Експерти відповіли на питання тернополян про вбивство у Вишнівці та підліткові злочини

Експерти відповіли на питання тернополян про вбивство у Вишнівці та підліткові злочини

Під час прямого ефіру правоохоронці розповіли про резонасне вбивство у Вишнівці, а також про інші небезпеки, із якими зустрічаються неповнолітні. Основна причина таких явищ, на думку психолога, - брак батьківської уваги.

Підліткова злочинність викликає лише біль і сум. Що спонукає підлітків до вчинення важких злочинів, як розпізнати біду завчасно та попередити її, поговорили під час прямого ефіру у четвер, 6 липня.

Нагадаємо, що зовсім нещодавно у смт Вишнівець трапилось жахливе вбивство 17-річної дівчини. Підозрюваним у вчиненні злочину є 16-річний хлопець із сусіднього села. Поліція порціями презентує громадськості чергові докази вини підлітка. Натомість його рідні наполягають на тому, що зізнання в дитини вибили, а самого хлопця зробили «цапом-відбувайлом». Втім, експертиза і суд в подальшому розставлять всі крапки над «і».

Під час прямого ефіру гості програми розповіли про те, що штовхає підлітків на подібні вчинки.

Відео дня

За словами начальника відділу ювенальної превенції Петра Тиховича, кожен злочин за участю неповнолітнього розглядають як надзвичайну ситуацію.

- Намагаємося до кожної справи підходити максимально об’єктивно і виважено, щоб не рубати з плеча, - наголошує він. – Якщо говорити про статистику, то нині в області відбувається спад дитячої злочинності. Порівняно з минулим роком, показник впав на 40%. За аналогічний період 2016 року зареєстрували 62 злочини за участю неповнолітніх, у 2017 – 48. Ніби і позитив. Але все одно є, над чим працювати і батькам, і вихователям, і працівникам поліції.

Серед усіх зареєстрованих випадків найбільше – крадіжки, але є також і нанесення легких і важких тілесних ушкоджень, і хуліганство, і незаконне заволодіння автотранспортом тощо.

Соціальний стан дітей, які вдаються до злочинів, незадовільний. Більшість із дітей – із неблагополучних сімей, зауважує Петро Тихович. Разом з тим, до ряду злочинців потрапляють і особи, які виховуються в нормальних умовах.

- Усе починається з невеликою, банальної брехні, а потім може перерости в асоціальну поведінку, - додає гість програми. – Зрештою, оці перші сигнали тривоги говорять про те, що батькам потрібно більше часу приділяти своїм дітям, спілкуватись із ними. Краще їм купувати вдвічі менше всього, але приділяти вдвічі більше часу.

Практичний психолог Алла Круть додала, що брак часу на виховання у батьків часто є тим каменем, який закладає фундамент майбутніх проблем. Одна є і інші причини підліткової злочинності.

- Дуже важливо, у яке соціальне оточення потрапить дитина, який круг інтересів у її друзів, на скільки підліток готовий витримати протистояння, - каже вона. – Третім елементом є вікові особливості психіки підлітка, зокрема, невпевненість у собі, у своїх силах, неврівноваженість, пізнання себе, самоствердження, пошук свого місця. Нерідко бандитизм є своєрідною романтикою, діти думають, що погані вчинки є актом самоствердження. Присутнє бунтівництво. Але неповнолітні не усвідомлюють його реальних наслідків.

Великий вплив на дитячу психіку справляє телебачення та музика. Будується неправильне світосприйняття. Агресія для них є нормою.

- У школі нібито є психологи, але, корім того, що вони працюють з дітьми, спеціалісти мають говорити з батьками, - наголошує пані Алла. – Батьки повинні навчитися, як спілкуватися з дітьми, як їх слухати, як проходити невдачі, як пережити перше нещасливе кохання. Тоді буде позитивний результат.

 

Гостями програми були:

  • начальник відділу ювенальної превенції УПД ГУНП в Тернопільській області Петро Тихович;
  • головний спеціаліст сектору психологічного забезпечення управління кадрового забезпечення ГУНП в Тернопільській області Алла Круть.

 

Найцікавіші відгуки з сайту «20 хвилин»:

 

Vovan Mamrega
Чому педагоги і психологи не працюють на випередження, а вже потім розгрібають наслідки, адже вони повинні бачити проблеми підлітків і допомогти їх вирішити, це що брак досвіду і свідоме нехтування, поясніть будь ласка?

Петро Тихович

Звісно, нашої роботи бракує через нестачу кадрів. У області є всього 28 ювенальних інспекторів. Цих спеціалістів недостатньо для того, щоб активно вести профілактичні заходи. Ми намагаємось проводити бесіди з дітьми, говоримо про їхні права та обов’язки, вчимо, як поводитися в тих чи інших життєвих ситуацій. Приїжджаємо в навчальні заклади цілими агітбригадами – вибухотехніки, кінологічна служба. У світ розвинених технологій активно використовуємо Інтернет, зокрема поширюємо інформацію у соцмережах.

 

Від редакції

Можливо, треба більше співпрацювати із волонтерами?

Петро Тихович

Коли виникла така загроза як гра «Синій кит», ми почали більше співпрацювати з батьками, пояснювати, чому це небезпечно. До цього процесу ми залучаємо громадські організації. Таким чином ми намагаємось розвинути в дітей критичне мислення, вчимо їх аналізувати інформацію, показуємо шляхи, як можна знайти позитив

 

Адекват

У мене в школі донька навчається у 9-му класі. Однієї пори вони з однокласниками сперечались за ту гру «Синій кит». Я малій суворо заборонила влазити в це. Що порадите: чи потрібно дітям розказувати про небезпеку чи краще взагалі мовчати, адже заборонений плід солодкий?

Алла Круть

Дітям завжди краще говорити правду, все як є. Ліпше працювати заздалегідь на профілактику, ніж потім вирішувати серйозні проблеми. З дітьми потрібно відверто говорити на всі теми, не соромитися. Адже першоджерелом повинні бути батьки, а не Інтернет чи друзі.

У даному випадку краще пояснити дітям, чому гра є небезпечною, а не просто заборонити. А жаль, більшість батьки спілкуються з дітьми в повчально-залякувальному тоні. Ми не вміємо спілкуватися із ними щиро, по-дружньому. Від того в нас багато бід.

Петро Тихович

На щастя, в області не було летальних випадків. Але і серед наших дітей були ті, котрі також брали участь у небезпечній грі, виконували завдання та лезом вирізали на руках синього кита. Чим більше ми будемо ховати проблему, тим гірше. Потрібно відверто та голосно говорити про небезпеку. Куратори навмисне заманюють дітей пригодами, а потім дають жорстокі завдання, які закінчувалися трагічно.

 

Від редакції

Коли діти найбільш вразливі до негативних впливів соціуму?

Алла Круть

У перехідному віці – 14-17 років. Якраз тоді діти хочуть бути дуже дорослими, але ще не знають, як це зробити. Батьки мусять показати дітям, що вони також помилялися, це цілком природньо.

 

Адекват

Що насправді трапилось у Вишнівцях? Чому ніхто ні з рідних убитої, ні підозрюваного не вірить у причетність підлітка? Чому в поліції такі суперечності: то один удар ножем, то вже два, то було зґвалтування, то ні. Ну як можна помилитися з такими фактами?

Петро Тихович

Надзвичайний випадок, який набув резонансу. Усі правоохоронці, які були задіяні до розслідування, сприйняли цю трагедію як особисту. Справою честі було знайти того, хто скоїв вбивство. Повірте, що коли в нас з’явився підозрюваний, ми не один раз перевірили всі факти. Коли суд обирав міру запобіжного заходу для юнака, то ми надали достатню кількість доказів про його причетність. І сам підозрюваний погодився на тримання під вартою.

Що стосується зґвалтування – я особисто ні разу не чув офіційних коментарів з цього приводу. Людська фантазія меж не знає. Роздмухувати і розгойдувати ситуацію, може, комусь вигідно. Чомусь так є, що брехня не потребує доказів, а для правди потрібно сто свідків.

 

Від редакції

Ви не думаєте, що недомовлена на початку інформація чи невірно сформульована про ті ж результати експертизи стала поштовхом до того, що суспільство фактично озброїлось проти поліції?

Петро Тихович

Поліція оприлюднювала факти на стільки, на скільки дозволяє закон. Остання прес-конференція за участю начальника Олександра Богомола, де ми оприлюднили частину матеріалів, які підтверджують причетність затриманої особи до злочину, - вимушений крок правоохоронних органів.

Остаточне слово у даній ситуація скаже суд.

 

Анонім

Мати підозрюваного говорить, що сина забрали і тримали 12 годин, катували і вибивали зізнання. Чи були такі дії насправді? Як можете довести протилежне?

Петро Тихович

З аудіозаписів розмов родичів чітко зрозуміло, що на дитину ніхто не тиснув, його ніхто не бив і не катував.

 

Адекват

Як ви можете пояснити такі нелогічні дії: раптом знайшов ніж, раптом пішов вбивати? Як так раптом? А якби не знайшов, то не пішов би?

Алла Круть

Насправді можливий такий варіант, якщо людина вживає алкоголь чи наркотики. Важко передбачити логіку дій людини. Неможливо до кінця сказати, чому людина в емоційному пориві робить так чи інакше.

Петро Тихович

Це питання з розряду наступного: чи буде падати дощ, коли світить сонце. Ніхто не може сказати, які чинники можуть спричинити певні дії. Думаю, що після закінчення розслідування ми точно знатимемо всі причини, які сприяли скоєнню даного злочину.

 

Від редакції

Люди сумніваються, бо не бачать мотиву такої поведінки. Що говорять ваші кадрові психологи?

Петро Тихович

Буде ще серйозне обстеження психотерапевта, який зможе дати об’єктивну оцінку та пояснити причини і умови даної поведінки.

 

Від редакції

Мати підозрюваного залучає до справи екстрасенсів. Що ви думаєте з цього приводу?

Петро Тихович

Баба на два ворожила. Звісно, мати має право звертатися і писати заяви в різні інстанції. Як на мене, правову оцінку дадуть розслідування та суд.

 

userNam D
Є вирізки частин розмови (так звані склейки)  і не одна, щось від нас приховують, якби було все чисто нічого ніхто б не вирізав ....

Петро Тихович

Скільки буде різних тверджень – скільки і сумнівів. Поліція оприлюднила ті дані, які дозволяє закон.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up