Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна

Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна
  • У Тернополі чоловік втратив шість тисяч, коли намагався знайти житло в оренду. 
  • Журналісти «20 хвилин» проводили власне розслідування схожої «схеми». Кому ми змогли «здати» неіснуючу квартиру, читайте у публікації.  

Про те, що на гачок аферистів потрапив житель Тернополя розповіли поліцейські.

Одним із видом схеми аферистів під час оренди житла є розповсюдження оголошень з неправдивою інформацією. Переважно потрапляють у пастку ті, хто хоче заощадити. Ще виникає чимало випадків, коли люди перераховують наперед гроші, однак бажане помешкання так і не отримують.

Від такої афери потерпів 28-річний тернополянин. Він розповів, що на сайті «OLX» зацікавився пропозицією щодо винайму житла в обласному центрі. Привабила чоловіка ціна – щомісячна плата становила 6000 гривень. Заявник зв’язався із начебто власницею квартири, щоб обговорити деталі оренди. Домовилися про передоплату, потерпілий здійснив перевів 3000 гривень на банківську картку, а решту узгодили, що перерахує після в’їзду у квартиру.

Відео дня

За деякий час до чоловіка зателефонувала орендодавець і запевнила про проблеми з електронним гаманцем й попросила перерахувати другу частину грошей. Тернополянин погодився. А далі стандартна схема: невідома перестала виходити на зв’язок, оголошення на сайті зникло. Чоловіку довелося звертатися до поліцейських за допомогою.

Слідчі відкрили кримінальне провадження відповідно до статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Триває досудове розслідування, працівники поліції вживають заходів, аби викрити особу зловмисниці.

Схема не нова 

Ще у 2019 році журналісти 20 хвилин провели власне розслідування схожої ситуації. Прочитати можна у публікації "Здавали" в оренду неіснуючу квартиру. Люди готові кидати тисячі гривень

Квартири в оренду люди переважно шукають на спеціальних сайтах оголошень. На одному із них журналістка опублікувала власне оголошення про здачу житла, якого насправді не існує. Описані умови комфорту — вигадка. Фото взяли із цього ж сайту, проте не в Тернополі. Місце розташування помешкання обрали в районі готелю «Тернопіль». Отже, ціна «оренди» однокімнатної квартири з євроремонтом, площа якої 75 кв.м., із побутовою технікою (електрочайник, газова плита, холодильник, пральна машина, мікрохвильовка) — 3 100 грн (на той час нижче середньої ціни). «Можна з дітьми, домашніми тваринками та іноземцям. Агенції не турбувати, - йшлось у тексті оголошення. Усі деталі попросили уточнювати через Viber.

Оголошення розмістили лише на добу, аби не вводити читачів в оману.

Уже через кілька хвилин після публікації оголошення телефон не замовкав.

Далі після встановлення контакту аферисти переходять ближче до справи. За їх логікою, "просимо" завдаток у наших «потенційних орендарів».

—  Ми можемо вчинити так: я можу відправити вам фото паспорта, окремо фото з документом, ІПН та копію документів на квартиру, щоб у вас були гарантії. Ви можете внести, скажімо, 1000 грн завдатку, і тоді я залишу квартиру за вами, бо все вже розписано на огляд в перші дні, коли я приїжджаю. Якщо ми домовимось, гроші врахую в оплату місяця, якщо ж ні — поверну особисто в руки, — отакий був меседж.

Таке ж саме повідомлення відправляють справжні аферисти своїм жертвам.  

Реакція у людей на наш текст була різною: хтось одразу погоджувався віддати гроші, хтось — погрожував, хтось просив дати час на роздуми. Обачливі сумнівалися.

Як перевірити, чи реальне оголошення

Деякі платформи для оголошень гарантують перевірку інформації та використовують сучасні метори для того, щоб обійти шахраїв. Наприклад, про безпечну систему розповіли і в команді DOM.RIA.

— Головна цінність, яку DOM.RIA вважає основою для налагодження комунікації між продавцем та покупцем — це довіра. Продавці і покупці повинні довіряти один одному. Перше, що має сформувати цю довіру — правдива і 100% актуальна інформація в оголошеннях. Саме тому ми постійно шукаємо та розробляємо нові методи боротьби з неправдивими оголошеннями, — зазначає бренд-менеджер DOM.RIA Ірина Запорожець. 5 років тому команда DOM.RIA створила проект «Перевірені квартири», який допомагає покупцям знайти житло швидко та безпечно. «Перевірені квартири» на DOM.RIA — це достовірна інформація про об'єкт і про продавця в оголошенні. Продавець може в один клік викликати Інспектора RIA до себе на об'єкт. Інспектор робить ексклюзивні фото 360 та уточнює детальну інформацію про об'єкт. Усі ці перевірені Інспектором дані координатор додає в оголошення.

Завдяки якісній презентації та максимальному наповненні, «Перевірені квартири» викликають більшу довіру в покупців. Сьогодні більша ймовірність того, що покупець звернеться до продавця Перевіреної квартири. Така сама перевірка —  і на помешкання, що здають в оренду на DOM.RIA.

Перевірити, чи реальне оголошення, ви можете і самі. Для цього у пошуковику Google завантажуєте у поле «пошук за картинкою» або фотографію квартири, щоб перевірити, чи не крадене воно. Далі ви побачите, чи є цей знімок на інших ресурсах, і у яких повідомленнях фігурує. З того, що вдалося знайти і співставити нами: зображення співпадають із нерухомістю у елітних готелях чи пентхаусах.

Ще ви можете запитати сусідів, чи представників ОСББ, якщо вам вказали точну адресу житла, радить пані Ірина. Проаналізуйте документи не на фото, а ті, які вам передали в руки. Проявіть певний рівень критичного мислення до того, що вам розповідають.

Правоохоронці та адміністратори сайту «OLX» нагадують, що при перегляді оголошення необхідно звертати увагу на дату його створення та на дату реєстрації облікового запису. Не перераховуйте кошти до зустрічі із орендарем, однак існують випадки, коли по-іншому забронювати житло, тому є декілька способів зменшення ризику натрапити на шахраїв:

  • поцікавтеся інфраструктурою, що там є поблизу, які магазини, кафе та інше (аферисти зазвичай вагаються з відповіддю, коли запитують подробиці);
  • перевірте інформацію на карті, чи дійсно є цей будинок та об’єкти поблизу.
  • попросіть надіслати нові додаткові фотографії житла;
  • запитайте документи, що засвідчують особу власника.

Коментарі експертів

 «Чим маніпулюють аферисти»

Михайло Козюк, поліцейський психолог

 — Аферисти — це неабиякі психологи, часом вони просто «гуру» комунікації та різних психологічних технік впливу.

Часто шахраї маніпулюють безвихіддю. Тимчасова відсутність місця проживання штовхає людей  на необдумані кроки. Ще одним важливим психологічним моментом є природнє бажання зекономити (в цілому це пов’язано із загальною бідністю населення) і природнє тяжіння людини до життєвої «шари, халяви, лотереї». У розмові шахраї завжди надають вигідні умови, розтермінування на частини, йдуть на ваші умови щодо швидкості заселення, розповідають як вам пощастило, що ви до них зателефонували і тепер вам не доведеться віддати свої важко зароблені кошти представникам агенції із нерухомості.

Варто дуже критично мислити, коли орендодавці вам розповідають: «…ми дуже порядні віруючі люди, шукаємо винятково порядних людей, хочемо саме таких як Ви та ваша сімя…». І тут, у розмові підлаштовуються під будь які Ваші соціально-побутові критерії — «у нас також є діти, і вони також студенти…, ми також сповідуємо порядність та щирість , ….ми також маємо домашніх улюбленців..» У психології це називається проявляють емпатію - співпереживання. Істинна мета будьякого орендаря — це заробіток коштів, а ваші  проблеми та життєві труднощі і тим більше переживання та світогляд їх цікавлять мало.

Як грамотно оформити відносини орендаря та орендодавця»

Володимир Гудак, ріелтор

—  Перша порада для людей, які шукають житло, — дивитись його на власні очі. Як можна давати завдаток за те, чого ви не бачили? Телефоном можна домовитись про показ. А після того, як побачили, вже думати про якісь дії. Якщо власники — реальні, адекватні люди, то, як правило, вони мають знати, хто буде заселятися. Вони хочуть, щоб люди пред'явили свої документи. Так само і орендар має право попросити показати документи на квартиру у власників, щоб розуміти, з ким ви маєте справу.

Після особистої зустрічі, ідентифікації та перевірки документів можна вже говорити про укладання договору. Звісно, він – не панацея від всіх шахрайств, але деякі ризики зменшує. Договір між фізичними особами має мати стандартні шаблони, його форму можна скачати у інтернет-мережі, а також містити усі дані про осіб, що його підписують.

Завдаток може мати місце у відносинах при оренді житла, але лише після того, як ви оглянули квартиру. Сторони можуть домовитись про розтерімнування платежів або про частину суми на бронь.

Читайте також:

Тернополянка хотіла приворожити хлопця, а втратила шалені гроші 

Тернополянин віддав шахраям 45000 гривень, купуючи талони на пальне

Жителька Тернопільщини відправила шахраям 10 тисяч гривень замість допомоги подрузі

«Повелася» на знижки в супермаркеті і втратила 19 тисяч гривень

Понад 150 000 гривень втратила жителька Тернопільщини, повіривши шахраєві

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up