Серафимчика побили до півсмерті. Ми дізналися, чи посадили вітчима, який скривдив дитину

Серафимчика побили до півсмерті. Ми дізналися, чи посадили вітчима, який скривдив дитину
  • Минув майже рік з часу страшної звістки про насильство над маленьким Серафимчиком із Кременця. У дитини була зламана ніжка і синці по всьому тілу. 
  • Уже є вирок у справі про побиття дитини. Чи понесе покарання вітчим, якого таки визнали винним? З ким зараз живе малюк та де його молодший братик, якому лише рік. Ми не могли залишити без уваги продовження цієї справи.

 Побиття 4-річної дитини у Кременці шокувало Тернопільщину. Про усе ми розповідали в матеріалі " Тітка 4-річного Серафима, якого побив вітчим, розповіла жахливі подробиці" Трапилась подія на початку листопада 2020-го. Хлопчику в серпні виповниться 5 рочків. Розповідь про ті події вражає.

—  Дитина мені казала, що його б’є Юра (вітчим). Він говорив, що так той карає його за те, що він не слухається. Одного разу Серафимчик розповідав, що вітчим брав його за голову та тримав її під краном з водою. Дитина казала: “Юра тако взяв мене за кофту, повів у кухню, відкрив крана, і я кажу: ”Юра, вибач”. А той відповів: “Я не вибачу” і ставив мою голову під кран, —  розповідала тітка дитини Марія. 

Відео дня

Дітей вилучили з сім'ї

Рішення про відібрання дітей прийняв Кременецький районний суд. Його знаходимо у Єдиному реєстрі судових рішень. 

— Як встановлено в судовому засіданні та підтверджується матеріалами справи, батьки  ухиляються від виконання батьківських обов`язків, ніде не працюють, умови проживання дітей незадовільні. Крім того, зафіксували тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості малолітньому. Існує загроза жорстокого поводження зі сторони батька, — йдеться в рішенні суду. — Таким чином, враховуючи, що позивачем доведено факт ухилення відповідачів від виконання своїх обов`язків з виховання дітей, наявність переконливих доказів реальної небезпеки для життя, здоров`я і морального виховання дітей та неможливості усунення іншими заходами, ніж відібрання дітей від батьків, суд вважає за необхідне позов задовольнити.

Йдеться й про те, що мати дітей не вчиняє активних дій щодо захисту малюків, а навпаки всіляко виправдовує свого співмешканця та продовжує із ним проживати.

Діти жили в патронатній родині 

Згодом дітей вирішили віддати на виховання у патронатну родину.

Редакції «20 хвилин» вдалось розшукати людей, які стали патронатними батьками для хлопчиків. Це родина Герасимчуків, які живуть в Кременці. Світлана – патронатний вихователь. Її чоловік Володимир, — помічник вихователя. У родині є двоє власних дітей.

—  Дітей віддали в нашу родину на період, поки не вирішиться питання щодо їх подальшого перебування, —  розповідав пан Володимир. 

За словами вихователів, мама інколи відвідувала дітей. Це підтверджують і в Службі у справах дітей Кременецької ОТГ.

 За законом, під патронатною опікою дітям дозволено перебувати три місяці. У випадку, якщо виникли непередбачувані обставини, — до пів року. Уже в червні стало відомо, що дітям призначили опікунів. Серафимчик відправився жити до тітки Марії, а Владиславчика забрала до себе бабуся, мама Юрія К., якому тоді оголосили підозру в побитті Серафима. 

Серафим живе з тіткою 

Суд понад пів року вирішував, де житимуть малюки. І за рішенням, яке прийняли в червні, братиків  розділили.

У Службі в справах дітей Кременецької міської ради розповідають, що Серафимчика під опіку віддали тітці Марії, а його братика Владислава віддали до бабусі, мами чоловіка, який побив Серафима. 

— Наразі ми спостерігаємо за обома родинами. Було важко приймати рішення про те, аби розлучити братиків, але другого варіанту не було. Умовою для опікунів було, щоб вони чинили перешкод в спілкуванні братиків, — каже застпник керівника служби в справах дітей Галина Мельник. — Щодо матері, то у неї ще є час повернути дітей. Рішення про позбавлення батьківських прав буде переглядатись через рік. І вона зможе подати заяву в суд на поверення дітей. Звісно для цього вона має створити відповідні умови для дітей. І іншому випадку наша служба подаватиме позов на позбавлення батьківських прав. 

Марія Ільчук, тітка Серафима розповіла як дитина почувається.

— Так, дитина вже із липня живе зі мною. Мені сказали, що це на рік. Як буде далі, не знаю. Наскільки мені відомо — Владіка віддали до бабусі, але чи живе вона в будинку, що по сусідству з мамою малих, я не знаю. З Серафимчиком усе добре. Він ходить у садок, вередує інколи. Ну як і всі діти, — розповідає жінка. — Мама до дитини не приходить, не телефонує.  І хлопчик теж по-трохи починає забувати весь той жах, який трапився з ним. 

Пані Марія надіслала фото хлопчика, яке зробили, коли він почав жити з нею. 

Немає опису.

Як розповідає кременчанка Оксана, яка знайома із мамою хлопчиків, жінка і далі живе в будинку, де трапилось нещастя. А ще вона, кажуть, народила третю дитину. Наскільки це правда, нам дізнатися не вдалося. Контактів до мами не маємо, хоча і спілкувались з жінкою одразу після трагедії. І вона від будь-яких коментарів відмовилась. Ми готові представити її позицію.  

Вітчим мав справу з наркотиками

Вітчиму Серафимчика Юрію К. інкримінували умисне тілесне ушкодження середньої тяжкості та домашнє насильство. Навіть більше. Вітчим сам зізнався в тому, що побив дитину. Про це повідомляли раніше в пресслужбі ГУНП в Тернопільській області. На час досудового слідства чоловік перебував під домашнім арештом.

Читайте також: "Виховання" кулаками: вітчима, який жорстоко бив 4-річного Серафима, притягнуть до відповідальності

У Єдиному державному реєстрі знаходимо чимало цікавої інформації про Юрія К. (прізвище відомо ред.). Виявляється, чоловіка раніше визнавали винним у у скоєнні правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 44 КУпАП (Незаконні виробництво, придбання, зберігання, перевезення, пересилання наркотичних засобів або психотропних речовин без мети збуту в невеликих розмірах).  Постанова датована 2020-им роком.

Тут йдеться, що в судовому засіданні чоловік свою вину визнав, у скоєному розкаявся та пояснив, що зберігав дану наркотичну речовину — канабіс для власного вживання, більше такого не повториться. Чоловікові призначили штраф у розмірі 425 гривень. 

Але це не зупинило чоловіка. Раніше у Кременецькому суді ми знайшли кілька справ Юрія К., його обвинувачували у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 2 статті 307, частиною 2 статті 309 КК України. І обидві статті стосуються наркотичних засобів. Чоловіка навіть підозрювали у їх розповсюдженні.

Три роки за усі злочини? 

14 жовтня Кременецький міськрайонний суд виніс вирок у справі Юрія. Одразу за кількома справами. Рішення можна переглянути тут

Отож, суд визнав чоловіка винуватим у пред`явленому йому обвинуваченні у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 307, ч. 1 ст. 309, ч. 1 ст. 122, ст. 126-1 КК України та призначити йому покарання за сукупністю злочинів, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, у виді 3 (трьох) років обмеження волі без конфіскації майна. 

У вироку також йдеться про те, що чоловік уклав угоду зі слідством та повністю визнав свою вину. 

Повний текст вироку містить жахливі подробиці знущань над дитиною. 

—  Малолітньому було нанесено удари та побої, і спричинено тілесних ушкодження у вигляді закритої черепно-мозкової травми, струсу головного мозку, гематоми голови, гематоми та садни обличчя, гематоми правої вушної раковини, із забиттям м`яких тканин, гематом та саден на шиї, численних садн обох верхніх кінцівок та гематоми нижньої третини правої гомілки, синців чола та закритого перелому правої великогомілкової кістки, який у своєму клінічному перебігу супроводжувався тривалим ( більш як 21 день) розладом здоров`я і за цією ознакою належить до тілесних ушкоджень середньої тяжкості, —  з тексту вироку суду.

Як вважаєте, чи справедливе таке покарання для чоловіка? Напишіть у коментарях. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up