Чому матерів, які вбивають своїх немовлят, не садять до в’язниці

Чому матерів, які вбивають своїх немовлят, не садять до в’язниці
  • У справі Поліни, тіло доньки якої знайшли на Малашівському сміттєзвалищі, досі тривають експертизи.
  • А юна мама з Білої, яка народила в туалеті і немовля захлинулось фекаліями, потрапила під амністію.

Всіх матерів, які народжували діток на Тернопільщині і викидали, встановила поліція.

Деякі з них були притягнуті до кримінальної відповідальності. Деякі – ні. Чому – пояснив начальник головного управління нацполіції Олександр Богомол.  

  • Якщо дитинка народжувалась мертвою, ми розуміємо, ніякого злочину не було, йдеться більше про моральну відповідальність матері, коли вона викидає тіло дитини на смітник чи деінде, - каже Олександр Богомол. - Були й випадки, коли діти гинули згодом. Скажімо, мама придушила дитя чи згадаємо випадок, коли кілька років тому мама порізала ножицями своє немовля. Таких матерів притягують до кримінальної відповідальності.  

Санкція статті, яку інкримінують таким матерям, та відповідальність набагато менша, аніж за навмисне вбивство. І медики, і правознавці вважають, що мама після пологів перебуває в стресовому стані. І не завжди може керувати своєю поведінкою та діями, - каже очільник поліції.

Відео дня

- Вбивство немовлят – це злочин. Але як показує практика, до реального позбавлення волі таких матерів не засуджують, - каже Олександр Богомол.  

Досі проводять розслідування та експертизи у випадку, коли тіло немовляти знайшли на Малашівському сміттєзвалищі

  • Чи буде вона притягнута до кримінальної відповідальності – поки не можу сказати, - коментує пан Богомол. - Але об’єктивні обставини події встановлюються.

Нагадаємо, найрезонанснішим випадком за останні роки був той, що трапився у Білій. Юна мама потрапила під амністію. 15 грудня 2013 р. 17-річна мешканка с. Біла, що в передмісті Тернополя, народила дитину в туалеті. Тільце вкинула до вигрібної ями. Дитина захлинулась фекаліями. Через півроку суд визнав жінку винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 117 Кримінального кодексу України. Та призначив їй покарання у виді позбавлення волі на три роки. Однак, одразу ж звільнив від покарання, призначивши «випробування» - строком на півтора року. Але невдовзі звільняє так звану юну матір від покарання на підставі ст. 1 Закону України «Про амністію у 2014 р».
Читайте також Що роблять з небажаним немовлям? Варіанти і наслідки
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up