"Ваш двірник помер...": як аферисти "розводять" тернополян

"Ваш двірник помер...": як аферисти "розводять" тернополян

В Тернополі чергова афера: невідомі ходять по квартирах та збирають гроші на похорон двірника. 

Про нову шахрайську схему повідомила Ярослава Рябова в одній із тернопільських груп у Фейсбук.

"Афера в тому, що "жінка" ходить по квартирах, вчора була в центрі, і збирає гроші на похорон, помер ваш двірник. Ви уявіть здивування людей котрі зустрілись сьогодні зранку в під'їзді з прибиральницею", написала вона.

Відео дня

В соцмережах тернополяни активно обговорюють цю аферу та діляться своїм досвідом.

"Це правда. Моя родичка на це повелась, добре що мало дала. Мала лише 20 грн., але є люди які могли і по 50-100 дати", пише в коментарях Юлія Демкович.

"В нас була. Просила на похорон літньої сусідки..", коментує Юлія Красовська.

Лєна Чернякова-Глушок також розповідає свій досвід: "В нашому будинку так завжди було заведено, що збирали гроші на похорон, як хтось із сусідів вмирав. Тому, думаю, що і в нас багато людей вдалось би обдурити в такий спосіб. Хіба що насторожило б що людина-збирач одна і незнайома. Бо в нас сусіди по двоє ходять."

"Навіщо відкривають двері незнайомим людям? Ніби не діти малі....", дивується Ососкова Ольга.

Нагадаємо, нещодавно ми писали про шахраїв, які виготовили дублікати сімкарток та оформили кредити на мешканців Тернопільщини

Про те, що потрапили в аферу потерпілі дізнались лише через декілька тижнів, коли до них почали надходити SMS повідомлення з вимогою сплатити борг. Схема афери схожа.  До людей декілька разів телефонували під різними приводами незнайомці, а згодом вони виявили, що їхні номера більші неактивні. Лиходії виготовили дублікати сімкарток потерпілих і шахрайським способом на одному із сайтів оформили кредити на них.
 

Як убезпечитися:

1. НЕ передавати третім особам інформацію щодо вашого мобільного номеру, яка може бути використана шахраями для отримання доступу до SIM-картки:

- кодове слово (пароль, якщо він був встановлений)

- PUK-код - серійний номер SIM-карти

- номери телефонів абонентів, з якими Ви спілкуєтеся - SMS-коди, які надходять на номер

2. «Прив’язати» свій телефонний номер до паспорту або перейти на контракт

Мобільний оператор «Водафон» надає послугу персоніфікації абонента. В цьому разі, як і при переході на контракт, усі дії, зокрема отримання дублікату сім-карти, здійснюватимуться виключно за умови особистого звернення абонента та надання паспорту. Це не дуже зручно, але закриє шахраям доступ до ваших рахунків. У мобільному додатку «Мій Київстар» можна встановити заборону на перевипуск сім-картки.

У «Лайфселл» – через інформаціонно-консультаціонний центр за номером 5433 або у центрі обслуговування абонентів вашого міста можна встановити «секретне слово», без якого будь-які дії з сім-карткою будуть заборонені.

3. НЕ повідомляти незнайомцям дані банківської картки:

- СVV-код

- Пін-код

- термін дії картки

- одноразові коди, навіть надіслані вашим банком

4. Перевіряти фішингові (фальшиві) сайти.

Де перевірити:

- на сервісі Кіберполіції України STOP FRAUD

- у Чорному переліку сайтів-шахраїв на ресурсі https://ema.com.ua. Сюди потрапляють фейкові сайти, виявлені фахівцями EMA, службою безпеки банків та пересічними користувачами.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Арина Мельник

    Своїх двірників потрібно знати, а не проходити не привітавшись. Двірник та прибиральниця теж люди.
  • Віктор Соцький

    А ще дзвонять разів 5 у дзвінок,що хочеться взяти битку і ручки відбити.. і свідки ці вже достали...
  • Таня Шпікула

    що тільки не придумають люди для легкої наживи(((  шкода, що люди досі ведуться на це все
  • Kudryk Rostik

    Прямо як у фільмі жахів не здаси грошей на похорон то взавтра двірник прийде до твоєї квартири підмітати
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up