В усьому винні яйця: уже 52 потерпілих після візиту в суші-бар у Збаражі. Що ще дізналися?

В усьому винні яйця: уже 52 потерпілих після візиту в суші-бар у Збаражі. Що ще дізналися?
  • Відкриття суші-бару MEDUZA у Збаражі 10 серпня завершилося масовим отруєнням відвідувачів. Наразі медики повідомляють про 52 потерпілих, а причиною отруєння, кажуть, стала сальмонела.
  • У яких продуктах знайшли бактерію та чи готова власниця відновлювати роботу суші-бару – дізнавалися журналісти «20 хвилин».

Перші спалахи отруєння, нагадаємо, почали фіксувати ще 13 серпня з 17.00 до 18.00. Саме у цей час до Збаразької центральної лікарні почали групами звертатися люди і скаржитися на однакові симптоми. Це переважно: блювота, слабкість, діарея та висока температура. Про це редакції «20 хвилин» раніше повідомляв директор Збаразької центральної лікарні Григорій Чепіль.

Як почувають себе пацієнти

За даними Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, кількість постраждалих щодня збільшувалася. І серед них були не лише дорослі люди, а й діти. Зокрема, 18 серпня мова йшла про 38 постраждалих, із них 15 дітей.

Відео дня

Станом на 21 серпня, редакції відомо уже про 52 потерпілих через вживання їжі в суші-барі, каже журналістам «20 хвилин» Оксана Чайчук. Який зараз стан пацієнтів?

— Усім встановили діагноз «сальмонельоз». У пацієнтів поступово покращується стан, і їх виписують. 21 особа уже вдома, — каже пані Чайчук.

16 серпня Оксана Чайчук повідомила журналістам «20 хвилин», що під час дослідження у зразках їжі фахівці виявили ДНК сальмонели. Тоді вона наголосила, що сальмонела є збудником гострої кишкової інфекції, а якщо її не лікувати, то людина буде носієм, а отже, джерелом зараження. 

Начальник відділу державного контролю Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Тарас Білий 21 серпня розповів журналістам, що сальмонелу виявили в сирих курячих яйцях. А ось встановити походження цих яєць досі не вдалося, запевняє він.

— Під час перевірки у закладі виявили 116 яєць. Продукція була без ознак маркування та невідомого походження. Супровідна документація відсутня. Вдалося лишень дізнатися, що яйця купували на ринку, і це було з рук в руки. Стихійна торгівля. Ніхто не знає імені, прізвища чи іншої якоїсь інформації про продавця, – розповідає пан Тарас. 

У Держпродспоживслужбі області додають, очевидно, порушили технологічний процес приготування соусу із використанням сирих яєць.

— Сирі курячі яйця були основою соусу під назвою «Айолі», який готували в закладі громадського харчування. Цей соус додавали майже до всіх страв. Проблема — саме в соусі, компонентом якого були сирі яйця. Нагадуємо, що перед приготуванням страв яйця обов’язково треба мити за спеціальною технологією або взагалі замочувати, — кажуть фахівці.

Я розумію свою провину

Під час розмови з журналістами «20 хвилин» власниця суші-бару MEDUZA у Збаражі Ірина Хлистун наголосила, не має інформації про те, що сальмонелу знайшли саме в яйцях. Нагадаємо, що суші-бар працює за бізнес-моделлю «франчайзинг», і в кожному закладі є свій керівник. Тобто MEDUZA у місті Тернопіль не має жодного відношення до Збаража, запевнив нас власник місцевого закладу. 

Що стосується яєць, де брали і чому без документів, ми запитали у пані Хлистун.

— Так, документів на яйця у мене і справді немає, бо купувала їх на ринку в Тернополі. Я розумію, що купувати щось домашнє з підлоги для закладу заборонено. І ці яйця були не домашні. Що фахівці скажуть зробити, те і зроблю. Якщо треба буде щось викинути, щось помити чи додатково продезінфікувати, зробимо. Тепер я вже знаю, що на кожен товар мають бути відповідні документи, — наголошує жінка.

Якщо яйця не домашні, то хто виробник? Про це ми запитали у власниці закладу MEDUZA у Збаражі. Вона імені продавця, як і виробника продукції, не називає. Лиш додає, що якраз шукала постачальника, а оскільки хотіла відкрити заклад раніше, купила продукцію на ринку. Наразі суші-бар тут зачинили на 10 днів. Та чи планує пані Хлистун знову відчиняти двері для відвідувачів?

— Я взагалі за це не думаю. Яке відкриття, ви що? Ні сьогодні, ні завтра цим займатися точно не хочу. Мені головне знати, що люди одужали, що всі себе добре почувають, і ніхто більше немає проблем. Також маю вирішити всі питання з поліцією. Не знаю, що далі на мене чекає, — говорить Ірина Хлистун.

Нагадаємо, ще під час першої розмови пані Ірина наголосила, відповідальності з себе не знімає і якщо поліція визнає її винною, то готова понести покарання. Також повідомила, що не мала на меті труїти людей і постійно намагається тримати зв’язок з постраждалими. Пані Ірина переконує, що вже частково віддала кошти за замовлення відвідувачам та готова покривати витрати за лікування. 

Відкрили кримінальне провадження

В обласній поліції повідомляли, що про масове отруєння людей після прийому їжі в одному із місцевих закладів харчування працівники поліції дізналися під час моніторингу соціальних мереж.

— Лікарі медичної установи на запит поліцейських підтвердили інформацію про масове звернення пацієнтів, а також повідомили про подію санепідемстанцію та співробітників Держпродспоживслужби. Фахівці відібрали зразки харчових продуктів для  лабораторних досліджень, — розповідають у відділі комунікацій поліції. — Власники закладу співпрацюють з поліцією та контролюючими установами. Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною першою статті 325 Кримінального кодексу України. А це порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням.

У Держпродспоживслужбі Тернопільської області наголосили, вони готують адміністративно-господарську санкцію, яка передбачає штраф понад 40 000 гривень. За цей час працівники закладу харчування мають утилізувати незадокументовану продукцію.

Довідка:

Стаття 325 ККУ «Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням».

Відповідно до кодексу, порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або свідомо могли спричинити поширення цих захворювань має свої покарання.

По-перше – карається штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

По-друге – ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, — караються позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.

Читайте також:

37 потерпілих після візиту в суші-бар: у закладі вже знайшли сальмонелу. Що каже власниця?

У лікарні з отруєнням вже 38 відвідувачів суші-бару. З них 15 дітей

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Таня Шинкарук

    Вже в суші яйця додають ????
  • Ганна Дідуник

    Їжте Українські страви,а не суші

    Ввсиль Дмитрук reply Ганна Дідуник

    Ганна Дідуник Ганю ти від холодцю не ригала ніколи?
  • Vitalii Pysmennyi

    Яйця в суші?

keyboard_arrow_up