Двоє робітників загинули на Галицькій. Виконроба «призначили» винним, бо покаранням це не назвеш?

Двоє робітників загинули на Галицькій. Виконроба «призначили» винним, бо покаранням це не назвеш?
  • Столична фірма, яка виконувала роботи на замовлення місцевого водоканалу, вже була фігурантом кримінального провадження. Є й господарські та адміністративні судові справи.  
  • Відколи почав працювати виконроб, якого слідство і суд визнали винним у смерті двох працівників, і що про нього відомо?
  • Робочі, які знайшли смерть у Тернополі, — з Донеччини та Одещини. Едуарду було 40 років, Юрію — 26. «Не для преси» дотичні до об’єкта тернополяни говорять, що в ті перші дні, коли всі були в шоці від цієї трагедії, вона виглядала якоюсь містикою. Бо ті хлопці не мали там бути в той час. То що ж сталось насправді?

Едуарду Пустовалову було 40 років, його молодшому колезі, Юрію Козлову, назавжди залишилось 26. Двоє чоловіків, з далеких від Тернополя Донеччини та Одещини, загинули у нашому місті – посеред ночі у траншеї на вул. Галицькій їх засипало землею. Лікарі швидкої, яких викликали на місце події, лише констатували смерть робітників.    

  • В ті перші дні, коли всі були в шоці від трагедії, вона виглядала якоюсь містикою, — поділився з нами Ігор (ім’я героя змінене на його прохання. Бо має стосунок до того об’єкту і не хочу переслідувань – прим. авт.). — Бо ті хлопці не мали там бути в той час... І не за технікою безпеки, а з інших причин.

За смерть двох людей - умовно

Днями міськрайсуд проголосив вирок у справі загибелі двох людей, звинуватили у якій виконроба столичної фірми. Покаранням це важко назвати, хіба можна припустити, що чоловік фактично відбувся переляком. І, не забуваємо — за смерть двох людей таки мали когось покарати – нехай і формально…  

Нагадаємо, 8 лютого 2020 р. о 01:50 до оперативно-диспетчерської служби Управління від працівників екстреної медичної допомоги надійшло тривожне повідомлення про те, що на вулиці Галицька у місті Тернопіль відбувся зсув ґрунту. 

Відео дня

Ремонтно-будівельна компанія, за допомогою екскаватора працювала над реконструкцією напірного колектора — копали траншею глибиною 5 метрів. За словами медиків, під землею опинилося двоє людей.

Очевидці повідомили рятувальників про подію не одразу. То ж багато дорогоцінних хвилин було втрачено. О 01:55 на місце події прибули працівники аварійно-рятувального загону спеціального призначення. 13 рятувальників за допомогою спецтехніки намагались витягли двох робочих з-під завалів. Лише о третій ночі це вдалось зробити, проте працівники швидкої, які прибули на місце, лише констатували смерть.

Столична фірма мала договір з водоканалом

Виконроб тоді повідомляв про те, що під час копання траншеї для теплотраси до однієї з новобудов Тернополя, в результаті зсуву грунту завалило землею двох робітників, йшлось в офіційному повідомленні поліції. 

Люди працювали у столичному підприємстві РБК «Спецбудмонтаж», яке мало укадений договір з КП «Тернопільводоканал» на заміну та санацію водопровідних і каналізаційних мереж, повідомила пресслужба міської ради.

За умовами контракту, підрядники не мали права працювати вночі, у вихідні й святкові дні. Роботи мали проводити лише в денний час. Відповідно до чинного законодавства, за техніку безпеки та організацію виконання робіт на об’єкті несе відповідальність саме підрядна організація, запевнили у міськраді.

Слідство назвало особу серед підрядників, яка мала б пильнувати за дотриманням техніки безпеки, а відповідно, й відповідальна за смерть двох робочих.  Це виконроб підприємства, 46-річний киянин Володимир З. (повні дані є в редакції. До набрання вироку законної сили ми не розголошуватимемо їх – прим. авт.)

За версією слідства, саме Володимир З., будучи відповідальним керівником робіт на даному об’єкті, а також особою, яка зобов'язана дотримуватись правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, не забезпечив дотримання технології виконання земляних робіт та заходів безпеки при їх виконанні. Йдеться про:

  • не забезпечив укріплення стінок траншеї з використанням визначеної конструкції або розробку траншеї з укосами;
  • не забезпечив відведення поверхневих і підземних вод;
  • не забезпечив виконання земляних робіт (шурфування ґрунту) в охоронній зоні кабелів високої напруги за нарядом - допуском після одержання дозволу від організацій, що їх експлуатують, під наглядом виконроба і відповідальних за експлуатацію цих комунікацій працівників;
  • не огородив територію майданчика виконання будівельно-монтажних робіт і допустивши присутність на ній сторонньої особи.

Чому виконроб поїхав, а робітники залишились?

Близько опівночі виконроб поїхав з місця, бригада залишилась працювати. Невдовзі посунувся грунт і землею засипало монтажника зовнішній трубопроводів 40-річного Едуарда та, як йдеться в офіційних документах, громадянина Юрія К. Як згодом встановлять експерти, смерть наступила внаслідок механічної асфіксії від стиснення органів грудей і живота. А причиною настання нещасного випадку — обвал ґрунту, який був спричинений недотриманням технології виконання робіт та недотриманням вимог безпеки під час виконання земляних робіт, недотримання працівниками виробничої та трудової дисципліни, присутність сторонньої особи на майданчику виконання будівельно-монтажних робіт та незадовільний контроль за трудовою та виробничою дисципліною працівників. А також порушення виконробом вимог законодавства про охорону праці.

Обвинувачений Володимир в суді свою вину визнав повністю та розкаявся. Запевняв, що в момент зсуву грунту він відлучився з місця виконання робіт, де залишились робітники, однак в цей час їх в траншеї не мало бути. Свою вину в тому, що ним не було забезпечено дотримання правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, в результаті чого загинули люди, — визнав.

Чоловік просив суд врахувати повне визнання ним своєї вини, щире каяття, повне відшкодування потерпілим завданої матеріальної та моральної шкоди, усвідомлення неправомірності вчиненого та намір стати на шлях виправлення, а тому просив суд його суворо не карати. Він повністю погодився зі всіма зібраними в процесі досудового розслідування доказами та відмовився від їх дослідження під час судового розгляду.

На роботу прийшов за півроку до трагедії

Суд це врахував. І ще те, що на утриманні виконроба є сестра, інвалід ІІ групи. І думку потерпілих, які просили врахувати оці всі пом’якшуючі обставини.

  • Володимира З. визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 272 КК України, та призначити йому за даним кримінальним правопорушенням покарання у виді 2 років обмеження волі з позбавленням права займати посади, пов’язані з організацією та виконанням робіт з підвищеною небезпекою на строк 1 рік, — Таким був вирок міськрайонного суду. — На підставі ст. 75 КК України звільнити від відбування основного покарання з випробуванням з встановленням іспитового строку на один рік.

З нього також стягнуть понад 24 тис грн. витрат на проведення експертиз у справі.

Вирок може бути оскаржений до Тернопільського апеляційного суду через Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області протягом 30 днів з дня його проголошення.

Як нам стало відомо, у вересні 2021 р. Володимиру З. виповнилось 46. Він одружений і працює бригадиром ТзОВ «Канбуд».

На роботу у «Спецмонтажбуд» його взяли у 2019-му, фактично за півроку до трагедії, що трапилась в Тернополі. Наказ про прийом на роботу датований 30 травня 2019 р.

Працювали і вдень, і вночі

Одразу після трагедії журналісти «20 хвилин» провели власне розслідування. Тоді вдалось поспілкуватись з місцевими мешканцями та працівниками, які були на роботі разом із загиблими. А також чимало дізнатись про столичну фірму.

Жителі прилеглих до місця нещастя будинків розповідали, що роботи тривали і вдень, і вночі.

- Вони працювали і вдень, і вночі, - розповідав мешканець Галицької пан Микола. – У нас біля будинку вони працювали, три – чотири дні копали траншею. Уночі, коли трапився зсув, нічого не чув. Дізнався про нещастя зранку від сусідів. 

Дехто з людей вночі чув сирени, але що прямо під вікнами будинків у них намагались врятувати двоє людей, дізналися лише зранку.

- Близько другої ночі я почув сирену швидкої та рятувальників, - розповідає тернополянин Роман. – Я тут поруч живу, на Галицькій. Потім мені зять розказав, що то два хлопця задушились. Тут було шестеро робітників. Вони прокладали труби від «Шостого магазину». Уночі копали, але до котрої саме працювали, не знаю. 

На місці журналісти заставли і працівників фірми. Лише на ранок вони мали відгородити траншею огорожею. Та стверджували, що вночі мали право працювати. Мовляв, ніде не прописано, що вночі щось не можна робити.

Як вдалось з’ясувати, ТОВ «РБК Спецмонтажбуд» - столична фірма, яка займається монтажем водопровідних мереж. 

У 2019 році фірма фігурувала у кримінальній справі за статтею 191 ККУ «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем». Однак слідчий суддя, який розглядав справу, відмовив у задоволенні клопотання слідчого Дніпровського управління поліції про проведення економічної експертизи у рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Також ТОВ «РБК Спецмонтажбуд» мала господарські та адміністративні судові справи.

 

Читайте також:

Фірма, працівники якої загинули вночі на Галицькій, виконувала замовлення водоканалу

На Галицькій через зсув ґрунту на будівництві загинули двоє людей

Фірма, на яку працювали чоловіки, яких засипало землею, мала кримінальні справи. Що кажуть робітники?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Olga Zhuranska

    😶

keyboard_arrow_up