Справу атовця Пекельного закрили! Але чи покарають тих, хто вночі прийшов на його подвір'я?

Справу атовця Пекельного закрили! Але чи покарають тих, хто вночі прийшов на його подвір'я?
  • Справа екс-бійця АТО Андрія Пекельного набула розголосу,  більшість людей стали на його захист. Адже на Великдень 2021 року шестеро хлопців, за словами правоохоронців, прийшли із погрозами до дому хлопця. Один із тих, хто пробрався у помешкання, загинув. Андрій, як він сам каже, захищаючись, випадково наніс йому удар ножем.  
  • 2 листопада адвокати Андрія повідомили: справу закрито, а хлопець вільний.
  • Але чи понесуть покарання ті, хто прийшов серед ночі на його подвір'я? Ми розбиралися.

Нагадаємо, нещастя трапилося 2 травня близько опівночі. За словами начальника місцевого відділення поліції Андрія Купчака, компанія з шести осіб приїхала в сусіднє село на дискотеку з Іванівки. Ще у клубі Андрій Пекельний, родом з Глещави, зробив їм зауваження. Це не сподобалося хлопцям, і вони вирішили розібратися з місцевим жителем.

Останній, аби уникнути бійки, втік додому та закрився. Проте компанія з шести осіб прийшла вночі на його подвір'я. Вони вирвали дверні ручки та вибили двері. На момент хуліганства в будинку разом з хлопцем була мама. Він злякався за неї.

Про непроханих гостей повідомив на лінію «102» і після цього одразу вийшов до дебоширів з ножем. Проте, коли почалася штовханина, юнак випадково вдарив ножем одного з нападників. Поранення виявилося летальним. Хронологію подій повідомляли поліцейські.

Відео дня

Був під домашнім арештом через підозру у вбивсті 

Непорозуміння між молодими людьми завершилось загибеллю 23-річного Володимира Воробця і домашнім арештом та кримінальною справою для атовця, 24-річного ветерана Андрія Пекельного.

Підозрюваний у скоєному зізнався. На момент бійки, повідомляли 5 травня у поліції, він був тверезий. Хлопцеві оголосили підозру, згідно зі статтею 118 ККУ «Умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони».

Суд обрав йому запобіжний захід — цілодобовий домашній арешт.

Хвиля обурення і щодо підозри у «вбивстві», і щодо домашнього арешту сколихнула не лише Тернопільщину, а й всю Україну. Люди здебільшого підтримали Андрія, вимагаючи покарати ще й інших, які разом із загиблим Володимиром штурмували Андрієву оселю. А той лише захищався. Нарікань у бік поліції було чимало головні претензії були щодо кваліфікації справи. Здебільшого, у коментарях, люди не добирали слів і не стримували емоції.

Міністр МВС Арсен Аваков назвав необґрунтованою та передчасною підозру Андрію у вбивстві та те, що справу розслідуватимуть у Києві —  за нього візьметься головне слідче управління.

Спочатку справою Пекельного займався адвокат Віталій Коломієць, але згодом він передав її адвокатам об'єднання Fedur,

Уже на початку листопада столичні адвокати повідомили: справа закрита.

Справу закрили: діяв у межах самооборони

— Кримінальне провадження закрито. 07-го травня я написав: “Сьогодні ми з Hlib Fedur взяли на себе захист Андрія Пекельного з Тернопільщини. Вивчивши доступні стороні захисту матеріали слідства, вважаємо що він не вчиняв злочину, а його дії були в межах необхідної оборони”. — І ми не помилились. Мало хто вірив тоді, та результат є. Встановлено слідством, захищаючись Андрій Пекельний діяв правомірно і в межах необхідної оборони, — написав на власній сторінці 2 листопада адвокат Андрій Федур— Добре коли слідчі Національної Поліції ретельно проводять розслідування, встановлюють факти і дають їм оцінку. А прокурор Офісу Генерального прокурора, здійснюючи процесуальне керівництво, приймає рішення на підставі зібраних доказів. Хочу сподіватись, що трагедія, яка сталася в ту ніч і забрала людське життя буде хоч і гіркою, та наукою для інших молодих людей. Право на захист від протиправних посягань є природнім правом людини, захищеним Конституцією і Кримінальним Кодексом. Свої права потрібно захищати.

Сам Андрій Пекельний обережний та небагатослівний у коментарях. Наша журналістка зв'язалась з ним. 

— Я нічого не коментую, на все відповідатимуть мої адвокати. Зверніться до них, — написав нам хлопець. 

Адвокати об'єднання Fedur, які захищали Андрія Пекельного кажуть, що не мають інформації щодо того чи будуть покарані люди, які прийшли на подвір'я Андрія .

— З приводу того чи відкриті провадження, щодо цих осіб, нічого вам сказати не можу. Інформацією не володію. З приводу того, що справу закрили, можу сказати, що було проведено розслідування, і прокурор на підставі зібраних матеріалів прийняв рішення про закриття кримінального провадження щодо Андрія Пекельного, — прокоментував журналістці «20 хвилин» Гліб Федур. 

Що із нападниками 

Інформацій щодо справи обмаль. Адже усе розслідують в Головному управлінні Нацполіції України. Щоб отримати дані про те, чи відкрито кримінальне провадження щодо нападників, ми направили туди інформаційний запит. Відповідь наразі очікуємо.

Раніше ми повідомляли, що адвокат Віталій Коломієць, який займався справою Пекельного спочатку, вимагатиме притягнути до відповідальності ще п’ятьох осіб, які разом із загиблим штурмували оселю Андрія тієї ночі.

—  Ми вимагатимемо, аби надали юридичну оцінку діям нападників. Так, вони скоїли злочини. Йдеться і про хуліганство, вчинене групою осіб, а це стаття 296 ККУ. Андрію теж нанесли тілесні ушкодження. Зламали замки, вибивали двері — це посягання на недоторканість житла, а це ст. 162 ККУ та ст. 30 Конституції, — говорив раніше пан Коломієць.

Ми зв'язались з паном Коломійцем, але він зазначив, що справу він передав, тому не володіє інформацією про те, чи було відкрито провадження щодо нападників. 

Відомо також, що очевидці вказували на те, що був напад на самого Андрія, був напад на його оселю, із застосуванням сили. Зокрема, це підтверджують і інформація та фото, надане поліцією – зламані двері, замок, сліди від підошви на дверях – значить, ногами хтось вибивав двері. Ці обставини певним чином вказують на незаконне проникнення як на подвір’я, де мешкали Андрій з матір’ю, а це їхня приватна територія, так і на спробу проникнення до їхнього житла. Їм почали ламати і вибивати двері.

Ще 6 травня редакції "20 хвилин" стало відомо, що Теребовлянська окружна прокуратура від 4 травня розслідує кримінальне провадження за ст. 162 Кримінального кодексу України. Йдеться про незаконне проникнення до житла чи до іншого володіння особи, незаконне проведення в них огляду чи обшуку, а так само незаконне виселення чи інші дії, що порушують недоторканність житла громадян.

Свідки чи підозрювані? 

Чи не закрили цю справу, можуть тепер сказали лише в Головному управлінні Нацполіції. Ми очікуємо на коментар від правоохоронців.

Ми запитали і в самого Андрія Пекельного, чи хотів би він, щоб його кривдники відповіли за дії перед законом. Але відповіді і на це питання не отримали. Хлопець говорити не хоче.

За АТОвця Андрія "битимуться" столичні адвокати, які вели справу активіста Стерненка. Ексклюзивні деталі

Тим часом, у селі, де все трапилось, розповідають, що усі п'ятеро хлопців, проходять лише як свідки у справі. Хоча офіційного підтвердження цього факту немає. 

— Троє з цих хлопців із Глещави, двоє — із Іванівки. Вони усі вдома, ніхто нікуди не їхав. Як мені відомо, вони проходять як свідки у справі. Їх викликали на допити, але чи відкрито якісь справи проти них, я не знаю, — каже житель села Глещави пан Іван. 

Також ми запитали, як почувається мама загиблого Володі Воробця. За нашою інформацією, вона жодних претензій до Андрія не висловлювала. 

— Шкода жінку, вона втратила дитину. Раніше вона працювала в магазині у Глещаві, але після того, що сталось, звільнилась. Вони живуть у Іванівці. У неї є ще донька, — розповідає чоловік. 

У Глещаві кажуть, що ще на початку літа, коли ця справа була «на слуху», говорили про те, що усі п'ятеро хлопців мають відповідати за вчинене, але зараз усе затихло. Про них ніхто нічого не знає.

Побратим Андрія Пекельного Андрій Кметь, який висловив йому свою підтримку, зазначив, що щодо осіб, які вчинили напад на його друга, зараз триває слідство.

Тож, щоб відповісти на питання, що їм «світить» за скоєне, мусимо дочекатися офіційного коментаря поліції. 

 

Читайте також:

 Самозахист чи вбивство: подробиці Великодньої трагедії на Теребовлянщині (ФОТО. ВІДЕО)

За АТОвця Андрія "битимуться" столичні адвокати, які вели справу активіста Стерненка. Ексклюзивні деталі

Коментар адвоката 

Як діяти, якщо відбувається насильницьке вторгення у важе житло: адвокат Андрій Гуменюк

Люди не повинні боятись захищати себе, якщо з ними склалась така ситуація. У випадку, якщо нападник озброєний, або ж у випадку, якщо на вашу територію напала група осіб. Також право на захист будь-якими методами має людина, у випадку, якщо їй загрожує протиправне насильницьке вторгнення у житло.

Щоб визначити  правомірність необхідної оборони слід врахувати наступні критерії: - наявність суспільно небезпечного посягання, його дійсність та об'єктивна реальність, межі захисних дій, які б не перевищували меж необхідності, а шкода особі, яка здійснює посягання, не перевищувала б ту, яка для цього необхідна.

Але в  житті пересічному громадянинові на справді дуже важко проаналізувати та врахувати відповідні фактори коли складається подібна ситуація. Тому слід запам’ятати такі основні правила згідно з ч. 5 ст. 36 КК незалежно від тяжкості шкоди, яку заподіяно тому, хто посягає, не є перевищенням меж необхідної оборони і не має наслідком кримінальну відповідальність застосування зброї або будь-яких інших засобів чи предметів для захисту від нападу озброєної особи або нападу групи осіб, а також для відвернення протиправного насильницького вторгнення у житло чи інше приміщення.

Закон передбачає винятки із загального правила про те, що при необхідній обороні особа, що захищається, повинна додержуватися визначеної межі, завдаючи шкоду посягаючому.

Цими винятками є:

- напад озброєної особи;

- напад групи осіб;

- протиправне насильницьке вторгнення у житло чи інше приміщення.

У таких випадках шкода, заподіяна особі, яка посягає, не обмежена ніякими межами, в тому числі позбавлення посягаючого життя.


— Щодо даної справи можу сказати, що сам Андрій Пекельний може ініціювати відкриття кримінального або адміністративного провадження щодо людей, які здійнили хуліганство групою осіб. Строк позовної давності такого злочину становить 5 років. В залежності від обставин справи тут можливий також замах на насильницьке вторгнення до його житла, а також у випадку пошкодження майна адміністративні порушення щодо завдання такої шкоди. Строки позовної давності таких злочинів та проступків становить від 2 до 5 років.

Ми й надалі стежитимемо за розвитком цієї справи та повідомлятимемо про все читачів.

Юридична довідка 

Стаття 162. Порушення недоторканності житла

1. Незаконне проникнення до житла чи до іншого володіння особи, незаконне проведення в них огляду чи обшуку, а так само незаконне виселення чи інші дії, що порушують недоторканність житла громадян, - караються штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

2. Ті самі дії, вчинені службовою особою або із застосуванням насильства чи з погрозою його застосування, - караються позбавленням волі на строк від двох до п'яти років.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Александр Шевченко

    отпустили потому что атовец....а если бы им небыл то влепили бы по полной...какая то дескриминация....случайно упал на нож и так несколько раз...как в анекдоте

keyboard_arrow_up