Вбивство іноземного студента у Тернополі. Чому судові засідання хочуть закрити?

Вбивство іноземного студента у Тернополі.  Чому судові засідання хочуть закрити?
  • "Вимітайтеся!" Минуле засідання почалось з таких слів підозрюваної у бік журналістів. Цього разу Соломія поводилась стримано, ані слова не казала. Проте журналістам, як і раніше, заборонили її фотографувати. 
  • Розгляд справи, скоріш за все, буде закритим. Таке клопотання суду подали адвокати підозрюваної. Підтримали його прокурор та захисник потерпілої - сестри убитого Ешлі. 

Судовий розгляд резонансного вбивства іноземного студента Ерітьє  розпочався 17 лютого у Тернопільському міськрайонному суді.

Чому раніше засідання переносили

Крайнє підготовче засідання у справі відбулось 9 грудня 2020 р. Однак,  суд не зміг розпочати повноцінне підготовче засідання, оскільки 9 грудня до судової зали не з'явилась офіційний представник підсудної - її мама. Через адвокатів жінка передала, що хворіє. Більше дівчину представляти не міг ніхто. Батька у неї немає, бабуся не може самостійно ходити. Соломії в суді потрібен представник, бо на момент ймовірного вчинення злочину вона ще не була повнолітньою.

Відео дня

Нагадаємо, у вбивстві іноземного студента підозрюють 18-річну студентку Соломію. Ерітьє вбили вночі 9 травня 2020 р. У його смерті запідозрили тоді ще 17-річну Соломію. Через кілька днів після вбивства дівчині виповнилось 18. Їй обрали міру запобіжного заходу – тримання під вартою з правом внесення застави 315 тис. грн.

Читайте також "Вимітайтеся!" Перше засідання у справі вбивстві іноземного студента: підозрювана каже, що не винна
Справу розглядає колегія суддів. Головуючий суддя – Юрій Дзюбановський, судді – учасники колегії: Любомир Базан, Олег Холява.

Вимітайтесь звідси!

На попередньому засіданні підозрювана кричала до журналістів: "Вимітайтесь звідси". Було подано також клопотання про закрите засідання. Вона просила її не знімати. До розгляду справи по суті суд все ж дозволив присутність журналістів. Проте, головуючий суддя звернувся до представників ЗМІ з проханням бути толерантними до підсудної, зважати на її права, та у кадрі показувати лише судову залу та інших учасників процесу. А Соломія вкотре просила відпустити її під домашній арешт.

Читайте також Вбивство Ерітьє: експерти визначають, чи Соломія, яку підозрюють у вбивстві – осудна
Дівчина наголошувала: на місці в момент вбивства були зовсім інші люди, і аж ніяк не вона. Згадувала співмешканку. Мовляв, у протоколах спочатку було вказано, що швидку викликала сусідка, потім, що він сам викликав швидку.

- Очевидно, поліція мала опитати та взяти під підозру ту людину, яка була на місці в момент, коли приїхала поліція, але оскільки слідству невигідно було  звинувачувати іноземку - вони вирішили "спихнути" це все на мене, - заявила дівчина у суді. — Я вважаю, що всі докази сфальсифіковані. 

Також Соломія поскаржилась на присутність журналістів та зазначила, що досі проти того, щоб представники ЗМІ були на засіданнях.

Читайте також Своє 18-річчя Соломія, яку підозрюють у вбивстві іноземного студента Ерітьє, зустріне за гратами
- Ви б бачили, що ці "тварі. мразі" понаписували в  соцмережах - додала вона. 

На попередньому засіданні у судовій залі була і потерпіла у справі - рідна сестра Ерітьє Ешлі. Вона прийшла із перекладачем та подругою, яка її підтримувала. Під час перерви Ешлі поспілкувалась із журналістами. Вона сказала, що, на її думку, в жодному разі Соломія не має бути на волі, адже вона небезпечна для суспільства. У суду Ешлі вимагатиме довічного ув'язнення для винного у смерті брата. 

Органом досудового розслідування Соломії Т. висунуто підозру за ч.1 ст. 115 КК України, а саме — умисне вбивство 24-річного іноземного студента, що є особливо тяжким злочином; санкція статті передбачає від 7 до 15 років позбавлення волі.

Під час засідання 17 лютого у суді були присутніми як сама підозрювана, так і її законна представниця - мама. Дівчина, на відміну від попередніх судових засідань, нині поводилась стримано — від неї не чули ані слова, за винятком, хіба, відповідей на запитання судді. 

Сестра убитого переїхала до іншого міста. Каже, надто боляче...

Миле дівча в червоній куртці, чорній масці та хутряній шапці з кумедними вушками — такі речі зазвичай носять підлітки. Якби ми зустрілись на вулиці, навряд чи сказав би, що дівча підозрюють у скоєнні вбивства. 

У залі цього дня не було сестри загиблого студента, хоча до цього Ешлі не пропустила жодного засідання. Як пояснив її адвокат Сергій Хлєбніков, дівчина переїхала до Одеси, там тепер і проживає. Навчанню це не шкодить, бо процес відбувається онлайн. А в Тернополі Ешлі жити не може - надто болючі спогади та враження в неї залишились від нашого міста.

Скаргами на дії прокуратури та органів досудового розслідування, на протиправну бездіяльність сторони обвинувачення та незаконні дії працівників поліції під час обшуку — ось неповний перелік 10 скарг, які останнім часом подали адвокати підозрюваної та її мама. У суді, до речі, виявилось лише три з них. А, враховуючи, що кожна зі скарг була на листів 7-10, потрібен час для ознайомлення зі змістом. Тому справу перенесли на 24 лютого. 

Навряд чи журналістам доведеться побувати на наступному засіданні. Адвокати Соломії подали клопотання, аби справа слухалась у закритому режимі. Прокурор підтримав, адвокат Ешлі також. Тому, скоріш за все, судове розслідування в подальшому відбуватиметься в закритому режимі. 

Нагадаємо, саме в закритому режимі, якщо згадувати резонансні злочини останніх років, відбуваються слухання у Чорткові справи вбивства випускниці з Вишнівця Іринки Мукоїди. У вбивстві та згвалтуванні в неприродній спосіб звинуватили Василя Гнатюка. В момент скоєння злочину і він, і Іринка були неповнолітніми. Також йдеться про "статевий злочин", тому справу закрили. 

У випадку з Соломією та Ерітьє також йдеться про неповнолітню підозрювану та статеві злочини. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up