Побиття у військкоматі Тернополя. «20 хвилин» дізналися деталі

Побиття у військкоматі Тернополя. «20 хвилин» дізналися деталі
  • Читачі надіслали до редакції відео, вже третє за два дні. Тернополяни стверджують, що б’є людей у стінах військкомату працівник ТЦК Андрій Я.
  • Санкція статті передбачає від 8 до 12 років позбавлення волі.
  • Що наразі «20 хвилин» повідомили у поліції, військовій прокуратурі та ДБР?

 

Побиття у стінах тернопільського військкомату — читачі надіслали до редакції відео з побиттям. Це вже третє відео за два дні. І, якщо на перших двох чоловіків «ловили» на вулицях міста і силою заштовхували в бус, то на нинішньому — побиття.

 

Читачі впізнали бійця

Читачі у коментарях до відео на телеграм-каналі «20 хвилин» повідомляють, що б’є людей працівник Тернопільського ТЦК та СП Андрій Я. (редакції відоме його прізвище, але ми поки не маємо права його розголошувати — прим. авт.) На відео видно, як і інший чоловік у формі поруч кулаками «товче» ще одну людину на ліжку.

Відео дня

Наразі ми не можемо стверджувати, коли це сталося, але ми з'ясовуємо усі деталі. «20 хвилин» звернулись до поліції, військкомату, ДБР та військової прокуратури за коментарями.

У відділі комунікації Головного управління Нацполіції в області зазначили, що ці всі справи — підслідність Державного бюро розслідувань.

— За всіма фактами працівники поліції поінформували ДБР, які, у свою чергу, внесли відомості про події, що відбувались на Тернопільщині, до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 426-1 Кримінального кодексу України, — повідомили «20 хвилин» у поліції у неділю, 8 жовтня.  

Нагляд за розслідуваннями цих кримінальних проваджень здійснюватиме військова прокуратура, наголосили у поліції.

 

Терміново повідомляйте військову прокуратуру

На це відео вже відреагував міський голова.

Ближче обіду 8 жовтня і міський голова Тернополя Сергій Надал опублікував звернення до працівників військкомату.

— Звертаюся до керівництва Тернопільського територіального центру комплектування, — написав Сергій Надал. — Є інформація, що ваші «окремі» працівники могли застосовувати силу до наших мобілізованих. Я наполягаю і наголошую для «окремих» працівників ТЦК на коректному ставленні до тернополян, які є мобілізованими.

Міський голова звернувся також до тернополян: якщо вам відомі випадки неналежного чи жорстокого ставлення при проведенні мобілізаційних заходів, терміново повідомляйте у військову прокуратуру та поліцію.

— Під час війни кожен чоловік має прийти до територіальних центрів комплектування і оновити свої дані, — наголошує Сергій Надал. — Однак це передбачає коректне, належне ставлення, відповідно до вимог законодавства!

 

Омбудсман Дмитро Лубінець повідомив, що за фактом скандального відео оприлюдненого в мережі з побиттям мобілізованих у Тернополі, розпочато розслідування. Так не має бути! Розпочинається перевірка для того, щоб встановити обставини порушення прав людини.

 

Що кажуть у прокуратурі, очільник поліції і ДБР?

Били двох військовозобов’заних у Тернополі – зареєстровано кримінальне провадження. 

— За вказаним фактом зареєстровано кримінальне провадження з попередньою правовою кваліфікацією ч.5 ст.426-1 КК України – перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень, вчинене в умовах воєнного стану, — повідомила «20 хвилин» речниця Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону Юлія Шевченко.

На відео, опублікованому у соцмережах, зафіксовано як працівники територіального центру комплектування та соціальної підтримки застосовують фізичну силу до двох лежачих громадян. Службовці наносять місцевому мешканцю та гостю міста численні удари кулаками, повідомила речниця військової прокуратури. 

— Наразі встановлюються усі обставини та особи кривдників, вирішується питання про повідомлення вказаним особам про підозру,  повідомила Юлія Шевченко. — Досудове розслідування здійснюють слідчі Територіального управління ДБР, розташованого у м.Львові, процесуальне керівництво – Тернопільська спеціалізована прокуратура у сфері оборони Західного регіону. 

Санкція статті передбачає від 8 до 12 років позбавлення волі.

Примітка: відповідно до ст.62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду, наголошують у військовій прокуратурі. 

20 хвилин також звернулись за коментарем до Теруправління ДБР у Львові. Речниця  Тетяна Муравель повідомила, що працівники ДБР розпочали розслідування фактів перевищення службових повноважень працівниками військкомату в Тернополі.

— На гарячу лінію ТУ ДБР у Львові надійшло повідомлення про те, що близько опівночі 6 жовтня працівники Тернопільського міського об’єднаного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, застосовуючи фізичну силу, затримали місцевого мешканця, — повідомила Тетяна Муравель. — Завдаючи ударів, його заштовхали до автомобіля, відео цього інциденту невдовзі з’явилося у соцмережах.

Також було оприлюднено відео, на якому зафіксовано, як у приміщенні центру двоє осіб б’ють руками чоловіків, які лежать у ліжках.

Відкрито кримінальні провадження за фактами перевищення повноважень військовими службовими особами (ч. 5 ст. 426-1 КК України), підтвердили у ДБР. Та повідомили, що працівники ДБР на місці події встановлюють усі обставини інциденту.

Відреагував на відео з побиттям і начальник головного управління Нацпололіції в області Сергій Зюбаненко. 

— Мережею ширяться відео фактів жорстокого та ганебного ставлення представників Тернопільського територіального центру комплектування до чоловіків, — написав очільник поліції Тернопільщини. — Також щодо цих ситуацій маємо реєстрацію на лінію «102».

Працівники поліції спільно з військовою службою правопорядку виїжджали на місце подій та задокументували дані факти. Зібрані матеріали для проведення розслідування передали в Державне бюро розслідувань, запевнив Сергій Зюбаненко.

— Поліцеські в межах своєї компетенції надаватимуть допомогу органам досудового розслідування для встановлення усіх обставин даних справ, — запевнив Сергій Зюбаненко. 

 

 

Військкомат проводить службове розслідування

 

Які дії є правомірними, а які ні

Нагадаємо, що в країні триває війна. І обов'язок громадян — стати на захист своєї держави. 
У статті 65 Конституції України йдеться: Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов'язком громадян України.

Однак читачі неодноразово скаржилися на те, що чоловіки у формі силою пхали їх у бус і доставляли у центри комплектування, навіть коли вони показували документи. 

Тоді ми просили обласний центр комплектування прокоментувати ситуацію, однак там дали формальну відписку на наше звернення. 

Місцева адвокатка Марія Бочан тоді розповідала, які дії є правомірними, а які ні.

– Видавати повістки на вулиці, в інших громадських місцях можна. Вони не є прямим викликом до служби. Це не мобілізаційне розпорядження. Головна мета — військовий облік. Державі треба знати, на які сили розраховувати.

Під час воєнного стану, який діє на всій території України, ніхто не має права відмовлятись представляти свою особу чи не надавати свої документи на першу вимогу поліцейського і не тільки. Запитувати документи також мають право уповноважені особи: Національної поліції, СБУ, Національної гвардії, Держприкордонслужби, ДМС, Держмитслужби та Збройних сил, які визначені в наказі.

Затримувати особу і обмежувати її свободу на певний період (силоміць чи з погрозами садити у бус) з підстав доставлення у військкомат для уточнення даних права не мають!

 

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 426-1. Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень

1. Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень, тобто умисне вчинення дій, які явно виходять за межі наданих цій особі прав чи повноважень, крім передбачених частиною другою цієї статті, якщо ці дії заподіяли істотну шкоду, - карається обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

2. Застосування нестатутних заходів впливу щодо підлеглого або перевищення дисциплінарної влади, якщо ці дії заподіяли істотну шкоду, а також застосування насильства щодо підлеглого - караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

3. Діяння, передбачені частиною другою цієї статті, вчинені із застосуванням зброї, а також діяння, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони спричинили тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до дев’яти років.

4. Діяння, передбачені частинами першою, другою або третьою цієї статті, вчинені в умовах особливого періоду, крім воєнного стану, - караються позбавленням волі на строк від семи до десяти років.

5. Діяння, передбачені частинами першою, другою або третьою цієї статті, вчинені в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, - караються позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років.

 

Читайте також: 

На Тарнавського та Лучаківського чоловіків «запакували» в бус. Що кажуть в поліції і військкоматі

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (86)
  • Czesław Figa

    Тернополяни не дружні і боязкі.в таких випадках там мало зібратись пів міста і більше би в Тернополі нікого не ловили.але ви самі їм це дозволяєте.на якісь законні методи і суди зараз може надіятись тільки балван.
  • Галина Івасюк

    Ганебні і протизаконні дії нелюдів повинні бути наказані негайно!!!  Чекаємо на рішення тернопільської влади. Чому не відправляєте їх на фронт?
  • Андрій Шаблій

    Чому тільки одна стаття!? А як щодо викрадення людей, І утримування без їхньої волі!?!?!? Що ті хлопці робили в тцк  на ліжках!? Не Думаю, що їх запросили відпочити після тяжкого трудодня!!!!!!
  • Iryna Faka

    Скотів з воєнкомату на фронт, на передову.

keyboard_arrow_up