Тернополянин судитиметься з працівником військкомату, якого обвинувачують у кримінальній справі

Тернополянин судитиметься з працівником військкомату, якого обвинувачують у кримінальній справі
  • «Працівник військкомату застосовував до мене силу та незаконно затримав», – таку інформацію журналістам «20 хвилин» розповів тернополянин Зіновій Олексишин. Зі слів чоловіка, людина у військовій формі поводив себе зухвало та намагався залякати.
  • Після того тернополянин звернувся до керівництва військкомату за роз’ясненням, до медиків та працівників прокуратури.

За понад рік повномасштабного вторгнення інформація про сутички та конфлікти між тернополянами і людьми у військовій формі часто з’являється у соціальних мережах. 

Зіновій Олексишин особисто звернувся в редакцію «20 хвилин» із проханням розповісти про конфлікт із військовим 

Стій, московський шпигун!

У Тернополі Зіновія Олексишина знають як приватного нотаріуса. З початку повномасштабного вторгнення, каже, він звертався до військкомату для поновлення даних та несення служби. Певний час навіть проходив спеціальну військову підготовку. Від працівників військкомату ніколи не переховувався.

Відео дня
Фото Зіновія Олексишина

– Якби я ховався або відмовлявся приходити до військкомату, то ще б зрозумів, чому сьомого квітня 2023 року на вулиці Олени Кульчицької до мене причепився чоловік у військовій формі. Все було так: він різко потягнув мене за плече і сказав: «Ану, йди сюди». Я поцікавився, хто є ця людина і з яких причин мене зупинили. На що отримав відповідь: «Ти що, не бачиш, хто я є? Я тобі зараз скажу, хто я є». Я намагався витягнути з кишені телефон, аби зателефонувати дружині, з якою мав зустрітися. І тут мені чоловік у військовій формі почав погрожувати, що телефон забере і розіб’є. Далі мене назвав російським агентом та московським шпигуном. Він чітко сказав, що мене підозрює і почав висловлюватися нецензурною лексикою. А після цього потягнув за плече в іншому напрямку. Увесь цей час біля працівника міського військкомату ще був поліцейський, але він взагалі не втручався, – згадує Зіновій Олексишин.

Тернополянин каже, що його привели до поліції, що знаходиться за адресою: бульвар Шевченка, 10.

– У поліції я вже зателефонувати дружині, і вона підійшла до мене. Я в працівників поліції запитав, чи мають вони до мене якісь претензії? Нащо мені сказали, що претензій до мене не мають, можу бути вільний. Чоловік у військовій формі весь час перебував у поліції разом зі мною, він періодично кричав, лаявся, але не представлявся офіційно. Лише згодом дістав своє посвідчення, де було написано, що це уповноважений особою ТЦК Олександр Зелез і підпис начальника міського територіального центру Данилюка. Зелез стояв біля дверей і не випускав мене. Тоді хтось викликав інших працівників військкомату, які запевнили, що їх колега просто трохи погарячкував. Зі мною ці дві людини говорили спокійно, ніхто повістку мені не давав і не зобов’язував звертатися до військкомату. Після цього ми просто розійшлися, – розповідає тернополянин.

Під час розмови з журналісткою «20 хвилин» пан Зіновій неодноразово наголошував, поведінка Олександра Зелеза була неадекватною, що, на його думку, породжує страх у призовників.

– Я представився його колегам і одразу наголосив, проти військової служби і захисту країни не виступаю. Вони знайшли мене в базі, перевірили мої дані, коли я з’являвся, чи розшукують мене і все. Після цього просто відпустили, – каже співрозмовник.

Нехай відповідає за свої дії в суді

Дії працівника Територіального центру комплектування та соціальної підтримки Зіновій Олексишин розцінив як порушення прав людини.

– Застосовуючи силу, він незаконно позбавив свободи пересування і змусив йти в управління поліції. І я вважаю, що це образа, приниження, позбавлення волі, коли я не маю вільного волевиявлення. Згідно зі статтею 17 Конституції України, Збройні сили України та інші військові формування не можуть бути використані з метою обмеження прав і свободи громадян. Взагалі у працівників Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки не має функції примусу. І 99,9% людей, яких запихають в буси, нічого не роблять. Вони обурюються у Фейсбук і на цьому все. Але це ж неправильно, – роз’яснює чоловік.

Тому після конфлікту Зіновій Олексишин звернувся до ортопеда-травматолога, який зафіксував тілесні ушкодження і надав медичний висновок. А згодом вже пішов і до Тернопільської обласної прокуратури.

– 11 квітня у прокуратуру я надав заяву про вчинений злочин щодо мене, як позбавлення волі. Хотів, щоб вони відкрили кримінальне провадження і розпочали розслідування. Працівники прокуратури протягом доби повинні відреагувати на це і внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Натомість вони просто перенаправили мою заяву до військової прокуратури. Тому я 15 квітня змушений був звернутися до суду зі скаргою щодо бездіяльності прокурора. А вже 21 квітня суддя призначив розгляд моєї скарги та задовольнив її. Попри те, що працівників прокуратури належним чином повідомили про засідання, ніхто з них на засідання не прийшов, – наголошує тернополянин.

Тернопільський міськрайонний суд задовольнив скаргу Зіновія Олексишина на бездіяльність прокурора. Та зобов’язав уповноважену посадову особу Тернопільської обласної прокуратури внести всі необхідні відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Після чого тернополянин звернувся до прокуратури повторно.

З єдиного реєстру досудових розслідувань журналісти «20 хвилин» дізналися, що 24 квітня Тернопільська спеціалізована прокуратура у сфері оборони Західного регіону внесли відомості до реєстру за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 146 КК України. А ось Тернопільська обласна прокуратура відомості внесла 26 квітня і вже за частиною першою статтею 296 КК України.

– Щоб ви розуміли, частина перша статті 296 ККУ – це про хуліганство, а ось частина перша статті 146 ККУ – позбавлення волі. Тернопільська обласна прокуратура порушила справу за більш м’якою статтею. Можливо, бояться, що працівникам роздадуть повістки? Але це моє таке припущення. У прокуратурах мали вже розпочати досудове розслідування, – додає чоловік.

Тернополянин також направив письмове звернення до Тернопільського міського територіального центру комплектування з проханням пояснити, як так вийшло, що їх працівники кидаються на людей і дозволяють собі позбавляти їх волі.

Хто такий Олександр Зелез?

Знову ж таки під час розмову Зіновій Олексишин наголосив, що йому вдалося дізнатися про Олександра Зелеза чимало цікавої інформації, від якої з’являється ще більше питань до керівництва Тернопільського міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

– Виявляється, щодо Олександра Зелеза є обвинувальний акт у кримінальному провадженні. Це стосується привласнення майна, незаконного поводження зі зброєю та боєприпасами. У листопаді 2022 році суд призупинив розгляд його справ, бо він надав довідку, що йде на захист України. А в жовтні він стає уповноваженою особою ТЦК. Таке рішення не можу зрозуміти, адже в листопаді пан Олександр вже був у Тернополі і цілком може приходити на судові засідання, – каже пан Зіновій.

Журналістка «20 хвилин» звернулася до Тернопільського міськрайонного суду, де їй підтвердили, що проти Олександра Зелеза відкрили кримінальне провадження.

За даними Єдиного державного реєстру судових рішень, 15 січня 2019 року до Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні. Олександра Зелеза обвинувачують у вчиненні кримінального правопорушення передбачених частиною третьою статтею 191 КК України – привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. А також частиною першою статтею 263 КК України – незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами.

Також за даними реєстру судових рішень, 24 листопада 2022 року суд постановив зупинити розгляд справи до звільнення обвинуваченого з військової служби. Рішення прийняли відповідно до статті 335 КПК України. У цій статті чітко зазначається, якщо обвинувачений ухилився від явки до суду, захворів на психічну чи іншу тяжку тривалу хворобу або був призваний для проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, то суд зупиняє судове провадження стосовно такого обвинуваченого. Поновлюють справу після його розшуку, одужання або звільнення з військової служби.

Аби дізнатися, чи дійсно Олександр Зелез є працівником військкомату, дев’ятого травня журналісти «20 хвилин» звернулися з інформаційним запитом до Тернопільського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Станом на друге червня, нам так і не надали відповіді.

За коментарем «20 хвилин» звернулися до начальниці пресслужби обласного терцентру комплектування та соцпідтримки Олени Величанської. На всі поставлені нами запитання вона відповідати відмовилася, власне як і сконтактувати з Олександром Зелезом для отримання від нього інформації щодо конфлікту, який стався сьомого квітня.

Проводять службове розслідування

У день неприємного інциденту Зіновій Олексишин звертався із заявами до Тернопільського об’єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки, аби дізнатися, які заходи вжило керівництво і чи продовжує працювати Олександр Зелез.

Через місяць Зіновій Олексишин отримав лист від начальника військкомату Сергія Данилюка. У листі написали, що за фактом можливих протиправних дій Зелезом О.І. проти Зіновія Олексишина, у Тернопільському ОМТЦК та СП проводять службове розслідування. Про це редакція «20 хвилин» дізналася зі слів пана Олексишина.

Ми також звернулися в Спеціалізовану прокуратуру у сфері оборони Західного регіону. Зі слів речниці Юлії Шевченко, справа зареєстрована за фактом можливих неправомірних дій працівників Тернопільського територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Наразі досудове розслідування у кримінальному провадженні проводять слідчі районного управління поліції Нацполіції у Тернопільській області.

– Прокурор у кримінальному провадженні надав письмові вказівки слідчому та слідкує за правильністю їх виконання. Наразі жодній особі не повідомляли про підозру, а відтак підстав для розв'язання питання щодо відсторонення від посади немає. За результатами проведення необхідних слідчих (розшукових) дій та їх аналізу буде прийнято законне обґрунтоване рішення, – додає Юлія Шевченко.

Журналісти «20 хвилин» продовжують стежити за ситуацією. Як тільки нам вдасться отримати змістовні відповіді від військкомату або справу передадуть до суду – ми повідомимо про це.

 

Читайте також:

Службова таємниця? Скількох чоловіків забронювали під час війни у радах Тернопільщини та ОВА

Кому умовний термін, а кому — три роки тюрми. Як суди на Тернопільщині карають ухилянтів

«Сафарі» на призовників чи зухвала втеча від мобілізації? Що ж це було в Тернополі

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (212)
  • Віка Віка

    ТЦК-ники це СЦИКУНИ, яких потрібно відправляти на захист нашої батьківщини !
  • Люба Шніцар

    Такі комедії грають ті які дуже хитромудрі.Я ніколи не не захищала працівників ТЦК,але вони знають як можна знайти причину щоб не служити Україні ,бо за них то роблять інші.Якщо б взяв повістку і сказав ,що там було нарушення ви розслідуйте.Але ні обов'язково він кращий від інших.
  • Sveta Nalivayko

    Не всирайтесь ,так пригожинська тварь прийде з кувалдую , бігом побіжить та мразь яка судиться. Він пригожина жде
  • Паша Пашинський

    Нотаріус знаєш скільки заробляє😁?

    Це є мажор, а мажори не воюють, дивно, що пошкодував 8-10тис доларів, щоб порішали в тцк.

keyboard_arrow_up