Що нового у справі замаху на вбивство дівчини з Почаєва: як вирішив Верховний суд?

Що нового у справі замаху на вбивство дівчини з Почаєва: як вирішив Верховний суд?
  • Історія Марії шокувала всю Україну. Її душили, а потім тричі перерізали горло. Марія вижила та потім захищала одного з хлопців, бо, казала, кохає.
  • Вирок юнакові, який разом із товаришем у Почаєві намагались вбити однокурсницю, Верховний Суд залишив без змін.

Верховний Суд колегією суддів Першої судової палати Касаційного кримінального суду розглянув касаційну скаргу захисниці засудженого Дениса Л. на вирок Кременецького райсуду від 10 листопада 2020 року та ухвалу Тернопільського апеляційного суду від 27 січня 2021 року, повідомляє пресслужба апеляційного суду.

Відповідно до вироку суду першої інстанції, 23 вересня 2018 року, під вечір студенти технічного училища м. Почаїв Максим Є., Денис Л. разом із потерпілою Марією Н. перебували у приміщенні покинутого столярного цеху на території училища, де у юнаків виник злочинний умисел убити дівчину. Реалізовуючи свій злочинний умисел, 16-річний Максим Є. зайшовши за спину потерпілої, правою рукою обхопив її за шию й з силою стиснув, перекривши доступ повітря. Коли Марія Н. знепритомніла та впала, Максим Є. наказав Денису Л. також душити її. Діючи за вказівкою спільника, розуміючи наслідки своїх дій та бажаючи їх настання, Денис Л. став на коліна та обома руками стиснув шию потерпілої і тримав їх, поки у засуджених не склалося враження, що потерпілу вбито. Щоб переконатися у цьому, Максим Є. перевірив її пульс на руці та на шиї, де пульс відчувався, та повідомив про це Дениса Л.

Читайте Її намагалися вбити двоє кращих друзів. Чому Марія, яка чудом вижила, захищала одного з них?

Відео дня

З метою доведення свого умислу до кінця, Максим Є. уламком скла від пляшки наніс три порізи по шиї Марії Н. таким чином, що кожний наступний поріз був більшим та глибшим від попереднього. Побачивши, що з порізів пішла кров, засуджені подумали, що вбили Марію Н. й втекли з місця події. Однак потерпіла вижила. Опритомнівши, вона дійшла до гуртожитку, де їй викликали швидку допомогу.

Вироком Кременецького районного суду Максима Є. та Дениса Л. визнано винними за ч.2 ст. 15, п.12 ч.2 ст. 115 КК України (закінчений замах на умисне вбивство, тобто вчинення усіх дій, необхідних для доведення умисного протиправного заподіяння смерті потерпілої за попередньою змовою групою осіб) та засуджено кожного до 10 років позбавлення волі.

Ухвалою Тернопільського апеляційного суду від 27 січня 2021 року апеляційні скарги обвинуваченого Дениса Л. та його захисника і захисника Максима Є., потерпілої та прокурора задоволено частково. Максима Є. та Дениса Л. засуджено за ч.2 ст.15 ч.2 ст.115 КК України із застосуванням ст.69 КК України на 6 років позбавлення волі (кожного), повідомляє пресслужба апеляційного суду.

Не погодившись із рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій, захисниця засудженого Дениса Л. подала касаційну скаргу та, посилаючись на неправильне застосування закону України про кримінальну відповідальність, просили ці рішення змінити та перекваліфікувати дії її підзахисного з ч. 2 ст. 15, п. 12 ч. 2 ст. 115 КК України на ч.2 ст. 125 КК України (умисне легке тілесне ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров'я), оскільки у діях засуджених не було умислу на заподіяння смерті потерпілій.

Санкція ч.2 ст. 125 КК передбачає: штраф – від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи – на строк від 150 до 240 годин або виправними роботами на строк до одного року, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до 2-ох років.

За результатом розгляду касаційної скарги Верховний Суд прийшов до висновку, що суди першої та апеляційної інстанцій правильно кваліфікували дії засуджених, а наведені у касаційній скарзі доводи є аналогічними доводам апеляційної скарги захисниці Дениса Л., які були належно перевірені й спростовані апеляційний судом через необґрунтованість та безпідставність.

З урахуванням наведеного, Верховний Суд касаційну скаргу захисника засудженого Дениса Л. залишив без задоволення, а вирок Кременецького районного суду та ухвалу Тернопільського апеляційного суду стосовно Дениса Л. – без змін.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Наталия Синелникова

    Дегенерати. Усі троє
  • Михайло Галіян

    Це жах,що ж це твориться,а тому що у нас самий гуманний…..
  • Ліда Плющ

    За таке довічне треба давати обом. У дівчинки очевидно стокгольмський синдром, хоча скоріше за все вона просто "недалека"...

keyboard_arrow_up