В ДБР оприлюднили схему допомоги ухилянтам: звинуватили працівника військкомату з Тернопільщини

В ДБР оприлюднили схему допомоги ухилянтам: звинуватили працівника військкомату з Тернопільщини

Лікар ВЛК «підшуковувала» хвороби та призначала додаткове обстеження для визнання чоловіків непридатним у Вінницькій міській лікарні. «Клієнти» йшли до завідувача одного із відділень міської лікарні, який брав участь у змові та фальсифікував результати необхідних обстежень, повідомили у ДБР. З одержаними довідками та коштами чоловіки приходили до військового, який здійснював подальший вплив для прийняття «потрібних» рішень військово-лікарською комісією

В ДБР оприлюднили схему, за якою працівники військкомату спільно з медпрацівниками допомагали військовозобов’язаним на Вінничині.

Офіцер, якого затримали ще у лютому, — родом з Підгаєччини. Люди, які Юрія знають з дитинства або принаймні понад 10 років, категорично досі не вірять у те, що він і справді брав хабар. 

 

Відео дня

Ціна послуги – 3-6 тисяч доларів

— Працівники ДБР викрили та повідомили про підозру усім учасникам схеми видачі підроблених документів для ухилення від військової служби у Вінницькому центрі комплектування, — повідомили у пресс-службі ДБР. — Протиправну схему, яка на постійній основі діяла у Вінницькому центрі комплектування, правоохоронці викрили ще в лютому 2023 року. Тоді на гарячому було затримано одного з офіцерів під час отримання хабарів від військовозобов’язаних осіб.

Зловмисники створили механізм систематичного отримання неправомірної вигоди від чоловіків за визнання їх непридатними до служби. Ціна такої «послуги» становила від 3 до 6 тис. доларів США у залежності від обсягу роботи, повідомили у ДБР.

— Для підробки медичної документації до схеми військовий долучив лікаря-терапевта військово-лікарської комісії Вінницького ОМТЦК та СП (кол. – військкомат) та завідувача одного із відділень Вінницької міської клінічної лікарні, — йдеться у повідомленні силовиків. — Згідно з розподілом обовʼязків, офіцер відділення призову повідомляв чоловікам про можливість «вирішити питання» щодо ухилення від мобілізації. Після усної домовленості військовий направляв чоловіків на проходження ВЛК.

Лікар ВЛК «підшуковувала» хвороби та призначала додаткове обстеження для визнання чоловіків непридатним у Вінницькій міській лікарні. «Клієнти» йшли до завідувача одного із відділень міської лікарні, який брав участь у змові та фальсифікував результати необхідних обстежень, повідомили у ДБР.

З одержаними довідками та коштами чоловіки приходили до військового, який здійснював подальший вплив для прийняття «потрібних» рішень військово-лікарською комісією.

 

Про підозру оголосили військовику та медикам

Наразі лікар звільнена із посади у військово-лікарській комісії Вінницького ОМТЦК та СП.

Правоохоронці повідомили військовому Вінницького центру комплектування про підозру в одержанні неправомірної вигоди за попередньою змовою групою осіб  — за ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 369-2, ч. 2 ст. 369-2 КК України.

Також про підозру повідомлено завідувачу відділення міської лікарні за фактом підроблення документів (ч. 2, ч. 3, ч. 4 ст. 358 КК України) та колишній працівниці ВЛК ще й в прийняття пропозиції одержання неправомірної вигоди за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 369-2, ч. 3 ст. 358 КК України), повідомили у ДБР.

Військовому та колишній працівниці ВЛК може загрожувати до 5 років позбавлення волі, а посадовцю лікарні – до 2 років обмеження волі.

Процесуальне керівництво здійснює Спеціалізована прокуратура у воєнній сфері Офісу Генерального прокурора.

 

У Підгайцях не вірять, що причетний Юрій

На хабарі у 10 тис. доларів у Вінниці 9 лютого, нагадаємо, затримали старшого інструктора відділення рекрутингу та комплектування тамтешнього об'єднаного міського військового комісаріату. Він займався територіальною обороною. «Взяли» нібито під час отримання другого траншу — про це повідомив наш колега, головний редактор вінницького сайту «20 хвилин» Вадим Павлов. 

Як ми з'ясували, працівник вінницького військкомату родом з Тернопільщини. Звуть його, за даними вінницьких колег, Юрій Черевка. До Вінниці він переїхав кілька років тому, коли одружився. У молодої родини півтора року тому народився синочок.

Юрій Черевка народився 15 березня 1988 року. За даними вінницьких колег «20 хвилин», на початку повномасштабного вторгнення він був сержантом. 

А от у Підгайцях, на Тернопільщині, Юрія Черевка знають добре. Місцеві готові годинами розповідати про все добре, що він зробив та поділились, яким він є. І ні на хвилю не погоджуються вірити у те, що Юрій цей хабар брав. Причому опитали ми різних людей. Як чинних і колишніх посадовців, так і родичів і військових. Всі в один голос стверджують: «це не він», або «його підставили», або «таке просто не може виявитись правдою, бо…»

— Я категорично не вірю, що Юра може бути причетним до цього злочину. Чуєте? Категорично! — каже Ірина Баран, яка давно знає чоловіка і часто спілкувалась з Юрієм у час, коли була головою Підгаєцької райради. — Ближче ми познайомились, коли він став учасником АТО і бойових дій. Та керівником організації ветеранів. До цього він був на Майдані. Маємо спільних друзів і знайомих, які з ним багато чого пройшли у ті часи. Жоден ні на секунду не засумнівався, що Юрій не причетний до цього хабаря. 

 

ДБР посилило протидію злочинам у військкоматах

Після АТО Юрій до 2020 року працював у Підгаєцькому військкоматі. Коли одружився на вінничанці, вчительці англійської мови, перевівся на службу до Вінницького військкомату, розповіла пані Ірина. 

Детальніше про це читайте: 

Жертва системи чи ні? Чому на Тернопільщині не вірять у те, що працівник військкомату брав хабар

Державне бюро розслідувань констатує, що після початку повномасштабної агресії рф проти України деякі посадовці територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки почали використовувати воєнний стан для власної наживи. Бюро системно викриває та розслідує всі факти недбалого виконання чиновниками своїх обов’язків, використання своїх владних повноважень для хабарництва чи організації корупційних схем. Особливо резонансними для суспільства є порушення законів та злочини з боку посадовців військкоматів, які повинні безпосередньо забезпечувати обороноздатність країни.

— Відповідно, ДБР посилило протидію злочинам у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, — зазначили силовики. — Попереджаємо, будь-які закамуфльовані  та приховані схеми будуть викриті правоохоронцями, а винні – притягнуті до відповідальності.

 

Цифра

106 кримінальних проваджень щодо порушень під час роботи територіальних центрів комплектування та військово-лікарських комісій розслідує ДБР від початку повномасштабного вторгнення. За результатами цієї роботи 21 особі повідомлено про підозру, до суду направлено 8 обвинувальних актів щодо 16 осіб.

Незаконні дії фігурантів проваджень завдали державі збитків на 769 тис. гривень. Самі ж «герої» розслідувань одержали неправомірної вигоди на суму 1,2 млн гривень. За матеріалами розслідувань ДБР, рішенням судів заарештовано майно підозрюваних та обвинувачених на суму 1,5 млн гривень.

 

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (21)
  • Аня Трембач

    Наживаються гади
  • Аня Трембач

    Морди відкрийте
  • Оксана Бляшук

    Здорові бугаї повтікали ,а бідні сліпі, глухі та горбаті , всіх призивають бо здорові
  • Olha Baran

    Боже,який ПОЗОР. ЗНОВУ ТЕРНОПІЛЛЯ😢😢😢

keyboard_arrow_up