Побиття у військкоматі: справа вже в суді, а фігуранти… повернулись на службу

Побиття у військкоматі: справа вже в суді, а фігуранти… повернулись на службу
Фото ДБР

Двоє фігурантів резонансного побиття у стінах військкомату в Тернополі вже не під домашнім арештом і знову працюють. Чому, дізнались «20 хвилин»

«20 хвилин» отримали інформацію від власних джерел, що фігуранти кримінальної справи щодо побиття у стінах Тернопільського ТЦК вже знову на роботі. Читачі запевняли, що принаймні А. Я. працює в Чортківському РТЦК та СП.
На якому етапі розслідування справи і де насправді зараз працюють військкоматівці, яких обвинуватили в побитті людей, дізнавались «20 хвилин».

Редакція і журналісти «20 хвилин» досить часто отримують повідомлення від читачів з проханням пильнувати цю справу та не дати її звести нанівець. Тоді, припускають читачі, й до суду Лінча дійде.

 

Відео дня

Били у стінах ТЦК

У неділю зранку, 8 жовтня 2023 року, нагадаємо, до редакції читачі надіслали відео, на якому люди у військовій формі б’ють чоловіків, що лежали на ліжку. Нас запевнили, що все відбувається у стінах військкомату, тепер ТЦК. Згодом цю інформацію підтвердили нашому виданню і в ДБР, де розслідують цю справу. Підтвердження ми отримали і в Тернопільській спеціалізованій прокуратурі у сфері оборони Західного регіону, яка здійснює процесуальне керівництво у цій справі.

А днем раніше ми писали про те, як двох чоловіків силоміць заштовхали у бус люди у військовій формі. Це відбувалось неподалік ресторану «Бахус», що на вул. Тарнавського, а також на вулиці Лучаківського, що поблизу АТБ. На останньому відео було видно, як один із цивільних чоловіків чи то простягає руку, чи то замахнувся на особу у формі. Після цього його «скрутили» і заштовхали в бус силоміць. Як з’ясувала згодом редакція, того чоловіка і бив згодом працівник ТЦК.  

Кілька днів поспіль журналісти тоді збирали інформацію та коментарі. У прокуратурі нам назвали причину конфлікту, що призвела до побиття у стінах військкомату та повідомили посади чоловіків, які били людей.

 

Чому виник конфлікт

— За вказаним фактом зареєстрували кримінальне провадження з попередньою правовою кваліфікацією ч.5 ст.426-1 КК України – перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень, вчинене в умовах воєнного стану, — повідомила речниця Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону Юлія Шевченко.

Санкція статті, яку інкримінували працівникам ТЦК, передбачає від 8 до 12 років позбавлення волі.

У спецпрокуратурі тоді встановили, що тілесні ушкодження двом чоловікам завдавали командир відділення охорони територіального центру комплектування та соціальної підтримки і гранатометник цього ж відділу, про це нам розповіла Юлія Шевченко 9 жовтня. 

За словами речниці спецпрокуратури, агресію у військових (на відео), які є учасниками бойових дій та за станом здоров’я були переведені до ТЦК, викликало небажання вказаними особами проходити військову службу. На цьому підґрунті виник словесний конфлікт, який і переріс у бійку, зазначила Юлія Шевченко. 

У ТЦК теж відреагували повідомленням на офіційній сторінці у Фейсбук.

— З метою зʼясування усіх обставин, які призвели до подій, які викладені у відео, розповсюдженого у соціальних мережах, призначено службове розслідування, — повідомили у ТЦК. — Правову оцінку діям посадових осіб ТЦК СП буде надано відповідними правоохоронними органами.

 

Хто саме бив

Відео побиття буквально за лічені години стало вірусним і розлетілось соцмережами. У коментарях читачі повідомляли особисту інформацію про людей у військовій формі, яких впізнали на відео.Так ми дізналися, що одного з військових, який щосили б’є людину на ліжку, звуть А.Я. Нам також стало відомо, що йому 36 років, навчався в 14 школі. Він є учасником бойових дій, підтвердили у військовій прокуратурі. 

Про другого «бійця», який товк іншого чоловіка, що перебував на сусідньому ліжку, вдалось дізнатись, що звуть його Ю. М. Йому 26 років. Обличчя військкоматівця на відео не видно.

Вдалось нам тоді дізнатись і деяку інформацію про побитих чоловіків. І їх не двоє… Зокрема, у поліції підтвердили, що двоє чоловіків 9 жовтня написали заяви про побиття, але поліція всю отриману інформацію скерувала до ДБР, яке проводить розслідування, запевнив речник головного управління Нацполіції в області Сергій Крета.  

За інформацією наших джерел, одного з побитих звуть Д. А. Чоловік — з Бахмута. За інформацією нашого джерела, після бесіди з військкоматівцями Д. доправили до ТЦК, завели на п’ятий поверх і почали бити по голові та в живіт. Коли чоловікові стало погано, його доправили до травмпункту. Саме тоді він вперше звернувся до правоохоронців і повідомив, що його били. 

 

Повернулись на службу

Іншого звуть І. Ш., він тернополянин. Його затримали майже в один час із Денисом і привезли в ТЦК. Дорогою йому травмували ногу. Через це чоловіка теж доправили до травмпункту. Медики підтвердили інформацію, що ці чоловіки звертались за меддопомогою. Згодом виявилось, що потерпілих, ймовірно, було більше.

Наші журналісти намагались поспілкуватись із самим військкоматівцями та вислухати їхню версію того, що трапилось. Ми телефонували А.Я. кілька днів поспіль тоді, і зараз, у березні 2024 року, телефон поза зоною. Ми готові опублікувати позицію всіх причетних.

Фігурантам оголосили за ст.127 Кримінального кодексу України. Йдеться про катування. І максимальний термін покарання, передбачений цією статтею, — позбавлення волі на строк до 10 років.  Досудове розслідування, розпочате 8 жовтня за фактом перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень, триває, повідомили у Спеціалізованій прокуратурі. Фігурантам тоді обрали міру запобіжного заходу у виді домашнього арешту в нічний час.

«20 хвилин» 5 березня 2024 року поцікавились у прокуратурі, на якому етапі справа і де зараз фігуранти. І чи далі перебувають під домашнім арештом у нічний час?

— Справа щодо обох фігурантів перебуває на розгляді суду, — повідомила «20 хвилин» 5 березня Юлія Шевченко. — На етапі досудового розслідування для них обирались запобіжні заходи і вживались заходи забезпечення кримінального провадження – відсторонення від посад. На цій стадії немає необхідності для продовження цих заходів. Наразі вони (двоє фігурантів справи — прим. авт.) служать у роті охорони Тернопільського РТЦК.

 

Читайте також: 

Побиття у військкоматі Тернополя. «20 хвилин» дізналися деталі
Двоє чи більше постраждалих? «20 хвилин» отримали нову інформацію про побиття в ТЦК

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (40)
  • Аня Трембач

    Відмазали гадів😡😡
  • Ukraine 🇺🇦

    Яцків відомий на весь Тернопіль ) Колись ще буде хотіти десь погуляти парком)
  • Ukraine 🇺🇦

    Ганьба нашим суддям! Та жирна потвора повинна відповісти за свої вчинки і не тільки він один!
  • Віктор Почаїв

    Так прививають патріотизм.

keyboard_arrow_up