Новий поворот у справі Михайла Феськіва, якого засудили довічно за вбивства кількох людей

Новий поворот у справі Михайла Феськіва, якого  засудили довічно за вбивства кількох людей
  • Михайло Феськів у листопаді 2017 року вийшов з місць позбавлення волі, де він відбував 15-річний термін за вбивство. Потім, за версією слідства — як досудового, так і судового, — скоїв ще три вбивства.
  • Справа пройшла Верховний суд та знову опинилась на розгляді в апеляційному. Що вирішив суд?

Новий поворот у справі Михайла Феськіва, який отримав довічне позбавлення волі за вбивства кількох людей.

Як дізналися «20 хвилин», адвокатка засудженого оскаржила вирок у Верховному суді. Той повернув справу на новий розгляд в апеляцію. Чи скасували довічне позбавлення волі Михайлу Феськіву у Тернопільському апеляційному суді?

У 2018 році тернополяни були налякані вбивцею, який переховувався від поліції та щодня телефонували до правоохоронців з повідомленнями із різних місць області про громадян, схожих на чоловіка. Правоохоронці реагували на кожен із викликів.

Відео дня

21 вересня 2018 р. поліція затримала Михайла Феськіва, на рахунку якого, підозрювали тоді, не менше чотирьох убивств. Зловмисник у листопаді 2017 року вийшов з місць позбавлення волі, де він відбував п’ятнадцятирічний термін за вбивство чоловіка на Гусятинщині. З січня по квітень тернополянин перебував на заробітках, а коли повернувся, почав вести бродячий спосіб життя та зловживати спиртними напоями.

Вбивства, в яких звинуватили

13 червня 2018 р. у закинутій будівлі місцева мешканка виявила тіло, загорнуте у поліетиленові пакети та покривало. За декілька днів неподалік того самого місця у смітті оперативники відкопали труп ще одного чоловіка. Як стало відомо у ході слідчо-оперативних заходів, 7 червня підозрюваний разом зі знайомим Рудковським Андрієм, який також перебував у розшуку, а також тернополянкою та ще одним товаришем, розпивали спиртні напої. Між трьома чоловіками виникла суперечка, яка переросла у бійку.

Нанесення тілесних ушкоджень стали летальними для одного з тріо. Рудковський та Феськів тіло закопали у смітті на вулиці Чубинського. Після вбивства пішли далі випивати на вулицю Тарнавського. За попередньою інформацією, у квартирі перебувало шестеро осіб. І знову між підозрюваними та сусідом виник конфлікт. Останнього побили, а тіло, замотавши простинею та покривалом, спакували у поліетиленовий пакет, зв’язали з обох боків шнурівками та вивезли в закинуту будівлю на Чубинського. Рудковського та Феськіва оголосили в розшук. В ході відпрацювання території Тернопільської області слідчо-оперативна група в хащах поблизу села Біла виявила  ще одне тіло зі слідами насильницької смерті. Невідомим виявився Рудковський Андрій Степанович – підозрюваний у двох вбивствах.

 

Чому подали апеляцію?

У серпні 2022-го Тернопільський міськрайсуд засудив Михайла Феськіва до довічного позбавлення волі.

15 лютого 2023 року розглянули апеляційну скаргу захисниці Михайла Феськіва.

— Апеляцію подала захисниця Михайла Ф., наполягала, що досудовим слідством було порушено право на захист на той момент підозрюваного, а в ході слідства недотримано вимог кримінально-процесуального законодавства, — повідомили у пресслужбі Тернопільського апеляційного суду. — Сам обвинувачений вини не визнав, наполягав, що був сильно пяним і не міг вбити, зокрема Андрія.

Адвокатка у суді була налаштована рішуче, обіцяла подати касацію і навіть дійти до Європейського суду. Катерина Воронюк — уже четверта захисниця у справі Михайла Феськіва. Принаймні за інформацією «20 хвилин», адже ми за розвитком подій у цій справі стежимо від 2018 року.

І ще багато чого змінилось за ці роки. Скажімо, відійшла у вічність подруга чоловіків по пляшці, яка була фігуранткою кримінального провадження та, зрештою, усе розповіла поліції.  

Катерина Воронюк, адвокатка Михайла Феськіва, тоді повідомила «20 хвилин», що касацію подаватимуть однозначно.

— Умисел і мотив не доведені, нам не дали допитати експертів, чим порушили право на захист, — прокоментувала Катериан Воронюк. — У нас є питання до причин смерті, кількості та локалізації ушкоджень, чи дійсно вони були завдані моїм клієнтом. Навіть якщо і ним, то стаття має бути іншою. Питання і до дати смерті, є невідповідність з обвинувальним актом.

Що сказав Верховний суд?

Апеляція залишила в силі вирок суду першої інстанції, адвокатка подала касаційну скаргу до Верховного суду. У ній посилалась на невідповідність висновків суду першої інстанції фактичним обставинам кримінального провадження, істотне порушення вимог кримінального процесуального закону, неправильне застосування закону України про кримінальну відповідальність, невідповідність призначеного покарання тяжкості кримінального правопорушення та особі засудженого. Та просила скасувати вирок суду першої інстанції та ухвалу апеляційного і призначити новий розгляд у суді першої інстанції. Вважала, що вину засудженого в інкримінованих вбивствах не доведено поза розумним сумнівом. Не доведено умислу на вбивство. Не встановлено мотивів усіх вбивств. Не встановлено причини смерті одного з убитих та знаряддя його вбивства. Не встановлено механізму завдання ударів двом іншим. Судами обох інстанцій не наведено обґрунтування наявності попередньої змови.

— Даючи свою оцінку доказам у кримінальному провадженні, указує на те, що висновки судів першої та апеляційної інстанцій ґрунтуються на недопустимих доказах, отриманих з порушенням вимог КПК України, та доказах, які не підтверджують винуватість її підзахисного, — йдеться в матеріалах справи. — Вважає, що суди першої і апеляційної інстанцій не мотивували належним чином призначення довічного позбавлення волі та не обґрунтували, чому мінімальний строк покарання, передбачений у санкції ст. 115 ч. 2 КК України, буде недієвим для його виправлення та попередження нових кримінальних правопорушень.    

Засуджений підтримав у засіданні свою адвокатку. А прокурор вважав касаційну скаргу захисника необґрунтованою та просив залишити її без задоволення.

— Під час розгляду справи судом апеляційної інстанції допущено порушення вимог кримінального процесуального закону, яке є істотним, оскільки ставить під сумнів законність і обґрунтованість судового рішення, що у відповідності з вимогами ст. 438 ч. 1 п. 1 КПК України є підставою для скасування такого рішення, — йдеться у постанові Верховного суду від 23 вересня 2023 року. — За таких обставин, ухвала апеляційного суду підлягає скасуванню з призначенням нового розгляду у суді апеляційної інстанції, а касаційна скарга захисника — задоволенню частково.

Інші доводи касаційної скарги захисника про істотне порушення вимог кримінального процесуального закону та неправильне застосування закону України про кримінальну відповідальність, недопустимість доказів, недоведеність винуватості поза розумним сумнівом, невідповідність призначеного покарання тяжкості кримінального правопорушення та особі засудженого, підлягають перевірці і з`ясуванню при новому розгляді в суді апеляційної інстанції, постановив Верховний суд.

 

... і знову апеляція

Апелянт посилалась на те, що стороною обвинувачення не доведено наявності у її підзахисного мотиву на вчинення умисного вбивства трьох осіб. Наголошувала, що в основу обвинувального вироку взято докази, які не підтверджують того, що усіх трьох вбив саме Михайло Феськів. Апелянтка  вважала, що ряд процесуальних дій були здійсненні з істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону, тому здобуті на підставі цього докази суд не вправі був обґрунтовувати ними рішення. Вказала на те, що жодний із висновків експерта, який міститься в матеріалах кримінального провадження, на пряму не підтверджує вину обвинуваченого в інкримінованому йому кримінальному правопорушенні.

— Апеляційну скаргу адвоката в інтересах обвинуваченого задовольнити частково, — вирішив Тернопільський апеляційний суд. — Вирок Тернопільського міськрайонного суду від 22 серпня 2022 року змінити. Виключити з мотивувальної частини вироку суду посилання як на доказ винуватості обвинуваченого протокол огляду місця події від 11 червня 2018 року. В решті вирок суду залишити без змін.

Ухвала набрала законної сили з моменту проголошення і знову може бути оскаржена в касаційній інстанції протягом трьох місяців.

«20 хвилин» намагались зв’язатись з адвокаткою, аби дізнатись, чи оскаржуватимуть нову ухвалу апеляційного суду. На дзвінки вона не відповідала. Тоді журналістка написала їй у вайбері. Повідомлення прочитанні, однак відповіді ми не отримали. Якщо нам їх нададуть, коментар адвокати Михайла Феськіва опублікуємо.

 

Довідка

Феськів Михайло Петрович народився 14 травня 1977 року у с. Яблунів  Гусятинського району. 

 

Читайте також:

Хто на Тернопільщині отримав довічно: резонансні вбивства і ТОП вироків 2022-го

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Ya Haly

    Тай взагалі всіх садистів, маняків, вбивць би відправили на фронт на першу лінію. Скільки кайфу там з москалями.
    Вони ж то своїх зеків до нас відправили.
  • Ya Haly

    Та відпустіть його і відправити на фронт... Він хоче кайфу, крові. Там такого багато....
    Нащо годувати задурно.

    Mariya Pankysh reply Ya Haly

    Ya Haly так,таке можливо тільки в Украіні,де поліція підробляє і викрадає документи кримінальних проваджень!
    А ви знаєте Феськіва?Що пишете такий коментар?
    Злодієм і вбивцею нині може стати і не винна людина...
    Я знаю ,що говорю ...
  • Євгенія Сікора

    Таке можливе тільки в Україні

keyboard_arrow_up