Смішно: підозрюваний вимагав 7 млн, а застава – 180 тисяч. Потерпілий Олег Юник відреагував на рішення суду

Смішно: підозрюваний вимагав 7 млн, а застава – 180 тисяч. Потерпілий Олег Юник відреагував на рішення суду
  • Судове засідання щодо обрання міри запобіжного заходу для підозрюваного у погрозах та вимаганні 250 тисяч доларів у місцевого підприємця Олега Юника відбулося у понеділок, 13 вересня. Одному з підозрюваних, онуку екс–депутата та власника великої тернопільської компанії Богдану Корильчуку обрали міру запобіжного заходу – тримання під вартою з можливістю вийти під заставу.
  • Де інші фігуранти справи? Чому суд визначив «смішну» суму та що про це думає потерпілий – читайте в матеріалі.

Трьох осіб, яких підозрюють у погрозах та підпалі двох торгових кіосків підприємця Олега Юника, правоохоронці викрили у неділю, 12 вересня.

Провели 10 санкціонованих обшуків. Про це більше читайте за посиланням:

Відео дня

Підприємець Олег Юник та його дружина розказали, як їм погрожували та вимагали гроші. А що з підозрюваними? 

Чому лише одному обрали запобіжний захід

Наразі лише один з трьох підозрюваних під вартою. Йому вже оголосили міру запобіжного заходу.

– Органом досудового розслідування подано три клопотання щодо осіб, які підозрюються у вчиненні тяжких злочинів, – розповідає прессекретар міськрайонного суду Анна Мостецька. –  Зокрема, їм інкримінують вчинення злочину, передбаченого статтею 189 частиною 2 Кримінального кодексу України – «Вимога передачі чужого майна з погрозою насильства відносно близьких родичів потерпілого з пошкодженням майна за попередньою змовою групою осіб». За це передбачено покарання у виді від 3 до 7 років позбавлення волі. Також цим особам інкримінується частина 2 статті 194 ККУ – «Умисне пошкодження чужого майна шляхом підпалу, за попередньою змовою групою осіб». Цей злочин також відноситься до категорії тяжких. За його вчинення особам загрожує від 3 до 10 років позбавлення волі.

Хоча підозрюваних троє – наразі міру запобіжного заходу оголосили лише одному. Інші двоє підозрюваних очікують судового засідання. Як пояснює Анна Мостецька, відповідно до Закону, суд має 72 години для проведення засідання і оголошення міри запобіжного заходу. Це має бути відбутися до четверга, 16 серпня. Всі процесуальні питання в кримінальному провадженні вирішуватиме Тернопільський міськрайонний суд.

– Станом на 13 серпня, розглянуто одне з клопотань, – продовжує Анна Мостецька. – Особі 1996 року народження обрано запобіжний захід з можливістю внесення застави у розмірі 181 тисяча гривень. Строк тримання під вартою особі визначено до 10 листопада 2021 року. Підозрюваного взяли під варту в залі суду. Протягом цього строку підозрюваний може внести заставу. Крім того, на розгляді суду перебуває ще два клопотання щодо двох осіб. Суд має 72 години на розгляд цих клопотань.  

Чи можуть збільшити розмір застави

Хоча прокурор просив у суді обрати міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без можливості внести заставу, або ж у випадку призначення застави встановити  – 6,8 мільйонів гривень, розмір встановленої застави здається смішним – всього 181 тис. гривень.

– Це максимальний розмір застави, який передбачений нашим чинним кримінально–процесуальним кодексом за ці злочини, – пояснює прессекретарка суду. – Однак учасники справи можуть подати апеляційну скаргу протягом п’яти днів. Апеляційний суд, переглянувши рішення, може його змінити. Відповідно, суд може або залишити рішення незмінним, або зменшити чи навпаки – збільшити розмір застави, або скасувати можливість її внесення. Тоді підозрюваний перебуватиме під вартою. Наразі прокурор ще не подав апеляцію по справі.

Як повідомили в управлінні національної поліції області, окрім Богдана Корильчука, якому оголосили міру запобіжного заходу, інший підозрюваний – житель Київської області, якого підозрюють у погрозах підприємцю. Інший фігурант справи, який імовірно здійснював підпал, – з Вінницької області.

Наразі триває досудове розслідування. Слідство встановлює всі обставини справи, збирає докази, які підтверджували б винуватість осіб. У подальшому мають скласти обвинувальний акт та передати справу до суду для розгляду по суті. Досудове розслідування триває з травня 2021 року, коли підприємець Юник звернувся до поліції з повідомленнями про підпали, погрози та вимагання.

«Для нього це не гроші…»

Хоча на суді підозрюваний запевняв, що немає жодних джерел доходу і живе на утриманні батьків, які щомісяця дають для його проживання 10–15 тисяч гривень, потерпілий Олег Юник каже – сума, яку визначив суд, просто смішна.

– Моя позиція – для нього та його родини це взагалі не гроші. Та сума, яку просив прокурор, дійсно була б справедливою, а 180 тисяч гривень – це взагалі копійки для його родини. Я сподіваюсь, що він залишиться під вартою та суд або підніме розмір застави, або взагалі скасує цю можливість для нього. Боїмося, що він може чинити тиск в наш бік. Сподіваємося, що всім учасникам не вдасться уникнути покарання, і вони понесуть справедливе покарання.  

Ми продовжимо стежити за ситуацією. Коли відбудуться судові засідання щодо обрання міри запобіжних заходів іншим учасникам – повідомлять згодом.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Читач05

    Мабуть різниця опинилася в кишені мантії.
  • Kavetska Kristina

    Він вже на якісь Майорці сидить
  • Володя Жухевич

    Крадіть, і будьте багатими. Пані Лазебна ще із пенсійним стажем допоможе. Держава для багатих.
  • Bogdan Oliynyk

    "Хорошій"...мальчік...    "Діамантова рука".

keyboard_arrow_up