Кожен хибний виклик обходиться нам у 60 000. А тепер тернопільським «мінерам» загрожує тюрма

Кожен хибний виклик обходиться нам у 60 000. А тепер тернопільським «мінерам» загрожує тюрма
  • Кожен виїзд екстрених служб обходиться у 60 тисяч гривень. А це гроші з наших кишень.
  • Зазвичай «мінери» відбувалися штрафом. Рекордсменом у хибних повідомленнях на Тернопільщині став 38-річний житель Бучача – він тероризує поліцію вже сім років.
  • Тепер для порушників значно посилили відповідальність. Про всі зміни розповідаємо у тексті. 

Вокзали, заправки, лікарні, житлові будинки та офіси на Тернопільщині «мінують» регулярно. Виїзди екстреним службам обходяться приблизно у 60 тис. грн з кишень платників податків. Телефонні терористи примушують добре похвилюватись городян та зривають їхні плани. Як правило, таких «терористів» вираховує поліція та порушує проти них кримінальні справи. Але, зазвичай, вони відбуваються лишень штрафами.  

Парламент посилив покарання.

2 березня Верховна Рада України ухвалила закон, який посилює кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці людей.

Відео дня

— Кожен виїзд всіх дотичних екстрених служб за подібним викликом обходиться приблизно у 60 тисяч гривень, — повідомив начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. — На подібне виїжджають правоохоронці, кінологи, сапери, рятувальники, медики.  

За неправдиве повідомлення про замінування АЗС відповідальність понесе 34-річний житель Теребовлі. Він «відзначився» уже напередодні Водохреща вже цього року.

Які вони, тернопільські терористи?

Особу зловмисника поліцейським вдалося встановити одразу. Йому загрожує до шести років позбавлення волі.

17 січня на лінію 102 надійшла інформація від невідомої особи про те, що у Теребовлі заміновано автозаправну станцію, — повідомили у відділі комунікації головного управління Нацполіції в області. — Додзвонювач висловлювався нецензурно, залякував, що у нього є гранати та інша зброя. По голосу було чути – чоловік в неадекватному стані.

Місцеві правоохоронці спільно з вибухотехніками та кінологом виїхали на місце події, огородили АЗС, евакуювали персонал та відвідувачів, оглянули приміщення і прилеглу територію, проте підозрілих предметів та вибухових речовин не виявили.

– У цей час проводилися оперативні заходи із встановлення особи, що заявила про даний злочин, – розповів тимчасово виконуючий обов’язки начальника відділення поліції № 3 (м. Теребовля) Андрій Купчак. – Нам швидко вдалося з’ясувати, що до протиправного причетний 34-річний житель райцентру. До слова, чоловік не вперше потрапляє у наше поле зору. За останній місяць його декілька разів притягували до адміністративної відповідальності за завідомо неправдивий виклик поліції. Зловмисник зловживає алкоголем і постійно повідомляє про різноманітні події, які не відбулися, проте ми зобов’язані реагувати на них.

Цього разу, кажуть у поліції, любителю телефонних розваг доведеться відповісти з усією суворістю закону.  Відомості за даним фактом внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 259 ККУ - завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності.

Напередодні Нового 2021 року у Тернополі «мінували» офісні приміщення. Два повідомлення про замінування надійшли 28 грудня орієнтовно о першій години ночі на лінію 102. Невідомий зловмисник двічі, з проміжком у декілька хвилин, інформував поліцейських, що в будинку на вулиці Руська, 16а закладено вибуховий пристрій.

Детальніше читайте: Нічні маски-шоу біля офісу Нацкорпусу на Руській. Операція спецслужб, провокація чи замінування?

У грудні 2020 р. з погрозами підірвати житловий будинок до поліції дзвонив тернополянин. 1 грудня орієнтовно о восьмій годині вечора до Тернопільського відділу поліції надійшло повідомлення від невідомого про те, що він має намір підірвати будинок. Чоловік погрожував спуститися у підвал та відкрити газ.

Вибухівки не виявили, натомість опитали свідків, очевидців та встановили особу абонента, що зробив хибний виклик. Зловмисником виявився 39-річний житель Тернополя. Свого вчинку чоловік не зміг пояснити, адже перебував у стані алкогольного сп’яніння.

Сім років тероризує поліцію

У вересні минулого року поліція викрила чоловіка, який вже сім років не дає їм спокою регулярними повідомленнями про так звані замінування.

– Житель Бучача телефонує на лінію "102" і залишає різноманітні повідомлення. Інформація стосується як буденних питань, так і речей, пов'язаних з безпекою населення, яка, у ході перевірок, виявляється неправдивою, — кажуть у поліції. — Правоохоронці зареєстрували більше ста сорока повідомлень, які залишив чоловік, телефонуючи з свого мобільного. На 38-річного чоловіка неодноразово складали адмінпротоколи, згідно зі статтею 183 КУпАП.  

Останній дзвінок завершився кримінальним провадженням. 31 серпня він зателефонував на лінію "102" і повідомив, що замінував дві лікарні та планує їх підірвати. Які медзаклади і де — не сказав.

Бувають і курйозні випадки.

Детальніше читайте:

"Пожартувала": п'яна тернополянка подзвонила в поліцію, бо Дід Мороз замінував автомобіль
 

Чи садили у в’язницю псевдомінерів?

Впіймали у «мінера», який повідомив про замінування залізничного вокзалу у Тернополі.

Упродовж двох годин правоохоронці встановили особу додзвонювача та затримали його. Зловмисником виявився 30-річний житель Чортківського району.

24 липня 2020 р. , близько 14 год до співробітників Тернопільського відділу поліції надійшло повідомлення  про закладення вибухового пристрою на колії залізничного вокзалу. На місце події виїжджали усі екстрені служби.

З адмінбудівлі вокзалу евакуювали близько пів сотні людей. Вибухотехніки обстежили територію та вибухового пристрою не виявили.

Невдовзі співробітники Тернопільського відділу поліції спільно з працівниками Чортківського відділу поліції встановили особу зловмисника.  Неправдиве повідомлення про мінування надав 30-річний мешканець одного із сіл Чортківського району.

За словами чоловіка, таким чином він вирішив розважитися, дзвінок здійснив із мобільного товариша.

Ми пошукали рішення суду, якими карають псевдо мінерів. Скажімо, у 2018 р. Тернопільський міськрайсуд розглянув справу жіночки, яка з номеру готелю «Галичина» повідомила про замінування закладу «Коловорот». Жінку направили на примусове психіатричне лікування. А в разі видужання та якщо цьому буде підтвердження - висновок комісії лікарів-психіатрів для вирішення питання про припинення застосування примусових заходів медичного характеру та відновлення розгляду кримінального провадження.

У 2019 році судили «мінера» залізничного вокзалу. Чоловіка суд визнав винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 259 КК України та призначив йому за даним кримінальним правопорушенням покарання у виді 5 років позбавлення волі. Однак, на підставі ст. 75 КК України чоловіка звільнили від відбування покарання з випробуванням з встановленням іспитового строку на три роки. Справи ще двох «мінерів», які відзначились у 2020-му – ще перебувають на розгляді суду.

За які зміни проголосував парламент і якою буде відповідальність?

Законопроєктом №3911, прийнятим парламентом, вносяться зміни до статті 259 Кримінального кодексу України (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності). До внесення цих змін санкція статті передбачала від 2 до 6 років ув’язнення – якщо неправдиве повідомлення про мінування було зроблене вперше без тяжких наслідків. Водночас за повторне «мінування» або таке, що призвело до тяжких наслідків, передбачалося покарання від 4 до 8 років за ґратами.

– Натомість зміни, внесені 2 березня парламентом до 259 статті ККУ, вводять покарання з 4 до 8 років – вже за перше неправдиве повідомлення про мінування, навіть якщо воно не мало тяжких наслідків, але стосується наступних споруд: критично важливі об’єкти інфраструктури, об’єкти чи споруди, що забезпечують діяльність органів державної влади, заклади охорони здоров’я, — йдеться на офіційному сайті Нацполіції.  

 

Довідка

Протягом 2020 року поліцією зареєстровано (без врахування закритих) 823 кримінальні правопорушення, передбачені ст. 259 КК України. Найчастіше повідомлення про мінування надходять електронною поштою. В усіх випадках користувачі електронних скриньок, з яких здійснювалася розсилка таких повідомлень, використовують наявні у вільному доступі онлайн засоби анонімізації. Також повідомлення про «мінування» надходять у телефонному режимі. Зазвичай мотивом такого правопорушення є розваги, хуліганський умисел або ж через якусь образу чи помсту.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Іван Залуцький

    Як варіант самі себе мінують. Вигідно.
  • Анатолий Розуменко

    Я не проти суворих покарань порушникам,але в мене питання.Хто в нас робить розрахунки?!

    Анатолий Розуменко reply Анатолий Розуменко

    Іван ТлумацькийЗ кожного виклику?Непогано.

    Іван Тлумацький reply Анатолий Розуменко

    Анатолий Розуменко 500 грн на бензин а решта на зарплату всім ділять)))
    На рік))
  • Читач21

    Крім мінерів ще є викликачі МНС до котиків і пташенят на деревах, а за них чого ми маємо платити? Хай самі і платять.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up