Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу

Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу

Тримаючи у руках автомат, Дмитро вимагав у жінки знайти авто, аби поїхати до додому, бо батько захворів. Погрожуючи, намагався вдарити, а потім застрелити собаку. А коли жінка завадила це зробити, направив на жінку ствол автомата та вистрелив угору

Вирок військовослужбовцю, який встиг за один вечір заробити собі на три статті Кримінального кодексу, проголосили днями у Підволочиському райсуді. Його відправили до в’язниці попри те, що щиро каявся. І навіть троє потерпілих, яким завдав стільки клопотів, пробачили і просили суд не позбавляти його волі.

Адвокат засудженого повідомив «20 хвилин», що оскаржуватиме вирок і вже подав скаргу до апеляції. Подробиці історії дізнавались «20 хвилин». 

 

Відео дня

Добровольцем пішов на фронт

Дмитрові Д. близько сорока, він був членом збірної України і майстром спорту з боксу – і має дуже гарну характеристику від Федерації. У минулому саме через свою гарячкуватість та «міцний кулак» на 7, 5 років потрапив до в’язниці, коли побив чоловіка, а той невдовзі помер.
Коли почалось повномасштабне вторгнення, добровольцем пішов на фронт. Врешті став старшим стрільцем військової частини на Львівщині. У службових справах опинився в жовтні 2023 року у Підволочиському районі, — напередодні він дізнався, що його батько захворів і терміново вирішив їхати до тата. У той момент при ньому була зброя…

— 18 жовтня 2023 року, в період часу від 15.00 до 17.30 години, знаходячись в с. Клебанівка Підволочиської громади, таємно, умисно, діючи в умовах воєнного стану, шляхом розбиття прикладом автомату склопакета вікна, проник через вікно у будинок, звідки викрав майно: синтетичну куртку синього кольору, наплічну сумку PUMА, чотири плитки шоколаду, п`ять скляних пляшок з алкогольними напоями, розпорядившись викраденим на власний розсуд, спричинивши потерпілій матеріальних збитків на загальну суму 2 403,09 грн, — йдеться у матеріалах справи.

Після цього Дмитро, за версією слідства, посварився із мешканкою села. І, тримаючи в руках автомат, вимагаючи в жінки знайти йому автомобіль, щоб поїхати на Львівщину. Жінка опиралась, а він намагався вдарити, а потім і застрелити її собаку. Коли потерпіла спробувала завадити цьому, навів ствол на неї і дослав патрон у патронник. Жінка перелякалась і, як зізналась згодом,  сприйняла це як реальну погрозу вбивством. Дмитро тим часом відійшов від жінки на декілька кроків, вистрелив у повітря…

На цьому історія не закінчилась. Не роздобувши авто, він шукав його на трасі, поблизу села Шевченкове. Тримаючи в руках автомат та погрожуючи ним, чоловік вистрелив в землю біля власника ВАЗ. Доки той оговтувався, Дмитро відібрав його авто.

 

Будуть оскаржувати вирок

У суді Дмитро провину визнав повністю. Пояснив крадіжку майна із будинку тим, що йому було холодно та хотілося їсти. Авто шукав і відібрав, щоб  якомога швидше дістатися до хворого батька.

А його діяння того вечора суд кваліфікував за ч. 4 ст. 185 КК України — як таємне викрадення чужого майна, вчинена в умовах воєнного стану, поєднана з проникненням у житло. За ч.1 ст. 129 КК України як погроза вбивством. Та за ч.3 ст. 289 КК України — як незаконне заволодіння транспортним засобом, поєднане з погрозою застосування насильства, небезпечного для життя та здоров`я потерпілого.

Суд, обираючи міру покарання, врахував попередню судимість Дмитра та те, що тяжких наслідків через його «подвиги» не було. Те, що військовий отримав позитивні характеристики від командирів військової частини та громадських організацій і негативну — офіцера-психолога. Врахував і те, що всі троє потерпілих просили не позбавляти чоловіка волі.

За вироком Підволочиського райсуду, Дмитро отримав 8 років колонії за угон, п’ять за крадіжку і місяць арешту за погрозу вбивством. За сукупністю кримінальних правопорушень, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, йому визначили остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк вісім років без конфіскації майна.

Початок строку відбування покарання йому рахуватимуть з моменту затримання — від 19 жовтня 2023 року.

За словами адвоката Дмитра Павла Дзюби, його підзахисний просив умовного терміну, аби повернутись на службу.

— Ми вважаємо, що покарання, призначене Підволочиським судом, надто суворе. І тому вже подали скаргу до апеляційного суду, — повідомив «20 хвилин» Павло Дзюба. — Справу ще не призначили до розгляду.

 

Довідка

Вирок у Судовому реєстрі — https://reyestr.court.gov.ua/Review/117816849

 

Читайте також: 

Посттравматичний стресовий розлад — це лікується. Як допомогти рідним і хто в зоні ризику?

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Maria

    Лише місяць арешту за погрозу вбивством, але 8 років за угон?))))
  • Микола

    Текст якось по дибільному написаний 🤪
  • Petro

    Як судимий потрапив до війська?
  • Читач95

    Якщо народ пробачив то держава жорстоко карає не беручи до уваги. що військові приходячи із фронту, проходячи пекло війни потребують психологічної реабілітації. Йому таку держава надала? Хай реабілітують а тоді ставлять йому вимоги. А то владоможці як в 2014р роздерибанили кошти на реабілітацію військових а після їх звинувачують і судять. А судити слід тих, хто цього вояку не реабілітував, після пережитого пекла людина збуджена, нервова і неадекватна тому і потребує реабілітації. СУД ЦЕ ВРАХУВАВ. Якщо ні то ГАНЬБА.

keyboard_arrow_up