Ціна життя – 5 тисяч гривень. Трагедія родини з Гримайлова: що із кривдником, який убив батька

Ціна життя – 5 тисяч гривень. Трагедія родини з Гримайлова: що із кривдником, який убив батька
  • Про покійного Степана і його дружину Марію люди відгукуються охоче. І дуже шкодують, бо «Бог покарав таким сином».
  • Переломи ребер, розрив правої легені – на Степанові живого місця не було, коли його доправили до реанімації. За кілька годин чоловік помер, а єдиний син подався «в біга».
  • Як покарали кривдника і що про нього відомо? Розповідаємо.

45-річного Івана з Гримайлова, який, вимагаючи гроші, затовк до смерті рідного батька, засудив Гусятинський райсуд. Чоловік – єдиний син подружжя, свого батька він відправив в могилу, сам надовго сяде до в’язниці, а маму інсульт прикув до ліжка.

70-річний Степан Іванович, якого доправили до лікарні після сварки із сином, помер у медзакладі.

Відео дня

Нагадаємо, про пацієнта з побоями повідомив поліцейських фельдшер швидкої медичної допомоги. 70-річного пенсіонера доправили до лікарні після сварки з сином. У потерпілого діагностували чисельні забої та переломи ребер. Загалом перелік ушкоджень у старенького займає мало не пів сторінки у матеріалах справи. Це закриті переломи 2, 3, 4, 5, 6, 9, 10, 12 правих ребер, розрив правої легені, крововиливи в м`яких тканинах грудної стінки, просторий синець на правій половині грудей, що поширюється на поперекову ділянку справа, рана на обличчі, два крововиливи в м`які тканини голови, два садна на правій вушній раковині, садно на правому плечі та садно в ділянці правого променево-зап`ястного суглоба, вся голова і обличчя, плечі та частина тіла чоловіка були у синцях. І, як показали експерти, саме ці травми призвели до настання смерті останнього.

 «Бог покарав таким сином»

Сусіди і дружина померлого пенсіонера розповіли, що літнього чоловіка побив рідний син. 45-річний гримайлівчанин  зловживає спиртним, це і стає причиною сварок та бійок. Цього разу батькові перепало за те, що відмовився дати гроші на алкоголь, розповідав тоді  начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета.

— Щодо сина слідчі Гусятинського відділення поліції розпочали кримінальне провадження за заподіяння тілесних ушкоджень, — повідомив днями Сергій Крета. - Відомості за даним фактом внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань і кваліфіковано частиною 1 статті 121 ККУ — умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження. Невдовзі перекваліфікували на ч. 2 ст. 121 ККУ.

Після смерті батька син втік. Його невдовзі розшукали правоохоронці.

Біда за бідою — так в Гримайлові говорять про родину Лігусів. Про покійного Степана і його дружину Марію люди відгукуються охоче. І дуже шкодують, бо «Бог покарав таким сином».

А от про 45-річного сина Івана — єдину дитину у цій родині, кажуть коротко: за ним вже роками золоті верби ростуть.

— Він (Іван – прим. авт.) так, щоб буянив чи до людей чіпався — ні, такого не було, —  розповіла односельчанка Оксана. — Але крав все, що під руку потрапляло і де що погано лежало. Він роками вже на обліку в поліції. Бо років 10 тому сидів за крадіжки. Як повернувся — ніде не працював, тільки пив і крав.

Стареньких Степана і Марію в селі шкодували. Люди не бачили, щоб син їх бив. І не чули про таке. А от скандали у родині, кажуть, були.

— Марія зі Степаном жили скромно, на свої пенсії, а той (син – прим. авт.) їм життя не давав, —  розповіла сусідка родини пані Марія. — Може яку курку мали, городець невеликий коло хати обробляли. І все. А Іван їм крові попив, ой, попив. Але щоб аж до бійки — ніколи про це не чула. Що та Марія бідна робити буде?  

На чоловікові не було живого місця

За два дні до трагедії в Марії стався інсульт. Після інсульту Марії спаралізувало одну сторону.

— Маму Іван не бив, але під час інсульту її ніхто до лікарні не забирав, то, певно, вона те все бачила, як сталось, —  кажуть місцеві. — Як їй зараз раду давати — ніхто не знає. Доглядав останні дні за нею Степан. І він вже пішов у засвіти – спровадив рідний син на той світ.  

Що насправді сталось того дня у Лігусів — ніхто достеменно не знає. Поліція озвучила свою версію – люди погоджуються, могло таке бути.

  • Степан весь синій був, набряк, на ньому живого місця не було, як лікарі його забирали, —  каже сусідка родини. — Вже тоді вони казали, що настільки тяжкий — навряд чи довезуть. Кістки, ребра, все потрощене. Кажуть, ніби ті ребра поламані легені проштрикнули.

Син Іван, казали люди, офіційно одруженим не був, дітей не мав. Може, де й була в нього жінка, проте місцеві про це нічого не знають. А от те, що любив випити і вкрасти те, що погано лежало — так.

— Шкода стареньких, страшенно шкода, —  каже пані Оксана. — Мали єдиного сина — і той без пуття. Мав би батьків по старості доглянути, то ще й життя в батька відібрав. А Марійка бідна, як вона зараз? І чоловіка втратила, і сина. Й самій життя немає. Біда…

У суді Іван у скоєному зізнався. Проте у нього була своя версія. Мовляв, батько вдарив матір і він за неї заступився. А насправді як встановило слідство, того дня вони з батьком ходили до Гримайлова в крамницю. Згодом повернулись додому, але невдовзі син кудись подався. Повернувся добряче напідпитку. Почав скандалити з батьками, вимагаючи гроші, аби їхати на заробітки у Чернівці. Ціна питання – небагато-немало – 5 тисяч гривень. Для пенсіонерів це чимала сума. Тому батько відмовив, мовляв, зароби собі і їдь, куди хочеш. Тоді в обличчя батькові полетів кулак. Коли старенький впав на підлогу, Іван копав ногами і добивав руками. І все на очах у прикутої до ліжка матері. Жінка благала сина зупинитись, але той через лють нічого вже не чув. Тоді Марія здалась і сказала, де взяти гроші, тільки щоб дав спокій Степанові. Син узяв і за кілька хвилин щез з дому, залишивши батька у калюжі крові.

А Стьопа кричав: «Мар’янка, рятуй мене»…

На ранок на допомогу покликали сусіда. Коли чоловік зайшов до подружжя, на Степанові живого місця не було – літній чоловік ледь сидів на стільці. Тоді сусід викликав швидку і старенького госпіталізували.

—Між отриманою травмою грудей та настанням смерті існує прямий причинно-наслідковий зв`язок, – надав у суді свої висновки судово-медичний експерт. – Всі інші виявлені на тілі ушкодження у причинно-наслідковому зв`язку з настанням смерті не перебувають.

Син завдавав ударів як кулаками рук та ногами, при цьому більшість ударів були нанесені ногами, розповідала пані Марія. Скільки саме син наніс ударів, не може сказати, але наніс понад п'ять ударів ногою та приблизно близько трьох ударів кулаками рук.

— Коли син бив чоловіка, я в цей момент лежала на ліжку та кричала до нього, щоб він зупинився, – пригадувала пані Марія. – Потім крикнула, аби взяв гроші в тій сумі, яка йому була необхідна та пішов із дому. А Стьопа кричав: «Мар’янка, рятуй мене»…

Приблизно через 20 хвилин після того як син вийшов із будинку, чоловік підвівся із поверхні підлоги. На його обличчі була помітна кров, а також почервоніння, окрім цього він дуже тяжко дихав та скаржився на сильний біль у ділянці грудної клітки. Далі чоловік ліг на ліжко та через деякий час вони заснули. Зранку 31 січня, коли на дворі світало, у будинок зайшов син, який підійшов до жінки та віддав частину грошових коштів, яку він поклав біля ліжка. Після чого попрощався та пішов із дому.

Чи осудний і що зі станом афекту?

Згідно з висновком судово-психіатричної експертизи №62 від 16 лютого 2021 року, у період інкримінованого йому кримінального правопорушення Іван тимчасовими розладами психічної діяльності не страждав, а страждає на розлади психіки і поведінки внаслідок вживання алкоголю, що не досягають рівня психозу чи вираженого недоумства, тому він може усвідомлювати свої дії та керувати ними. Застосування до нього примусових заходів медичного характеру не потребує. В момент скоєння злочину в емоційному стані, який би суттєво впливав на його свідомість, не перебував. Дії його носили послідовний, цілеспрямований характер без ознак звуження свідомості, без характерної післяафективної фізичної та психічної астенії, був здатний до мобілізації своїх дій. Під час скоєння злочину в стані фізіологічного афекту не перебував. Такі висновки надали експерти.

— Визнати винуватим в пред`явленому йому обвинуваченні за ч.2 ст.121 Кримінального кодексу України і призначити йому покарання у виді  семи років позбавлення волі, – так вирішив Гусятинський районний суд. – Продовжити строк дії запобіжного заходу, застосованого до обвинуваченого у виді тримання під вартою до набрання вироком законної сили, але не більше ніж на 60 днів, до 6 вересня 2021 року.

Строк відбування покарання Іванові рахуватимуть з моменту взяття під варту, тобто від 5 лютого 2021 року. І порахують кожен день попереднього ув`язнення за один день позбавлення волі.

На вирок може бути подана апеляційна скарга до Тернопільського апеляційного суду через Гусятинський районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а обвинуваченим з часу отримання ним його копії.

 

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 121. Умисне тяжке тілесне ушкодження

2. Умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене способом, що має характер особливого мучення, або вчинене групою осіб, а також з метою залякування потерпілого або інших осіб, чи з мотивів расової, національної або релігійної нетерпимості, або вчинене на замовлення, або таке, що спричинило смерть потерпілого, - карається позбавленням волі на строк від семи до десяти років.

 

Читайте також:

Гримайлівська трагедія: у лікарні помер 70-річний чоловік, якого побив син. Той утік, а маму паралізувало
Син поламав ребра рідному батьку, бо той відмовився дати гроші на алкоголь

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up