Понад 30 тисяч гривень у тернополянки викрали зловмисники: нагадуємо правила з платіжної безпеки

Понад 30 тисяч гривень у тернополянки викрали зловмисники: нагадуємо правила з платіжної безпеки
  • 35 тисяч гривень викрали аферисти з банківського рахунку тернополянки. Вона потерпіла від псевдопрацівника деякої фінансової установи, як чоловік представився по телефону.
  • Правоохоронці наразі проводять розшукові заходи. Як трапилась така оказія і як не опинитись «на гачку» в підступних шахраїв – розповідаємо.

До працівників територіального підрозділу поліції надійшло звернення від жительки обласного центру, яка потерпіла від псевдопрацівника фінансової установи. Про це пишуть на Фейсбук-сторінці Поліція Тернопільської області.

Пройдисвіт зателефонував до жінки та представився працівником банку. Він запевнив краянку, що її кошти в небезпеці: невідомі особи намагаються зняти готівку. Аби убезпечити рахунок, чоловік попросив повідомити вміст смс-повідомлення, що вона й зробила. За лічені хвилини жінці надійшло сповіщення про списання всіх заощаджень. Вона швидко звернулась до правоохоронців.

Відомості про подію працівники поліції внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу.

Відео дня

Поліція Тернопільщини вкотре наголошує жителям області ніколи, ні за яких обставин, не повідомляти особисті дані невідомим. Інформація щодо карткових рахунків вважається конфіденційною, нею повинні володіти лише власники електронних гаманців. Ніколи не повідомляйте номер банківської картки, термін її дії, ПІН-код або CVV2-код, а також паролі, що надходять в SMS. Якщо дзвонять і уточнюють ці дані, знайте: це точно спроба шахрайства!

Якщо подзвонили і представилися співробітником банку з невідомого номера телефону, не потрібно вступати в дискусію, покладіть слухавку та зателефонуйте на гарячу лінію фінансової установи. Всі дзвінки, які надходять з банку клієнту, зберігаються в історії контактів з клієнтом. У разі надходження дзвінка з невідомого номера необхідно терміново передзвонити на гарячу лінію і уточнити у оператора інформацію по карті, при втраті або крадіжці – карту негайно заблокувати, наголошує Поліція Тернопільської області.

Основні поради з платіжної безпеки написали й на сайті #ШахрайГудбай – інформаційної кампанії, мета якої – навчити українців правилам безготівкових та онлайн-платежів. Там просять, аби люди надійно зберігали і не розголошували реквізити своєї платіжної картки, а ще контролювали рух коштів на рахунку:

  • 16-значний номер карти – єдине, що можна повідомити при дзвінку.
  • Тримайте в секреті три цифри на звороті картки, коди (одноразові паролі) банків та мобільних операторів.
  • Підключіть SMS-інформування стосовно операцій з платіжною карткою.
  • Встановіть індивідуальні ліміти на операції з вашою платіжною карткою.
  • Використовуйте віртуальну картку для розрахунків в Інтернеті. Перераховуйте суму з основної картки на віртуальну перед покупкою.

Якщо ви стали жертвою шахраїв – напишіть заяву до Кіберполіції за цим посиланням, або повідомте про ваш випадок за телефоном – 0 800 505 170.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up