«Мамо, я в аварії, врятуй мене». Тернополянка не може відійти від шоку

«Мамо, я в аварії, врятуй мене». Тернополянка не може відійти від шоку
  • Дзвінок від нібито сина, який ридав у слухавку, застав тернополянку на цвинтарі, коли відвідувала могили рідних.
  • Перше правило, аби вас не ошукали: перервати розмову і передзвонити тому, про кого йде мова. Якщо телефон відключений, зв'яжіться з його колегами, друзями.

 

«Мама, я попав в аварію. Тут купа трупів, крові... Мене посадять! Врятуй мене!!!»

Таке у слухавці почула 52-річна тернополянка Анна сьогодні, 1 листопада, коли відвідувала могилу родичів.

Досі ні жінка, ні вся її родина не можуть відійти від шоку, хоча після спроби шахраїв «розвести» їх на гроші пройшло кілька годин. Трохи градус напруги зняли поліцейські, до яких жінка вирушила фактично одразу після дзвінка зі стаціонарного столичного номеру 044 360 74 36.

Відео дня
  • Добре, що все добре закінчилось, хоча ми досі всі в шоці, - розповіла донька пані Анни Ольга Ткачук. – Ми просимо, аби всі ще раз нагадали своїм родичам, особливо літнім, як поводитись в подібних ситуаціях. І не стати жертвою шахраїв. Хочемо вкотре всіх попередити та застерегти. Бо ніби нічого жахливого і не сталось, але нас досі всіх «колотить».  

Син слухавку не брав

Незнайомець зателефонував і назвався Василем. Саме так звуть сина пані Анни, до якої був дзвінок.

  • Я попав в аварію, мама мене посадять, тут купа трупів і крові, врятуй мене – чоловік буквально вив у слухавку, а на задньому фоні добре було чутно гул, дзвін битого скла і стогони. У чоловіка на тому боці дроту була справжня істерика. І голос, стверджує пані Анна, один в один до голосу її сина.

У матері шок. Адже її син проживає в іншому місці. Узявши себе в руки, жінка почала кричати в трубку. Питала, де ти, чого туди поїхав, номер столичний, мовляв, ти у Києві? З ким ти? Чия машина? Адже в сина авто немає. Голос на тому боці дроту лише ридав «мене посадять».

  • Напевне, своїми запитаннями мама і збила з пантелику шахраїв, бо, судячи з довгих пауз, вони до них були абсолютно не готові, - каже Ольга Ткачук.  

Зв’язок вибило. Жінка одразу почала набирати номер сина, проте той не відповідав. Тоді набрала доньку. Та намагалась додзвонитись до брата. А пані Анна тим часом обдзвонювала всіх родичів.

  • Брат так і не взяв слухавку. Уявляєте наш стан? – каже Ольга Ткачук. – Я ледь додзвонилась до його дружини. Та набрала співробітників брата. Останні запевнили, що її чоловік на роботі, просто поставив телефон на підзарядку, а сам відійшов. Врешті чоловіка покликали до телефону. І коли родичі почули його голос, полегшено зітхнули.

Пані Анна з донькою звернулись до поліції. Там підтвердили, що шахрайська схема дуже стара, проте активно й надалі працює попри всілякі застереження. Проте здивувались, що шахраї дзвонили вдень, хоча, зазвичай, телефонують жертвам уночі. Коли людина спить, її простіше збити з пантелику та виманити гроші.

  • Стало настільки страшно… Сліпа материнська любов – ось на що вони давлять, - каже Ольга Ткачук. – Вони грають на почуттях – мама досі в такому шоці… У поліції нам порекомендували змінити номер телефону. Вже зараз ми допитуємось в мами, чи справді він назвався Василем. Вона й сама вже в цьому сумнівається. Пригадує лише стогони і плач на фоні битого скла.

Самі називаєте ім’я того, за кого переживаєте

Як показує практика, всі шахраї досить хороші психологи, вони точно знають, коли дзвонити і як себе вести. Найпростіше отримати контроль над людиною, коли вона практично беззахисна і погано розуміє. Тому велика частина дзвінків здійснюється в нічний час або рано вранці. Адже в сонному стані мислити адекватно практично нереально, кажуть у поліції.

Один з видів початку розмови: «Мама, я в поліції! Рятуй! ». Після цього зазвичай трубку бере інша людина і впевненим голосом повідомляє, за що затримали і, що загрожує. Далі вам пропонують зам'яти справу, поки не пізно - заплатити гроші. Часто, самі того не розуміючи, ви можете дати злочинцям ще один козир для психологічного тиску - назвати ім'я того, за кого переживаєте найбільше.

У більшості випадків злочинці намагаються зберегти психологічний тиск на жертву до того моменту, поки не отримають гроші. Вимагають не класти трубку, поки жертва не зустрінеться з їх людиною, зстерігають у поліції.

Як не стати жертвою шахраїв

  1. Перше і найголовніше правило - перервати розмову і передзвонити тому, про кого йде мова. Якщо телефон відключений, постарайтеся зв'язатися з колегами, друзями і родичами для уточнення інформації.
  2. Хоча занепокоєння за родича або близьку людину заважає мислити тверезо, слід розуміти: якщо незнайома людина дзвонить вам і вимагає гроші - це шахрай.
  3. Якщо ви отримали дзвінок від нібито близького родича або знайомого з інформацією про те, що він потрапив в неприємну ситуацію, в результаті якої йому загрожує порушення кримінальної справи і, якщо той, хто телефонує просить передати хабар співробітнику правоохоронних органів, слід задати уточнюючі питання: «А як я виглядаю?» або «Коли і де ми бачилися востаннє?», тобто ставити запитання, відповіді на які знаєте тільки ви обидва.
  4. Якщо ви розмовляєте з представником правоохоронних органів, запитайте, з якого він відділення поліції. Після дзвінка слід набрати «102», дізнатися номер чергової частини даного відділення і поцікавитися, чи дійсно родич або знайомий доправлений туди. Також варто пам'ятати, що вимагання хабаря є злочином.

Покарати злочинця за таке шахрайство можна. Головне не залишайтеся байдужими і повідомляйте в поліцію. Зазвичай подібного роду злочини кваліфікують за статтею 190. Йдеться про шахрайство і покарання за таке діяння - до трьох років ув’язнення.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Наталія

    В цьому винна наша влада молоді  немають за що жити не можуть знайти нормальної роботи і йдуть на злочини всі знають що поліція бере взяти .Маму жалко(((

    Вера reply Наталія

    Никаких нет оправданий преступлению. Я сама оказалась в подобной ситуации, но меня спасло то, что я решила сама поехать и ничего не увидела. Все обошлось,но это отразилось на моем здоровье.Они преступники подлые и мерзкие и наказание должно быть строгим.

    Наталія reply Вера

    Для початку вони є люди.А життя робить їх такими .Це вони так навчилися в руских де самі більші злодії і вбивці і наркомани .Не відповідайте мені тому я не навиджу руских таку націю ще потрібно пошукати
  • Надія Агащук

    До мене звонили за сина ранесенько.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up