Кидав людей на чималі гроші, продаючи військову амуніцію, якої в нього не було. Як Олега покарав суд?

Кидав людей на чималі гроші, продаючи військову амуніцію, якої в нього не було. Як Олега покарав суд?
  • Чоловікові 33 роки, власної родини він не мав, роботи також. Проживав у гуртожитку на «Дружбі» та розводив людей на гроші.
  • У суді Олег просив, аби дозволили йому частинами повертати кошти в ошуканим людям, мовляв, не має постійних прибутків і заробітку.

Каски, ремені, тактичні окуляри, аптечки, плитоноски та рукавиці пропонував купити тернополянам. Люди, які мали родичів на фронті, або й самі військові замовляли амуніцію, перераховували гроші, врешті — ні товару, ні грошей.

Тоді 32-річного Олега, який ошукав чимало тернополян, затримали правоохоронці. Днями підприємливому шахраю проголосили вирок.

Кинув покупців на 20 тис грн

Як покарав суд ділка і як вберегтись від шахраїв при купівлі військової амуніції та інших товарів через мережу Інтернет, читайте.  

Відео дня

Шахрай впродовж квітня-серпня минулого року торгував в Інтернеті касками, тактичними окулярами, рукавицями та іншою амуніцією для військових, яких у нього ніколи не було в наявності. За цей час йому вдалось надурити 9 людей.

— Знайшовши у соцмережах дописувачів, які терміново шукали речі для військових, чоловік писав їм у месенджер, пропонуючи товар та рахунок для оплати, — повідомили в Тернопільській обласній прокуратурі. — Отримавши кошти за уявну амуніцію, шахрай більше не виходив на зв’язок. У такий спосіб чоловік виманив понад 20 тис грн у довірливих громадян, проте зловмисника викрили правоохоронці.

Як вдалось з’ясувати «20 хвилин», Олегу Ч. наприкінці лютого виповнилось 33 роки. Він уродженець м. Дрогобич, що на Львівщині. Має середню спеціальну освіту, але ніде не працює. Дружини і дітей в нього немає. Проживає у Тернополі, в одному з гуртожитків на вул. Іванни Блажкевич (раніше Макаренка – прим. авт.). Чоловік вже мав судимість, але за що саме – невідомо. Судимість погашена, тому про неї в час розгляду нових подвигів чоловіка не згадували.

13 квітня він розвів чоловіка на 3 тис грн., пропонуючи придбати дві каски, ремінь, окуляри, аптечки та рукавиці. Того ж дня жертвою шахрая став ще один чоловік, який хотів придбати три точкові ремені, і виклав за це майже 500 грн. Наступного дня були кріплення для тактичних навушників та ремінь за 465 грн та тактичні кросівки за 700 грн.

Гроші йшли, люди не підозрювали, що їх ошукали, тому шахрай продовжував «торгувати». 15 квітня «продав» тактичні окуляри за 1800 грн і ще одна пара тактичних окулярів і рукавиць, за що йому перерахували 7 000 грн. Були ще військові плитоноски за 750 грн, 3 точкові ремені за 5 025 грн, каска, бінокль, тактичні рукавиці та окуляри за 1 564 грн.

У суді пояснював, що дурив, бо немає роботи

У суді всю провину Олег визнав і виправдовувався, що дурив людей через скрутне матеріальне становище, бо не міг знайти роботу.

У суді він просив про розстрочку виплати штрафу і компенсації ошуканим людям майже 20 тис грн, бо грошей віддати все і зразу — немає. Ще він має сплатити понад 1 100 за проведені експертизи.

— 21 лютого 2023 року Тернопільським міськрайонним судом Тернопільської області громадянина Ч. визнано винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 та ч. 2 ст. 190 КК України — шахрайство вчинене повторно, та призначено йому покарання, зокрема, за ч.1 ст.190 КК України – штраф 51 000 грн. в дохід держави, а за ч. 2 ст. 190 КК України – штраф в розмірі 68 000 грн, — повідомила спікер-суддя Тернопільського міськрайонного суду Анна Мостецька. — На підставі ч. 1 ст. 70 КК України за сукупністю кримінальних правопорушень шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим остаточно визначно Ч. покарання у виді штрафу в розмірі 68 000 грн в дохід держави.

Суд розстрочив Олегові виплату штрафу рівними частинами, починаючи із дати місяця набрання вироком законної сили з помісячною оплатою по 5 667 грн. строком до одного року.

Аби не стати жертвою шахраїв: 

—   Під час торгів в мережі Інтернет не поспішайте переводити чималі суми на рахунки невідомим.

—   Намагайтесь вивідати якнайбільше інформації про продавця: читайте відгуки, перевіряйте банківські картки та телефони на сайті кіберполіції у розділі "Stop fraud", адже шахраї вже можуть знаходитися у відповідній базі: ttps://cyberpolice.gov.ua/stopfraud/.

—   Домовляйтеся про післяоплату з невеликим завдатком.

—   Не довіряйте телефонним незнайомцям, коли йдеться про будь-які операції з банківськими картками.

—   Аби переказати гроші на картку, достатньо 16-значного номера. Ви також можете вказати прізвище та ім’я власника «електронного гаманця» (але це не обов’язково). Жодних інших даних повідомляти не можна.

—   Не варто заходити у банківський додаток і виконувати будь-які вказівки шахраїв.

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 190: Шахрайство

1. Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) - карається штрафом від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від двохсот до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

2. Шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, - карається штрафом від трьох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

 

Читайте також 

«Продають» дрова, генератори і не тільки. ТОП-шахрайств на Тернопільщині в час війни: будьте уважні!

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Міша Ковальчук

    На О відправити але без амуніції.Най прочухає як це.
  • Lyubomur Bosovuch

    Відправте до хлопців на передову,нехай помнить свої дії.
  • Оксана Штогрин

    😡

keyboard_arrow_up