Понад мільйон гривень віддали шахраям на Тернопільщині. Як діяти у таких випадках та чи реально покарати?

Понад мільйон гривень віддали шахраям на Тернопільщині. Як діяти у таких випадках та чи реально покарати?
  • Шахраї продовжують атакувати жителів Тернопільщини та переселенців. Вони виманюють гроші з карток, маніпулюють загиблими родичами та приваблюють акціями.
  • Чи вдалося впіймати зловмисників, яке покарання на них очікує та як вберегтися від них у майбутньому – правоохоронці розповіли під час брифінгу.

За майже п’ять місяців 2023 року правоохоронці зареєстрували понад 1000 кримінальних проваджень за фактами вчинення шахрайства. Зі слів заступниці начальника слідчого управління Нацполіції в Тернопільській області Оксани Цвігун, майже третину шахрайських дій вчинили у кіберпросторі.

— Щодня слідчі поліції Тернопільської області вносять до Єдиного реєстру досудових розслідувань дані про шахрайство. В середньому це 10-15 кримінальних проваджень як злочинів, так і проступків. Якщо порівнювати статистику за аналогічний період минулого року, то за ці ж п’ять місяців 2022 ми зареєстрували 200 кримінальних проваджень. Попри повномасштабне вторгнення, кількість шахрайств збільшується, — каже вона.

Віддають шахраям тисячі доларів

Чи не щороку шахраї вигадують нові схеми, аби заволодіти грошима людей. Наразі популярними схемами є соціальна допомога для переселенців, де варто перейти за посиланням та ввести банківські дані. Також незнайомці телефонують рідним захисників і пропонують допомогу з визволення з ворожого полону.

Відео дня

Традиційними залишаються нічні дзвінки, коли повідомляють про те, що ваші діти, чоловік або інші родичі потрапили в аварію або іншу неприємну ситуацію. Аби врятувати рідну людину від в’язниці, то вимагають заплатити кошти. Інколи вимагають не лише в гривнях, а й іноземній валюті.

— На початку 2023 року правоохоронці задокументували майже 25 епізодів злочинної діяльності жителя міста Теребовля. Під приводом купівля-продаж товарів на інтернет-платформі OLX чоловік видурив у людей гроші на суму понад 90 000 гривень. Зараз продовжується розслідування. Маємо ще приклад з переселенцем. Житель Кривого Рогу перебуваючи в Тернополі, шляхом використання банкоматів видурив у громадян понад 8000 гривень. Він підходив до банкомата, замовляв послугу «Поповнення мобільного рахунку», вводив свій номер мобільного телефону і відходив. Інші громадяни не розбиралися у ситуації, а вставляли картку і підтверджували платіж. Одна транзакція це приблизно 1000 гривень, — розповідає Оксана Цвігун.

Щобільше, шахраї вивчають та застосовують різні психологічні прийоми, які допомагають впливати на жертву та не викривати зловмисників.

— Був випадок, коли тернополянину повідомили про перемогу в розіграші. Головний приз —автомобіль. Тоді шахраї попросили у чоловіка кошти на перереєстрацію автомобіля та сплату податків. Коли він з легкістю відправив ті гроші, зловмисники почали пропонувати вдосконалити авто. Наприклад, встановити кондиціонер, щось нового додати. Він постійно вірив і перераховував кошти. Така схема тривала не один день. Тоді чоловік втратив понад 400 тисяч гривень. І тільки після того, як ці люди перестали відповідати на повідомлення та телефонні дзвінки, тернополянин зрозумів, що в жодному розіграші не брав участі. У цьому випадку спрацювала психологія. Чоловік вже уявляв, як він буде їздити на новому авто. Але залишився без авто та ще й власних коштів, —каже речник Нацполіції в Тернопільській області Сергій Крета.

Інколи шахраї виманюють гроші і під виглядом іноземних жителів. Зі слів правоохоронців, були випадки, коли вони писали жінкам у соціальних мережах зі штучних сторінок під виглядом чоловіків з Німеччини, Канади. Спочатку закидали компліментами, обіцяли переїхати в Україну і згодом одружитися. Тоді начебто пересилали посилки, подарунки та просили сплатити податок на митниці. Жінки вірили і інколи переводити по дві-три тисячі доларів.

Загалом за кілька місяців 2023 року з тернополян та тимчасових жителів Тернопільщини шахраї виманили понад 1 500 000 мільйона гривень.

Чи є покарання для шахраїв?

Оксана Цвігун наголошує, шахраї можуть отримати покарання за статтею 190 Кримінального кодексу України. Про це журналістам розповідає детально.  

— Якщо говорити за частину першу, то це є кримінальний проступок і позбавлення та обмеження волі тут не передбачають. Якщо говорити за частину другу, то це нетяжкий злочин і тягне на обмеження або позбавлення волі від двох до чотирьох років. Частина третя – тяжкий злочин і зловмисник може отримати від трьох до восьми років позбавлення волі, — каже вона.

Станом на 30 травня оперативним працівникам та працівникам кіберполіції вдалося довести провину понад 70 осіб, а це понад 200 кримінальних правопорушень за фактами шахрайства.

— Досудове розслідування кримінальних правопорушень за фактом шахрайство триває довго. Щоб ви розуміли, виконання однієї ухвали про тимчасовий доступ до інформації, яка містить банківську таємницю, чи інформації від операторів мобільного зв’язку може займати місяць. А таких ухвал треба в середньому три-чотири в одному кримінальному проваджені. Також є інші нюанси, про які шахраям вже не варто знати. Але запам’ятайте: легко потрапили «на гачок» шахрая, але довести його провину дуже важко, — розповідають правоохоронці.

Попри те, за 2023 рік до суду вже направили майже 100 кримінальних проваджень. Чи притягнуть зловмисників до відповідальності – питання відкрите, адже важливо мати чимало доказів, що саме ця особа причетна до того чи іншого факту шахрайства.

Як вберегтися від шахраїв

У будь-якій ситуації правоохоронці радять тернополянам не довіряти стороннім людям. Якщо мова йде про інтернет-шахраїв, то поліція рекомендує дотримуватись декількох правил.

По-перше, не переказуйте гроші заздалегідь. Домовляйтеся з продавцем про післяплату або про оплату частинами, що дозволить вам не втратити велику суму грошей. Якщо продавець наголошує виключно на повній передплаті – ймовірно це шахраї.

По-друге, звертайте увагу на вартість товару. Якщо ціна занадто низька, то, скоріше за все, ви маєте справу з шахраями. Наприклад, у соціальних мережах досить часто трапляється реклама про продаж iPhone 14 всього за 10 000 чи 12 000 гривень. Також можна зустріти інформацію про класні знижки на придбання авто чи амуніції для Збройних сил України. Якщо є можливість, то краще поїхати до продавця і перевірити справність та взагалі наявність товару або замовити в іншого.

По-третє, ні в якому разі не повідомляйте номери банківських карток та номери CVV-коду третім особам.

— Я закликаю тернополян та жителів Тернопільщини не довіряти всім повідомленням, що надходять на ваш телефон. Деякі не варто навіть відкривати, переходити за посиланням та залишати там якісь свої дані. Запам’ятайте, паспортні, банківські дані не треба вводити на всіх цих сайтах. Теж саме стосується й електронної адреси, номерів телефонів. Адже вони прив’язані до ваших особистих сторінок у соціальних мережах, до банківських додатків і все може недобре завершитися для вас, — наголошує старший інспектор з особливих доручень відділу протидії кіберзлочинам в Тернопільській області Роман Свірський.

Коли до вас приходять працівники певних структур і просять особисті дані чи підписати будь-які важливі документи, то обов’язково вимагайте від них посвідчення. Зі слів правоохоронців, вони зобов’язані представитися та показати документи. Якщо у вас виникають сумніви, то варто задзвонити до цієї організації та поточнити інформацію. При цьому не запускайте невідомих вам людей до квартири чи будинку. Завжди залишайте їх за дверима чи хвірткою.

Керівник сектору психологічного забезпечення Нацполіції у Тернопільській області Михайло Козюк розповідає, як діяти у випадку, коли шахраї намагаються виманити гроші телефоном.

— Якщо шахраї вам зателефонували і намагаються виманити гроші на визволення рідних чи щось схоже, то я раджу людям переключити увагу на чотири різні предмети в кімнаті. Ви маєте зрозуміти, що це за предмети, для чого вони потрібні. Далі попросіть людину повторити вам інформацію, а також вчергове поточніть її дані. Можна ще сказати про те, що ви зараз зателефонуєте рідним і вони детальніше вам все розкажуть або спростять цю інформацію. У жодному разі не довіряйте на 100% незнайомим людям. Не слідуйте їх алгоритму дій, адже він переважно ще більше заганяє людей в паніку та підштовхує на неправильні дії, — наголошує Михайло Козюк.

Увага, шахрай!

Якщо ви вже потрапили «на гачок» шахраїв, у такому випадку не варто зволікати і відразу телефонувати на лінію «102». Під час звернення до правоохоронців детально розповідати про ситуацію, що з вами трапилася і в жодному разі нічого не приховувати. Адже у пошуку злочинців важлива кожна дрібниця.

Якщо ж шахраї намагалися розвести вас, але ви щось запідозрили і відмовилися далі з ними говорити, про це також варто повідомляти в поліцію.

Читайте також:

Судитимуть двох жителів Шумщини, яких звинувачують у заволодінні гуманітаркою на 367 тисяч гривень

Вивіз понад півтори тонни огірків, взяв гроші у замовника і зник. На Тернопільщині розшукують шахрая

Жінка з Чортківського району втратила понад 17 тисяч гривень, шукаючи роботу в Польщі​​​​​​​

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Олександра Лихолат

    Як діяти ,мізки включати інколи.
  • Andriy Mysian

    100%
  • Гаврило Петровський

    на фото шахраї?

    Polina Daineha reply Гаврило Петровський

    Джон Петровський на фото працівники поліції

keyboard_arrow_up