Шахраї кинули тернополян за один день майже на 23 тисяч гривень

Шахраї кинули тернополян за один день майже на 23 тисяч гривень
  • Всі махінації проводили з банківськими картками.
  • Якщо вам телефонують і запитують номер картки, пін-код, або цифри коду, які надійшли в смс – це шахраї.

 

П’ять випадків шахрайства зареєстрували у поліції протягом однієї доби – 8 травня.

Всі вони пов’язані з банківськими картками. В результаті тернополяни втратили майже 23 тис. грн. Про це повідомили у відділі комунікації головного управління нацполіції в області.

Схеми видурювання грошей – як під копірку. Людям дзвонять, представляючись працівником банку. Повідомляють, мовляв, що кілька хвилин тому з вашої картки шахраї намагались зняти кошти. Повідомте номер картки і код, який зараз прийде вам смс. Таким чином шахраї знімають кошти у банкоматі за допомогою послуги «зняти кошти без картки».

Відео дня

— Близько двох тис. грн. видурили таким чином у мешканки Тернополя, - розповів начальник відділу комунікації головного управління нацполіції в області Сергій Крета. – До людини зателефонували. Представились працівником Ощадбанку. І повідомили, що була спроба незаконного проникнення на її картку. Мовляв, пропонуємо змінити пін-код, аби спроби не повторились.

Людину запевнили, що перетелефонують, аби вона назвала цифри коду, який їй прийде в смс. Зателефонували. Назвала. За кілька хвилин з картки «щезли» 1 860 грн.

«Працівникові Приватбанку» віддав 12 тис. 472 грн мешканець Почаєва, що у Кременецькому районі. А мешканка Дарахова, що у Теребовлянському районі, позбулась 1 020 грн з картки Ощадбанку.

— Ще одна тернополянка втратила 8 тис. грн., намагаючись на сайті OLX продати дитячий візок, - розповів Сергій Крета. – Жінка дала оголошення на сайті. До неї зателефонували «потенційні покупці» - мовляв, візок сподобався і вже готові переказати на її картку 5 тис. грн. Лишень потрібно назвати номер картки.

За кілька хвилин жінці зателефонували з іншого номера. Мовляв, це турбують з банку, щойно невідомі особи намагались проникнути у вашу банківську систему і викрасти гроші. Продавчиня погодилась, так, мені щойно дзвонили, що хочуть придбати візок.

«Нам терміново потрібно змінити ваш пін-код», - запевнили жінку шахраї. – Зараз вам надійде смс – продиктуєте цифри коду. І продавчиня чемно називає всі цифри. За мить з картки зняли 8 тис. грн.

— Ніколи і ні за яких обставин жоден працівник банку не запитуватиме у вас номер картки - бо його видно в базі даних банку, - каже Сергій Крета. - Тим більше, не проситиме називати пін-код чи цифри коду, які приходять в смс. За жодних умов ніякі операції з картками працівники банку не проводитимуть в телефонному режимі. Натомість запросять клієнта до найближчого відділення.

Якщо вам телефонують і запитують номер картки, пін-код, або цифри коду, які надійшли в смс – це шахраї, стверджують у поліції. І радять одразу повідомляти про випадок на 102.

Аби убезпечити себе від шахраїв при продажу на сайтах – створіть нову картку, на якій не зберігатимете жодної копійки. Нехай покупці туди кидають кошти, радять у поліції.  

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Петро Білецький

    Це називається "Дай обязянам банківську карту". Це треба не мати взагалі мозгів шоб комусь здати свої дані.
  • Olga Lepko

    Так ,саме вчора прийшло багато повідомлень людям гібито від ощадбанку.А це шахраї видурюють гроші!!

    Ірина Белякова reply Olga Lepko

    На жаль.... Пишемо-говоримо-застерігаємо, а люди і далі ведуться((((
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up