Нова схема шахрайства: аферисти крадуть гроші через дублікат сім-картки. Як це працює

Нова схема шахрайства: аферисти крадуть гроші через дублікат сім-картки. Як це працює

За допомогою дублікату сім-карти шахраї зняли з рахунку пенсіонерки понад 5000 гривень. 

67-річна жінка з Теребовлі звернулась до правоохоронців та розповіла, що з її банківської картки зникла чимала сума, а її сім-карточка заблокована.

За попередньою інформацією, аферисти привласнили кошти, зробивши дублікат сім-карточки, змінили пароль до кредитки й це допомогло їм без труднощів зняти 5250 гривень. 

Суть афери заключається в тому що зловмисники відновлюють або замінюють карту дистанційно, без відома власника. Шахрай просто звертається до мобільного оператора з повідомленням про крадіжку телефону і проханням відновити сім-карту.

Відео дня

Для цього необхідно відповісти на ідентифікаційне питання про останні дзвінки. Щоб знати номери, зловмисник може сам кілька разів набрати жертву та змусити її перетелефонувати. 

Найпопулярніші – це випадки блокування і перевипуску сім-карт. 

Підробивши сімку, шахраї реєструються в мобільному додатку банку. Як тільки вони отримують доступ до рахунку жертви, відразу переказують гроші на свої рахунки інших банків. Банк надсилає одноразові паролі та смс-повідомлення про операції вже на новий фінансовий номер, який зареєстрував шахрай.

Аби вберегти себе від такого роду махінацій найкраще здійснити реєстрацію мобільного номера. Чим точніше ідентифікують особу, якій належить сім-карта, тим менший ризик. Є два варіанти: перехід на «контракт» або прив'язка свого pre-paid номера до паспорта.

Щоб здійснити заміну сім-карти, необхідно переконатися, що вона дійсно належить абоненту, який звернувся у відділення оператора зв’язку. Контрактні абоненти показують паспорт, а незареєстровані pre-paid абоненти, проходять багатокрокову процедуру ідентифікації. Для цього користувач повинен назвати секретне слово, встановлене абонентом, два номери, на які він дзвонить найчастіше, серійний номер sim-карти інші додаткові питання.

Також ви можете уточнити інформацію у вашого оператора про можливу послугу: блокування самостійної заміни вашої SIM-картки сторонніми особами. Саме завдяки цьому громадяни можуть якнайкраще убезпечити свої кошти від рук невідомих осіб, повідомили у відділі комунікації поліції
Тернопільської області

Читайте також: Шахрай викрав виручку з морепродуктового магазину. Яку схему придумав злочинець
 

Шахраї викрали гроші, які були зібрані на лікування: деталі афери
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • чч

    у операторів є функція пароль на заміну номера  без якого не вкрадуть вашу сим  дзвоніть в київстар
  • Анонім

    А ,що цю схему на державному рівні не можуть прикрутити відповідно комусь це вигідно щоб люди з карток гроші втрачали .

    Zeo reply Анонім

    А ти хочеш щоб твій телефон був привязаний до паспорта? Сходи-привяжи. А я не хочу, і більшість людей проти цього, бо це ще один крок до тотального контролю над людиною.

    Анонім reply Zeo

    Так і я не хочу привязувати до паспорта , але ж оператори мобільного звязку могли б заблокувати таку функцію як дистанційна заміна сім карти і  банки теж можуть елементарно ввести якийсь захист ,і не переводити дистанційно гроші з рахунків на рахунки шахраїв.

    Zeo reply Анонім

    Згідний, ускладнити заміну і тільки з документом щоб потім можна було знайти цю людину.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 млн грн Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 09:02 Окупанти вдарили по багатоповерхівці в Дніпрі. Є загиблі, серед них — дитина 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up