Поранений Андрій Гурневич розповів про “кривавий вечір" у театрі

Поранений Андрій Гурневич розповів про “кривавий вечір" у театрі
  • "Як я можу пробачити людину, яка прийшла з наміром позбавити мене життя, дружину зробити вдовою, а мою доньку, якій ще й трьох рочків немає, - сиротою".
  • Відтепер 14 лютого із дружиною святкуватимуть не День закоханих, а другий День народження Андрія.

Стан Андрія Гурневича покращився. Його перевели з реанімації до хірургії.

Його кривдник Віталій Зубченко – під домашнім арештом.

Покалічений чоловік стверджує, що й чути не хоче про існування Віталія. І не впевнений, що бодай колись знайде в собі сили, аби пробачити чоловікові, який донедавна був його дуже близьким другом.

Відео дня

Нагадаємо, 14 лютого актор тернопільського театру Віталій Зубченко кинувся з ножем на 32-річного світлотехніка Андрія Гурневича. Сталось це одразу після вистави, яку зіграли з аншлагом.

Андрій Гурневич та Віталій Зубченко дружили зо два десятка років.

Познайомились чоловіки випадково – на святкуванні річниці одного з місцевих радіо. Невдовзі Віталій потрапив до Андрія на стажування. Відтоді, як кажуть у народі, - не розлий вода.

Кидав все і їхав виручати

— У нас було багато спільного – інтереси, захоплення, хобі, - розповів Андрій Гурневич. – І був у мене один з найкращих друзів. Так, тут ключове слово «був». Як я можу простити людину, яка прийшла з наміром позбавити мене життя, дружину зробити вдовою, а мою доньку, якій ще й трьох рочків немає, - сиротою…На цьому дружба перекреслена абсолютно. Він був одним з найкращих моїх друзів, яких у мене ой як небагато. Лиш покличе – я кидав все і їхав виручати. Разом вступили до автошколи, разом на рибалки, море. Тепер все це в минулому…

Проблеми почались більше року тому. «Мій колишній друг почав вживати наркотики», – каже Андрій Гурневич.

— Його (Віталія Зубченка – прим. авт.) дружина зверталась до мене, просила допомогти, - розповів пан Андрій. — Разом думали, як витягти його з тієї зарази. Бо ця людина була небайдужою нам обом. Результатів, на жаль, всі спроби не дали.

Андрій каже, що прикро вражений повідомленням, яке побачив в ЗМІ, щойно прийшов до тями. Мовляв, що перед «різаниною» вони з Віталієм разом розпивали спиртні напої.

— Так, пив, — каже Андрій Гурневич. — А ви не пили б, коли людина сидить в метрі від вас і вимагає випити разом, тримаючи у руці ножа? Це навіть при всьому бажанні разом пиячити в той день було неможливим. Він — на сцені. Я — за пультом. Окрім того, 14 лютого – мене дома чекала дружина, донечка, накритий стіл, романтика, свято. То який зміст у такий день пити? Навіть і з другом?

Коли закінчилась вистава, Андрій залишався за пультом і чекав, поки глядач вийде із зали, пригадує травмований чоловік події вечора 14 лютого.

— Спустився вниз, пішов до себе в каптьорку, збираюсь додому, — розповів Андрій. —  Відкриваються двері і заходить Зубченко. Ця поява, як чорта з табакерки, одразу викликала неоднозначні емоції. В одній руці у нього була почата пляшка горілки, в другій — ніж. Як для візиту до друга виглядало доволі дивним.

Кров юшила, як у голлівудських фільмах

За свої 33 роки, каже Андрій, вже навчився відрізняти людину, яка приймала алкоголь, від тієї, що вживала наркотики. Тут був другий варіант. Знаючи роками, що у Віталія є суїцидальні нахили, першою думкою було, що він хоче покінчити з собою, пригадує Андрій. Слова, які прозвучали за мить, примусили непокоїтись ще більше. Адже колишній друг перейшов на російську. Що робив у стані крайнього збудження, каже травмований чоловік.

— Андрюша, давай с тобой вип’єм водкі, — почув Андрій від Віталія.

Причому сказано все було з такою інтонацією, ніби прощався. Єдиною думкою в той момент було його заспокоїти, стверджує Андрій. І байдуже, що свято і дома на нього чекали... Наступної миті стало зовсім не до жартів:

— Я прішол тебя убівать, но сначала ти всьо мне расскажешь.

— У мене холод по спині пройшов, — пригадує Андрій. — Сідай, кажу, все мені розкажеш. Що сталось?

— Давай ещьо вип’єм, — тримаючи ножа у руці ніби наказував друг.

— Чого ж не випити…

— Что у тебя с моєй женой? — запитував Віталій, стискаючи ніж у руці.

— Що за маячня? Давай заспокоїмось, завтра буде новий день. Іди додому. Не вар’юй, — намагався вгамувати друга Андрій.

Випили ще по одній. Так і сиділи — Андрій на дивані у малесенькому кабінеті, його друг – навпроти, перекривши собою вихід.

— Ти всьо равно живим отсюда нє вийдеш, должен мне расказать всьо, — почув якоїсь миті Андрій. — Я помню, я знаю, куда біть…

Цієї миті Віталій починає наносити удари ножем по колінах Андрія.

— За мить бачу, ніж несеться в шию, — пригадує пан Гурневич. — Інстинкти підсвідомо спрацювали, я відбив ножа і — до виходу. Кров юшила, як у голлівудських фільмах. Не вірив, що таке може бути. Побіг до чергового і кричав: «Петровичу, бігом  швидку і поліцію». Поліцейські з’явились швидко. Ще пригадую, як попереджав їх, що Віталій з ножем.

10 кіл пекла в реанімації

Андрій стікав кров’ю та, каже, ще зумів сказати поліцейським, хто його поранив. Наступної миті відключився. Далі лишень пам’ятає уривками — як у «швидкій» йому намагались зупинити кров, як в операційній і просив дати йому загальний наркоз. Наступний момент — як приходив до тями в реанімації, підключений до апарату штучного дихання.

— Це вже потім виявилось, що я телефон лишив на дивані, коли заюшений тікав, — каже Андрій. — Коли його побачив — апарат був потиканий ножем. Проколів 10, не менше. Що в тій голові творилось в той момент — хто зна...

Андрій Гурневич каже, що у реанімації пройшов 10 кіл пекла. Зараз оговтується, але попереду чимало днів на лікарняному ліжку, бо з ногою є певні ускладнення. Відтепер 14 лютого із дружиною святкуватимуть не День закоханих, а другий День народження. Адже, за словами медиків, лезо пройшло у 3 мм від сонної артерії.

Доки Андрій був на межі життя і смерті, каже, що ані Віталій, ані будь-хто з його родини навіть не подзвонив, аби вибачитись. Щоправда, мати Віталія передала через маму Андрія кошти на лікування.

— Може, тоді треба було бити на сполох, коли він плів, що за ним стежать спецслужби, стверджував, що його дружина зраджує з одним з акторів, щоб вийти за нього заміж і позбавити Віталія квартири, — задумавшись на мить, каже Андрій. — Це, певно, була якась параноя на фоні наркотиків.

А ще Андрія дуже непокоїть, що Віталій — під домашнім арештом. Скалічений чоловік вже переживає не так за себе, як за дружину і маленьку доньку, адже Віталій ще й їхній сусід.

— Ми не так далеко один від одного живемо. Щоранку моя дружина водить дитину в садочок, — каже Андрій. — А ця людина (Віталій — прим. авт.) не має перебувати в соціумі. Страшно…

Андрій  Гурневич щиро дякує за моральну і матеріальну підтримку колегам з театру, радіо ТОН, фірмі «Бастер» та всім, хто переживав за його життя і здоров’я.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Piter Savka

    Ви шановний Андрій швидше за все не дивились фільм "Страх і ненависть в Лас-Вегасі". Там говориться така фраза шо "Нізащо в світі ні при яких обставинах не повертайтесь спиною до наркомана в якого в ручі ніж" .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up