Оформив онлайн-кредитів на 330 тисяч на своїх знайомих: постраждали 28 осіб

Оформив онлайн-кредитів на 330 тисяч на своїх знайомих: постраждали 28 осіб
  • За даними слідства, житель Тернопільщини обманом отримував персональні дані своїх знайомих та доступ до їх карткових рахунків.
  • У такий спосіб підозрюваний незаконно заволодів грошовими коштами на загальну суму понад 330 тис грн.

Заволодів коштами 28 громадян, оформляючи онлайн-кредити – підозрюють жителя Тернопільщини, повідомили у пресслужбі Тернопільської обласної прокуратури.

Обманом отримав дані знайомих

— Під процесуальним керівництвом прокурорів Тернопільської обласної прокуратури повідомлено про підозру місцевому жителю у шахрайстві, вчиненому шляхом незаконних операцій з використанням електронно- обчислювальної техніки — за ч. 3 ст. 190 КК України, — повідомили у Тернопільській обласній прокуратурі.

За даними слідства, житель Тернопільщини обманом отримував персональні дані своїх знайомих та доступ до їх карткових рахунків. Надалі шахрай оформляв онлайн-кредити на потерпілих й розпоряджався чужими кредитними коштами на свій розсуд. У такий спосіб підозрюваний незаконно заволодів грошовими коштами 28 громадян на загальну суму понад 330 тис грн.

Відео дня

Досудове розслідування здійснюють слідчі СУ ГУНП в Тернопільській області, повідомили у пресслужбі Тернопільської обласної прокуратури.

На відміну від банків, в яких перед отриманням кредиту потребується особиста присутність і надання оригіналів документів для ідентифікації позичальника, сервіси онлайн кредитування здійснюють ідентифікацію позичальника видалено на підставі копій документів. 

В даному випадку ризик отримання онлайн кредиту за документами іншої людини залежить від того, наскільки серйозно мікрофінансова компанія підходить до питання ідентифікації нового позичальника і зберігання персональних даних своїх клієнтів. 

Як не стати жертвою шахраїв

Правоохоронці розповідають, що для того, щоб не стати жертвою шахраїв і не допустити попадання ваших документів в руки шахраїв, необхідно використовувати наступні запобіжні заходи: 

— не погоджуйтеся оформляти онлайн кредит на своє ім'я, навіть якщо про це вас просить близький знайомий або родич;

— не давайте вашу платіжну картку третім особам для отримання онлайн кредиту;

— якщо ви втратили паспорт, відразу ж заявите про це в органи поліції; 

— ніколи не залишайте свої документи в заставу і не віддавайте їх нікому навіть на короткий час щоб уникнути ризик, коли з ваших документів можуть зробити копії; 

— періодично перевіряє свою кредитну історію, навіть якщо ви ніколи не користувалися послугами онлайн кредитування. Згідно із законом ви маєте право раз на рік безкоштовно отримати свою кредитну історію у будь-якому з бюро кредитних історій. 

Якщо ж ви активний клієнт сервісів онлайн кредитування, підключитеся у бюро кредитних історій до послуги смс повідомлення. У такому разі при спробі отримання кредиту за вашими документами, вам прийде смс повідомлення і ви зможете своєчасно зреагувати на цей факт, повідомили у відділі комунікації поліції Тернопільської області.

 

Читайте також: 

Понад 14 тисяч гривень тернополянин перерахував продавцю-самозванцю: як не стати жертвою шахраїв?

Кременчанка хотіла заробити в Інтернеті, а віддала гроші шахраям

Заплатили 17 тисяч, а на відпочинок у Грецію так і не поїхали — поліція шукає ошуканих з Тернопільщини

У Тернополі кур'єр забирав гроші в тих, хто вівся на вигадки шахраїв про порятунок родичів

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up