Не буде він жити на волі...»

Вбивця 18-річної Діани Муринки просив суд скасувати довічне. Рідні кажуть: «Не буде він жити на волі...»
  • Володимир Зозуля, вдвічі старший за убиту дівчину залицяльник, намагався оскаржити в апеляції вирок першої інстанції. Проте колегія суддів відхилила апеляцію та залишила в силі вирок першої інстанції. 
  • Я стояла на колінах на могилі своєї дитини і обіцяла, що він не житиме на волі, — у суді було важко стримати сльози, коли говорила мама убитої дівчинки Наталія Муринка. — Вона дивилась йому в очі, а він її убивав...
  • Володимир Зозуля плакав, просив пробачення та запевняв, що не хотів убивати. І сам би віддав за неї життя. 

За жорстоке вбивство 18-річної Діани Муринки її залицяльника Володимира Зозулю засудили довічно. Він подав апеляцію.

16 червня апеляційну скаргу і засудженого, і його захисниці розглядали у Тернопільському апеляційному суді.

 

Відео дня

Нагадаємо, Теребовлянський районний суд засудив до довічного позбавлення волі обвинуваченого у вбивстві 18-річної дівчини. У судовому засіданні Володимир свою вину заперечив та не  розкаявся. А от після вбивства, як стало відомо нам раніше, кілька днів переховувався – його знайшли під ранок у лісі. Тоді чоловік зізнався, що убив кохану.

— Вона була звичайною дитиною. Завжди була оточена друзями, непогано вчилася, мала лідерські здібності, — так про Діану розповідають її односельці. — Дуже шкода юного життя. Велика трагедія.

Вбивство Діани Муринки із села Воля у вересні 2019-го сколихнуло Тернопільщину. Її знайомі не можуть без сліз говорити про трагедію, а у селі і досі обходять місце, де це сталося. Як стало відомо журналістам "20 хвилин" із власних джерел, 14 вересня дівчина відпочивала у Микулинцях. Потім вона повернулась додому із друзями. Колишній залицяльник, якому 34 роки,  зустрів компанії дорогою. Чоловік наніс дівчині кілька ножових поранень і втік. Дівчину врятувати не змогли. Вона померла дорогою до лікарні. Чоловіка правоохоронці затримали під ранок у смт. Микулинці. 

Найкраща подруга Діани, яка в ту ніч була поряд із нею, одразу після трагедії опублікувала у соцмережі спільне фото із зворушливим підписом.

Навіть найсуворіший вирок дитини не поверне

— Ніколи не забуду той страшний день і ту страшну хвилину, коли підступна смерть вирвала Тебе від нас, коли перестало битись Твоє серденько, — пише дівчина. — Ми любимо тебе, наше ангелятко. Не забудемо. Не пробачимо.

Куратор групи, де навчалась Діана, пригадує, як разом з її одногрупниками їздили на панахиду і похорон. Досі, каже, перед очима біль тих дітей...

— Діана була студенткою групи, де я був куратором. Ніби ще вчора була на парах, а сьогодні… Життя – це найдорожче, що є. І ніякий вирок його не поверне. На жаль, — каже тодішній куратор групи, де навчалась Діана, за спеціальністю Підприємництва, торгівлі та біржової діяльності тодішнього ТНЕУ (тепер ЗУНу – прим. авт.) Петро Федорович. — Дуже хороша дитина, тихоня, скромна. Досі перед очима ці діти, її одногрупники, коли ми разом на панахиду і похорон їздили — всією групою. Вони тільки з канікул повернулись. На жаль, навіть найсуворіший вирок дитини не поверне… 

Зустрічались таємно

За словами тодішнього начальника Теребовлянського відділу поліції Сергія Осадци, потерпіла впродовж кількох років зустрічалася зі своїм вбивцею. Як розповідали друзі Діани редакції "20 хвилин", стосунків пара не афішувала. Про те, що вони були разом, не знали навіть батьки.

— Вони зустрічались таємно. Багато хто про це підозрював, але разом їх не бачили, — розповідає односельчанка загиблої пані Ірина. – Вдома вона говорила, що це неправда. Дідусь Діани пан Дмитро розповів, що про стосунки онучки з вбивцею також не знав нічого.

У поліції тоді розповідали, що пара не спілкувалася приблизно три тижні, оскільки дівчина поїхала на навчання до Тернополя. У день вбивства дівчина відпочивала на місцевому фестивалі у сусідньому селі Микулинці. Потім вона повернулась додому із друзями. Колишній залицяльник Володимир зустрів компанію дорогою. Чоловік наніс дівчині кілька ножових поранень і втік. Дівчину врятувати не змогли. Вона померла дорогою до лікарні.

Після того, як нападник наніс дівчині близько десяти ударів, подався тікати. Знайшли його над ранок. Він переховувався у лісі, неподалік власного помешкання у Микулинцях. Чоловіка затримали. Йому повідомили про підозру за статтею 115 частина 1 ККУ — умисне вбивство.

Однією з версій вбивства, яку розглядали слідчі були ревнощі. Як повідомляли тоді  слідчі, у ході проведення допиту у скоєному чоловік зізнався, свою вину визнав та пообіцяв сприяти досудовому розслідуванню.

Що вирішив суд першої інстанції?

Після затримання екс-залицяльнику Володимиру обрали міру запобіжного заходу, він перебував у Чортківському слідчому ізоляторі. Нарешті за більше, ніж рік часу, є рішення суду у цій справі. Нагадаємо, що було багато свідків, яких мали опитати. 

Колегія суддів Теребовлянського районного суду Тернопільської області ухвалила вирок у кримінальному провадженні щодо обвинувачення Володимира З. у вчиненні злочинів, передбачених  п. 4 ч. 2 ст. 115. Йдеться про умисне вбивство, вчинене з особливою жорстокістю. Обвинуватили Володимира і за ч. 2 ст. 125 КК України, тобто за нанесення легкого тілесного ушкодження чоловікові, який пробував заступитись за Діану. Про це повідомляє пресслужба Теребовлянського районного суду.

— Відповідно до вироку суду, 14 вересня 2019 року, приблизно опівночі обвинувачений Володимир З., перебуваючи у центрі с. Воля Теребовлянського району, підійшов до потерпілої Діани М. та  кулаком вдарив її в обличчя, від чого вона втратила рівновагу та впала, — повідомляє прес-служба суду. — Тоді обвинувачений кухонним ножем, який заздалегідь взяв із дому, використовуючи явну перевагу в силі, подолавши опір зі сторони дівчини, у присутності близьких для неї людей наніс їй численні удари у життєво важливі органи.

Аби захистити дівчину, один із присутніх Назар Б. спробував стримати чоловіка, однак той вдарив його ножем у плече.

У суді так і не розкаявся, а вину заперечив

Раніше обвинувачений у судовому засіданні свою вину заперечив та не розкаявся. Йдеться в матеріалах справи.

За результатом розгляду кримінального провадження колегія суддів Теребовлянського районного суду визнала Володимира З. винним в умисному вбивстві з особливою жорстокістю Діани М. та спричиненні легкого тілесного ушкодження з короткочасним розладом здоров’я Назару Б.  На підставі ч. 1 ст. 70 КК України шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим Володимира З. засудили до довічного позбавлення волі.

Вирок тоді ще не набрав законної сили, і сторони процесу могли оскаржити його в апеляційній інстанції. 

— Так, апеляцію подаватимемо і мій підзахисний, і я, — запевнила після оголошення вироку райсуду "20 хвилин" адвокат засудженого Оксана Чегодар. Щодо іншого, адвокат категорично відмовилась коментувати будь-що у цій справі. Навіть те, чи чинили тиск на її підзахисного під час досудового та судового слідства. Проте пообіцяла все розповісти після ухвали апеляційної інстанції. 

Оксана Хома, заступниця керівника апарату Теребовлянського райсуду, запевнила, що це перший "довічний" вирок на її пам'яті у Теребовлянському суді. Принаймні за термін від 2004 р. 

І апеляція сказала: сидітиме довічно

  • Вона дивилася йому в очі, а він її вбивав. Розумієте – вона дивилась в очі, а він тримав за шию і різав її, — мама убитої Діани в суді не могла стриматись. — Якщо задовольнити їхню скаргу, це треба визнати, що докази надумані? Все надумане, зібране судом, слідчими?

У цей момент, слухаючи промову матері убитої ним дівчинки, Володимир Зозуля з екрану, адже був присутнім на засіданні в режимі відео конференції зі слідчого ізолятора, що у Чорткові, коментував: «Конєшно. Я вам всім докажу, що все надумане».

Свідчення колишньої жінки Володимира, яка подала на розлучення через постійні побиття, свідчення дівчини, з якою у Володимира були стосунки, покази свідків та потерпілих, які розповідали, що Володимир неодноразово бив і залякував Діану. Мама стверджувала, що жодних стосунків у них не було. Проте він назвав її «своєю» і не давав спокійно жити, щоразу переслідуючи і залякуючи.

  • Він її вбив, а потім писав повідомлення, — мама у суді зривалась на крик. — ви уявляєте, ким треба бути, щоб убити дитину, а потім ще їй писати? Випустити такого звіра?

В останньому слові засуджений Володимир звернувся до батьків та сестер Діани. Він просив пробачення і плакав.

  • Я прекрасно розумію, що я зробив величезне горе цій сім’ ї. Але якби це від мене залежало б, і можна було б все повернути, я ніколи на таке не наважився б, останнє слово у суді Володимир Зозуля говорив, не підіймаючи голови. Часом зупиняв свій монолог. Часом хнюпав носом, плакав. — Щиро каюсь насамперед. Мені самому погано від цього, вже майже минуло два роки – я не можу добре спати. Я втратив людину і зробив це своїми руками. Це подвійний біль. Але це не зрівняється з тим болем, який отримали батько і матір. Я прекрасно це розумію. Дуже сильно жалію і щиро каюся. Я все віддав би на світі, аби цього не сталось і все повернути. Якщо зможете колись, то простите – я буду дуже за це вам вдячний.

Засуджений звернувся до суду, просячи не позбавляти його довічно волі. Аби «відсидіти» за вбивство і в подальшому мати можливість допомагати літнім батькам та малій дитині. У цей час мама убитої Діани слухала, хитаючи головою, ніби заперечуючи кожне його слово.

  • Не буде він жити на волі, коментувала пані Наталя останнє сорво Володимира. А той продовжував, — я хочу стати на шлях виправлення. Я дуже шкодую. Тим паче, що позбавив життя людини, за яку віддав би своє життя.

«Браво суддям!» - почулося із зали, коли головуюча зачитала ухвалу, що рішення суду першої інстанції залишили в силі і Володимир відбуватиме покарання довічно. Що може оскаржити все до Верховного суду протягом трьох місяців. Мати Діани в цей час розхитувалась і, склавши руки, немов в молитві, мовила: «Я молитимусь за вас, доки житиму»…

 Востаннє на Тернопільщині довічний термін апеляція залишила в силі понад 10 років тому.

Ще одне довічне замінили на 15 років тюрми

Загалом довічне ув'язнення — покарання, яке призначають в особливо тяжких випадках. Це один із видів кримінального покарання, найвища міра покарання в Україні, що прийшла на заміну смертній карі. Призначається лише у виняткових випадках. Станом на 1 січня 2020 в Україні 1536 осіб відбувають покарання у вигляді довічного позбавлення волі. 

Оскільки довічне позбавлення волі фактично означає перебування за ґратами протягом усього життя, що залишається засудженому, цей вид покарання встановлюється лише за особливо тяжкі злочини, пов'язані з умисним позбавленням життя або посяганням на статеву свободу або недоторканність малолітніх і лише у випадках, якщо суд не вважає за можливе застосувати позбавлення волі на певний строк.

На Тернопільщині за часів Незалежності до довічного позбавлення волі засудили 20 людей. Серед них єдина жінка - Марія Вовк, яку в народі називали баба Вовчиха. Вона у 2003 р. зарубала сокирою свого чоловіка і трьох онуків у с. Загір'я Зборівського району. У день проголошення вироку про довічне ув'язнення старшій онучці Оксанці виповнилося б 13 років. Баба Вовчиха відбувала покарання у Качанівській колонії, що на Харківщині. Там її не стало у 2016 році. Там же, на цвинтарі колонії, її поховали. На похорони з родини ніхто не приїжджав. 

Нагадаємо, що зовсім нещодавно на Тернопільщині до довічного позбавлення волі засудили вбивцю тату-майстрині Тетяни Підвашецької. Однак справа пішла в апеляцію і вже судді цієї інстанції міру покарання для Андрія Горбатюка змінили на 15 років позбавлення волі. Родичі тату-майстрині одразу після почутої ухвали суду говорили про те, що подаватимуть касаційну заяву до Верховного суду України. 

Читайте також:

На Теребовлянщині вбили 18-річну дівчину. Колишній хлопець десять разів вдарив її ножем

Підозрюваний у вбивстві 18-річної Діани зізнався у скоєному. Йому обрали міру запобіжного заходу

Справу щодо вбивства 18-річної Діани на Теребовлянщині її залицяльником невдовзі передадуть у суд

Найстрашніші вбивства на Тернопільщині за останні 5 років. Як покарали винних?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Надія Рудак

    Довічно.Непотріб.
  • Наталя Головата

    Скотина.
  • Новини Тернополя - 20 хвилин

    Авторизуйтесь, або підпишіться, і завдяки Вашій підтримці ми зможемо готувати більше цікавих
    матеріалів.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику Від читача 21:33 Сольний концерт YAGODY 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 16:01 У Тернополі загорівся будинок: подробиці пожежі 15:35 Волейбольний майданчик на Циганці планують ремонтувати: у якому він стані та що мають робити play_circle_filled photo_camera 15:15 Актуальні вакансії роботи у Тернополі станом на 27 березня 14:53 На будівництві Палацу спорту привласнив майже 25 млн грн: слідчі оголосили про підозру 14:30 Лялькарки Кременеччини презентували ексклюзивні вироби 13:50 Чортківські ліцеїстки здобули перемогу на Всеукраїнській олімпіаді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up