П’ять років добивались правди: як покарали лікарів, через яких помер 12–річний Роман Кулак з Тернополя

П’ять років добивались правди: як покарали лікарів, через яких помер 12–річний Роман Кулак з Тернополя
  • Майже п’ять років батько 12–річного Романа Кулака добивався справедливості у суді, щоб лікарі, через яких він втратив свого сина, понесли відповідальність. Довелося їздити на понад 100 судових засідань.
  • Врешті, у справі поставлено крапку – лікарів визнали винними, але вони не підуть за ґрати.
  • Ми поспілкувалися з татом хлопчика. Що він розповів – про це у матеріалі.

Трагічний випадок трапився 20 червня 2017 року. Тоді Ромчик, після навчального року відправився на літні канікули до бабусі і дідуся на Львівщину. У нього почав боліти живіт – викликали швидку.

Спеціалісти із швидкої діагностували тепловий удар. Дитину привезли у Жидачівську центральну районну лікарню. Спочатку там «лікували» тепловий удар, потім зайшла мова про харчове отруєння – поклали в інфекційне відділення.

Читайте також: Син помер через халатність лікарів

Відео дня

Тато хлопчика Володимир Кулак каже – лікарі проявили халатність. Не призначили необхідних аналізів, не змогли діагностували завороту тонкого кишечника. Через це втратили дорогоцінний час. Дитина померла…

Як покарали лікарів

Суд над двома лікарями, яких звинувачували у неналежному виконанні професійних обов’язків медичним працівником, завершився 12 травня. Понад 100 судових засідань. Врешті – двох лікарів Жидачівської районної лікарні визнали винними.

Інфекціоністці Ганні Чущак присудили 2 роки ув’язнення. Однак до в’язниці вона так і не потрапить. Через те, що жінці вже 78 років, на підставі статті 75 ККУ, її звільнили від відбування покарання та призначили іспитовий строк терміном на один рік, поклавши на неї обов’язки з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації та повідомляти уповноважений орган про зміну місця проживання.

Хірурга Юрія Михайлюк також визнали винним та призначили покарання у виді трьох років позбавлення волі з позбавленням права займатися лікарською діяльністю на три роки. Однак це покарання не вступить в дію на підставі Закону України «Про амністію в 2016 році». На його утриманні двоє батьків похилого віку, для яких він є єдиним годувальником.

Не вважають себе винними

У коментарях журналістам після суду лікарі розповіли, що не вважають себе винними.

– Я не винна, я свої обов’язки виконала, – каже інфекціоністка. – Чому тут не лікуюча лікарка на лаві підсудних? Я мала бути свідком, а вона на моєму місці, тому що вона була лікуючим лікарем!

Хірург планує оскаржити вирок бо вважає, що причина смерті дитини до кінця могла бути не встановлена. Він вважає, що у хлопчика міг бути не заворот кишечника, який можна було прооперувати та ліквідувати, а тромбоз.

Як розповів Володимир Кулак, наразі хірург ще не подав апеляцію до суду.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду через Миколаївський районний суд Львівської області протягом 30 днів з дня його проголошення.

За п’ять років не попросили вибачення

Тато Ромчика каже – від лікарів, через яких помер його син, за увесь цей час він не почув жодного слова вибачення.

– Вони, як могли, намагалися уникнути відповідальності по цій статті, затягували справу. Знаходили причини, щоб не з’являтися до суду і справу переносили. Не з’являлися їх адвокати. Загалом через неявки більше, ніж на рік справа затягнулась, – каже пан Володимир. 

Хоча лікарі не сядуть за ґрати, тато Ромчика вважає вирок справедливим. Головне – їх визнали винними.

– Я вважаю вирок справедливим. Дехто звичайно каже, що цього покарання мало. Але ця стаття максимум передбачає позбавлення волі до трьох років. Я не мав мети, щоб посадити їх за ґрати. Якби вони покаялись, навіть цього судового процесу не було б. За всі ці роки вони навіть не вибачились.

Моя боротьба не даремна

Володимир Кулак каже – його намагання не стали марними. Він допомагає іншим людям, які зіштовхнулися з байдужим ставленням лікарів. З 2019 року він почав займатися громадським контролем за якістю надання медичних послуг.

– Це мені дає стимул жити, — каже Володимир Кулак. — Багатьом людям вдалося допомогти. Багато чого вдалося змінити в медичній системі. Ця справа, теж принесе свої плоди, адже це прецедент, коли лікарів через халатність було визнано винними. Тому намагаюсь бути корисним, робити добрі справи та змінювати нашу систему на краще.

П’ять років боротьби за справедливість виявились не марними. Головне – лікарі визнані винними.

Довідка

ч. 2 Статті 140 ККУ - «Невиконання чи неналежне виконання медичним або фармацевтичним працівником своїх професійних обов'язків внаслідок недбалого чи несумлінного до них ставлення, якщо це спричинило тяжкі наслідки для неповнолітнього» — карається обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Наталія Федів

    БУДЕ СУД БОЖИЙ ,НЕ ВИКРУТЯТЬСЯ😡
  • Ліда Плющ

    ТАК І НЕ ДОБИВСЯ😥 НУ, СУД ЛІНЧА НІХТО НЕ СКАСОВУВАВ....
  • Наталя Гупало

    Лікарі такі люди як і всі ми. Але вони повинні виконувати клятву Гіпократа або говорити правду а не брехати і чекати взятки.

    David Starr reply Наталя Гупало

    Лікарі не дають ніякої клятви Гіпократа, хто таку дурню придумав?

keyboard_arrow_up