Слідство у справах Майдану можуть зупинити до грудня. Зеленського просять скликати позачергове засідання Ради

Слідство у справах Майдану можуть зупинити до грудня. Зеленського просять скликати позачергове засідання Ради
  • Від сьогодні, 20 листопада, слідство у справах Майдану можуть зупинити щонайменше до 3 грудня.
  • Уляна Супрун ввечері 19 листопада у соцмережі опублікувала історію загиблого на Майдані Устима Голоднюка із Збаража.
  • І звернулась до президента, Генпрокурора та інших представників нової команди: якщо справи Майдану для них справді є важливими, то Зеленський має скликати позачергове засідання Верховної Ради, аби проголосувати норму, яка дозволить зберегти слідство у Справах Майдану. 

Нагадаємо, як раніше писала адвокат родин "Небесної сотні" Євгенія Закревська на своїй сторінці у Facebook: "Норму про забезпечення слідства у справах Майдану після 20.11.2019 Верховна Рада не проголосувала... «не встигла». Наступна спроба лише 3 грудня. Тобто 20 листопада.2019 в нас таки «чорна діра». Передавати справи нема кому, нема куди. І тому цього не можна робити. А слідство - зупиняється".

Як повідомляв УНІАН, з 20 листопада прокуратура втрачає повноваження розслідувати кримінальні провадження. Всі справи щодо злочинів проти активістів Революції гідності мають бути передані до ДБР. Парламент 15 листопада, попри вимоги потерпілих у справах Майдану, їхніх адвокатів та громадськості, не вніс зміни до закону про ДБР, якими передбачено, що слідчі з Генпрокуратури, поліції, СБУ, а також прокурори ГПУ, які розслідували ці справи, змогли поза конкурсом перейти до відповідного підрозділу ДБР. Разом з тим у ДБР навіть не створено такий підрозділ. Родичі загиблих учасників Революції гідності та активісти вкотре вимагають від президента негайно втрутитись у ситуацію з передачею справ Майдану від ГПУ, щоб не допустити розвалу «майданівських справ».

14 листопада близько 100 громадських активістів, родичів загиблих учасників Революції гідності та потерпілих під час подій Майдану пікетували Офіс президента з вимогою до глави держави до 20 листопада скоординувати дії Верховної Ради, ГПУ та ДБР, щоб не допустити призупинення розслідування справ Майдану.

Відео дня

На своїй сторінці Facebook колишня в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун  19 листопада написала:

"Устим Голоднюк — один із наймолодших Героїв Небесної Сотні. Він був убитий кулею снайпера 20 лютого, коли намагався врятувати пораненого. Устим приїхав на Майдан, щойно дізнався про зрив підписання угоди про євроінтеграцію, і був там до кінця. Утім виглядає так, що справа про вбивство Устима Голоднюка, як і загалом справи Майдану, можуть піти в небуття. Адже вже завтра слідство по них зупиниться. 

Чому так сталося? Згідно із законом про Державне бюро розслідувань, Генеральна прокуратура втрачає функції слідства, і її справи мають передати до ДБР або НАБУ. Але за два роки так і не було створено окреме слідче управління, яке б вело справи Майдану. Напередодні дедлайну Верховна Рада, маючи монобільшість, теж не спромоглася ухвалити поправки до закону, аби забезпечити умови для продовження розслідування. 
Ще в жовтні рідні героїв Небесної Сотні, постраждалі на Майдані та їхні адвокати просили підготуватися до передачі справ та уникнути законодавчого колапсу. 
Виходом із цієї ситуації могло бути переведення слідчих Генеральної прокуратури, які вели ці справи, до ДБР без конкурсу. Але Рада не ухвалила спеціальну поправку до законопроекту №2116. Інші органи влади — ані ГПУ, ані Уряд, ані ДБР — також не продемонстрували скоординованості. http://bit.ly/2Kzf45P

Тепер справи Майдану будуть заморожені на невизначений термін — це публічно визнав директор ДБР Роман Труба. Слідчим, яких і без того бракує, потрібен час, аби від самого початку вивчити справи, які ведуться вже п’ять років. За оцінками адвокатів, пауза може тривати до року. Адвокати також допускають, що справи взагалі ніколи не будуть доведені до кінця, бо суд може не продовжити термін досудового розслідування. http://bit.ly/2CXt8BK

Небезпека криється також у тому, що люди з оточення президента-втікача, які, очевидно, мають неабиякий інтерес до справ Майдану, можуть отримати до них доступ та зрештою поховати їх.

Ця ситуація насправді дуже яскраво відображає нашу політичну культуру, у якій міцно вкорінена традиція без зайвих роздумів переривати важливі фундаментальні процеси політичною вигодою або ситуативними амбіціями, ставити заради неї під загрозу результат та суспільні інтереси. Зрештою це одна з причин, чому реформи в Україні тривають десятиліттями, і як результат не відбуваються взагалі.

Гірко та ганебно, що через неузгодженість дій у владі, яка має своїх людей на всіх ключових посадах, через байдужість та саботаж, справи, що є дуже болючими для українців, можуть бути втрачені. Робота адвокатів, свідків, журналістів, які 5 років збирали докази злочинів на Майдані, аби покарати тих, хто вбивав та калічив українців просто посеред міста, також буде втрачена.

Якщо ми все-таки хочемо побачити вбивць Небесної Сотні на лаві підсудних, потрібно забезпечити умови для прозорого розслідування.

Президент Володимир Зеленський, Генпрокурор та інші представники нової команди наголошували, що справи Майдану для них є вкрай важливими. Якщо це дійсно так — президент має скликати позачергове засідання Верховної Ради, аби проголосувати норму, яка дозволить зберегти слідство у Справах Майдану. Генеральний прокурор мусить не передавати провадження у справах Майдану до ДБР, доки Рада не проголосує цю правку, доки не буде створено спеціальне управління по Майдану, та доки до нього не переведуть слідчих, які вели ці справи.

Ці дії, а не емоційні відеозвернення та квіти будуть найкращим вшануванням пам’яті загиблих героїв напередодні шостої річниці Революції Гідності."

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Саша Крест

    "Сразу повылезало мурло - и ранее судимые насильники, и новые "крышевальщики", и карьеристы-схемотехники, и любители дешевого секса, и нескрываемые ватники, и явные лоббисты олигархата, и "бессребреники" с кучей Luxury-авто, и просто жадные до государственных денег, хотя бы небольших, хотя бы для тещи на жилье...", - написал Гриценко.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up