На Тернопільщині працівник військкомату та його спільники виготовляли фальшиві документи для ухилянтів (ОНОВЛЕНЕ)

На Тернопільщині працівник військкомату та його спільники виготовляли фальшиві документи для ухилянтів (ОНОВЛЕНЕ)

Майже півроку поліцейським та працівникам силових структур Тернопільщини довелося документувати протиправну діяльність працівника центру комплектування та його спільників. Зловмисники займалися виготовленням фальшивих документів для виїзду чоловіків за кордон.

Про це повідомив виконувач обов’язків головного поліцейського Тернопільської області Сергій Зюбаненко.

— Оперативники управління стратегічних розслідувань спільно зі слідчими Головного управління Нацполіції Тернопільщини за процесуального керівництва Тернопільської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону викрили працівника обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки у виготовленні фіктивних документів. Послугами зловмисників скористалися 30 мешканців області, а шістьом з них вже вдалося покинути територію України, — йдеться у повідомленні.

Відео дня

Згодом на сторінці пана Зюбаненка слово «обласного» з повідомлення забрали.

За даними досудового розслідування, зловмисник діяв зі спільниками. Про них відомо, що це цивільні особи. В Офісі Генпрокурора зазначають, що їх четверо. Спеціалізована прокуратура у сфері оборони Західного регіону навіть спочатку повідомляла вік усіх фігурантів — від 19 до 31 року. Тепер на сторінці прокуратури дані про їх вік забрали.

Наразі трьом зловмисникам оголошено підозри за частиною 3 статті 332 Кримінального кодексу — незаконне переправлення осіб через державний кордон України, вчинене організованою групою з корисливих мотивів. Працівник центру комплектування та соціальної політики підозрюється у сприянні порадами, вказівками в організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України, вчинене за попередньою змовою групою осіб – частина 2 ст. 332 ККУ.

Підозрюваним загрожує від семи до дев‘яти років позбавлення волі, повідомляють у поліції Тернопільської області.

Прокуратура повідомляє, що підозрюваним загрожує від 5 до 7 років ув’язнення, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Посадовця військкомату звільнили і відправили в частину на Схід

Як повідомляють в Офісі Генпрокурора, за даними слідства, підозрювані виготовляли для охочих ухилитись від мобілізації жителів Тернопільщини фіктивні документи, які надають право на безперешкодний перетин державного кордону. Свої послуги вони оцінили від 3000 доларів США з однієї людини.

Правоохоронці викрили підозрюваних під час отримання 6000 доларів США та передачі «замовнику» тимчасових посвідчень військовозобов'язаних і довідок військово-лікарських комісій.

Під час більше десятка санкціонованих обшуків у помешканнях та автомобілях підозрюваних виявлено та вилучено документи, штампи, печатки, грошові кошти та інші речові докази, які скеровані на експертизу.

Наразі трьом учасникам обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою із правом внесення застави, а посадовець ТЦК звільнений із займаної посади та переміщений по службі до військової частини бойового складу на Сході країни.

Досудове розслідування здійснюють слідчі Головного управління Нацполіції в Тернопільській області за оперативного супроводу Управління стратегічних розслідувань в Тернопільській області ДСР НП України.

Примітка: відповідно до ст.62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Як відреагували в обласному військкоматі

— На інформаційних ресурсах різних силових структур поширена інформація щодо повідомлення про підозру посадовцю Тернопільського ТЦК СП за фактом незаконного переправлення військовозобов’язаних за кордон, — йдеться у повідомленні Тернопільський обласний ТЦК СП. — Станом на даний час жодних підозр посадовим особам територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки Тернопільської області не винесено.

Разом з тим, хочемо наголосити на неприпустимості протиправних дій з боку будь якої посадової особи ТЦК СП щодо порушення вимог чинного законодавства та здійснення неправомірних дій, що шкодить високому рівню довіри до Збройних Сил України та дискредитують важливий сьогодні процес мобілізації.

На зображенні може бути: текст

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні триває перевірка ТЦК та СП.

НАЗК сформовано базу, до якої увійшли всі керівники та заступники керівників ТЦК, яких слід перевірити. По 102 особам вже розпочато моніторинг способу життя.

Також від початку повномасштабного вторгнення ДБР розслідує 106 кримінальних провадження щодо порушень під час роботи ТЦК та СП, військово-лікарських комісій. Повідомлено про підозру 21 особі. 8 обвинувальних актів щодо 16 осіб — спрямовано до суду.

 

Читайте також:

Тернополянин судитиметься з працівником військкомату, якого обвинувачують у кримінальній справі

За 6 000 доларів жінка на Тернопільщині «вирішувала питання» із військкоматом

Житель Тернопільського району за 5,5 тисяч доларів продавав «білі квитки» для ухилянтів

В Україні планують створити реєстр ухилянтів: що це і як працюватиме

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (13)
  • Василь Мельник

    Славка Смаля відмаже батя,  бо ж колишній мєнт,  до цього моменту все рішав
  • Иван Запорожець

    Бутафорія без кінця
  • Тарас Олійник

    Це трен.зал Вікінг ?
  • Яків Мазур

    І що? Конфіскація, в дохід держави, їх майна і майна рідні буде чи ні? Чи тільки перерозподіл?

keyboard_arrow_up