Стояла на колінах, плакала і просила вибачення: судили матір, яка мало не вбила своїх дітей

Стояла на колінах, плакала і просила вибачення: судили матір, яка мало не вбила своїх дітей
  • Чотирирічну доньку виявили непритомною з пакетом на голові, душила мама і 5-річного сина. Відбили дітей сусіди, які прибігли на крики про допомогу.
  • Обидві бабусі дітей в суді просили не позбавляти маму волі. Пояснювали, що в дитинстві жінка мала розлади і зараз через скандал з чоловіком стан погіршився.
  • Чому суд відправив маму дітей за грати попри діагноз?

На допомогу кликав тоді п'ятирічний Стьопа Ю. — мама його душила і в нього на очах буквально вбивала його чотирирічну сестричку Віку.

Мала без свідомості з кульком на голові

Коли сусіди прибігли в квартиру, мала вже була без свідомості, а на голові у дівчинки — поліетиленовий пакет. Степанка врятували сусіди, які збіглися на крик. Поліція і швидка приїхали за лічені хвилини, і тоді дітей винесли на сходову клітку.

Поліцейські надавали першу медичну допомогу, реанімували дітей, приводили до тями. Їх винесли на вулицю, на свіже повітря, робили штучне дихання, пригадує начальник сектору комунікації Головного управління Нацполіціі в Тернопільській області Сергій Крета.

Відео дня

Одну дитину тоді доправили до хірургії, іншу – до реанімаційного відділення КНП «Тернопільська обласна дитяча лікарня». А маму Надію доправили до психоневрологічної лікарні, пацієнткою якої принаймні раніше була. Жінка була у ступорі, ні з ким не розмовляла, але за кілька днів телефоном зізналась своїй матері —нічого не пам’ятає. Сама ж мати Надії Ірина С. розповіла, що її дочка з дитинства страждає від проблем з психікою і має групу інвалідності.

Ця історія тоді набула неабиякого резонансу.

5 червня 2021 року близько 8 ранку на лінію «102», нагадаємо, зателефонувала тернополянка та повідомила, що її сусідка, ймовірно, душить своїх дітей.

Вже роками — пацієнтка лікарні

На місце події відразу виїхала слідчо-оперативна група та бригада екстреної медичної допомоги.

Читайте 4-річну дівчинку виявили непритомною з пакетом на голові. У Тернополі мати, ймовірно, намагалась задушити дитину

— Жителька обласного центру, діючи з прямим умислом, спрямованим на вбивство своєї малолітньої дочки, за допомогою поліетиленової торби, одягнутої на голову дитини, перекрила доступ кисню до дихальних шляхів й утримувала її в такому положенні, — таку версію озвучили в Тернопільській обласній прокуратурі, передаючи справу до суду. — Дівчинку врятувала бабуся, відтягнувши матір від дочки, а медики швидкої вчасно надали необхідну допомогу постраждалій. Зараз життю та здоров’ю дівчинки нічого не загрожує. 

У суді Надія просила вибачення за вчинене відносно своїх дітей, запевняла, що шкодує про вчинене і усвідомлює про наслідки, які могли настати. А в останньому її слові жінка просила вибачення перед присутніми і, стоячи на колінах, щиро плакала.

Мати Надії, яка у суді була її законним представником, а також колишня свекруха просили не позбавляти волі обвинувачену. Оскільки їй потрібне медичне психічне лікування, а також народження її в ранньому віці, наявність важкої хвороби, нещасливий шлюб, сімейний побут та умови проживання, постійні погрози і сварки чоловіка вплинули на її психічний стан та стало поштовхом до вчинення злочину, запевняли обидві бабусі дітей.

У суді виступали свідками сусіди та родичі. А також лікуючий лікар, який повідомив, що Надія й справді є його пацієнткою. То чому ж суд відправив жінку до в’язниці?

Як покарали Надію і де зараз діти?

— У висновку судово-психіатричного експерта №407 від 15.09.2022 р. встановлено, що наявні на той час емоційні та поведінкові порушення, поряд із аномальними способом відреагування на життєву ситуацію, мали значний вплив під час інкримінованих ОСОБА_7 діянь на раціональність прийняття рішень, передбачення наслідків своїх діянь, здатність регулювати свою поведінку у досліджуваній ситуації, а тому під час інкримінованих їй дій, вона не була здатна повною мірою усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, — повідомила спікер-суддя Тернопільського міськрайонного суду Анна Мостецька. — Враховуючи вищенаведені факти, суд приходить до висновку, що кримінальне правопорушення, вчинене жінкою внаслідок збігу тяжких особистих обставин, що згідно ст. 66 КПК України є обставиною, що пом`якшує покарання.

Тобто, Надію визнали осудною,. Але її хворобу суд врахував як пом’якшуючу обставину.

— Визнати винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.15 п.1,2 ч.2 ст.115 КК України та призначити їй за даним кримінальним правопорушенням покарання із застосуванням ст. 69 КК України у вигляді позбавлення волі на строк п`ять років, — таким був вирок Тернопільського міськрайонного суду. — Строк відбування призначеного за цим вироком покарання рахувати з 18 червня 2021 року.

З Надії стягнуть на користь держави 1 976,52 грн., витрачені на стаціонарне лікування доньки і стільки ж — за лікування сина. Клопотання прокурора про продовження терміну дії запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою обвинуваченій задовольнили — Надія пробуде у СІЗО принаймні до 26 липня.

Апеляція на вирок може бути подана до Тернопільського апеляційного суду протягом тридцяти діб з моменту його проголошення.

Діти зараз в безпеці — вони із татом і бабусею, батьковою матір’ю, повідомила «20 хвилин» Христина Білінська, начальниця Управління сім'ї, молодіжної політики та захисту дітей міськради. Наразі служба у справах дітей міськради чекає, доки їм надійде вирок суду, а тоді скликатимуть комісію та вирішуватимуть подальшу долю Степанка та Віки.

 

Юридична довідка

Стаття 15. Замах на злочин

1. Замахом на злочин є вчинення особою з прямим умислом діяння (дії або бездіяльності), безпосередньо спрямованого на вчинення злочину, передбаченого відповідною статтею Особливої частини цього Кодексу, якщо при цьому злочин не було доведено до кінця з причин, що не залежали від її волі.

2. Замах на вчинення злочину є закінченим, якщо особа виконала усі дії, які вважала необхідними для доведення злочину до кінця, але злочин не було закінчено з причин, які не залежали від її волі.

Стаття 115. Умисне вбивство

1. Вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, - карається позбавленням волі на строк від семи до п'ятнадцяти років.

2. Умисне вбивство:

1) двох або більше осіб;

2) малолітньої дитини або жінки, яка завідомо для винного перебувала у стані вагітності;

3) заручника або викраденої людини;

4) вчинене з особливою жорстокістю;

5) вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб;

6) з корисливих мотивів;

7) з хуліганських мотивів;

8) особи чи її близького родича у зв'язку з виконанням цією особою службового або громадського обов'язку;

9) з метою приховати інший злочин або полегшити його вчинення;

10) поєднане із зґвалтуванням або сексуальним насильством;

11) вчинене на замовлення;

12) вчинене за попередньою змовою групою осіб;

13) вчинене особою, яка раніше вчинила умисне вбивство, за винятком вбивства, передбаченого статтями 116-118 цього Кодексу;

14) з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості, - карається позбавленням волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років або довічним позбавленням волі, з конфіскацією майна у випадку, передбаченому пунктом 6 частини другої цієї статті.

Довідка

Вирок у Єдиному реєстрі судових рішень за посиланням https://reyestr.court.gov.ua/Review/111157344

 

Читайте також:

"Світить" довічне: судитимуть тернополянку, яка намагалася вбити своїх малих дітей

4-річну дівчинку виявили непритомною з пакетом на голові. У Тернополі мати, ймовірно, намагалась задушити дитину

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Танюшка Садовська

    Читаю коментарі в трохи в шоці,ви читайте уважно що пише: мама лікувалася в психлікарні,в неї психічні розлади,а такі люди невідповідають за свої вчинки,в них провали в памяті ,або вони нерозуміють що вони роблять...так дітей варто забрати,і віддати адекватним з сімї під нагляд,аое незалишати більше на маму.(тай взагалі я рахую що з таким діагнозом неварто людям народжувати дітей).
  • Надійка Ісик

    Не можна так говорити про маму цих діток,Бог її суддя.... Ніхто незнає яка її доля, тому вам добре так говорити...

    Марія Федорак reply Надійка Ісик

    Надійка Ісик ,яка би доля не була,зло є зло,і Бог не дає більше випробовувань ніж людина може винести,легше списати все на долю ,і чинити безчинства,а ніж боротися і працювати над собою.
  • Любов Остапюк.

    Сука беслів.
  • Таля Масловська

    Зберегти дітям життя,- головне у вироку суду.. нещасні діти...

keyboard_arrow_up