Резонансне вбивство на Київській: чи справді лише ветеран війни Дмитро убивав?

Резонансне вбивство на Київській: чи справді лише ветеран війни Дмитро убивав?
  • Він мухи не образить, але роками вже бомжував, бо квартиру у Тернополі в нього відібрали, – кажуть односельці із Соколова, де народився чоловік. Люди роками вже на бачили Дмитра і були впевненими, що його немає серед живих. Звістка, що його підозрюють у вбивстві, ошелешила односельців. 
  • У Катерини, власниці квартири, де трапилось вбивство, понад 70 тисяч борги за житло та син-підприємець. Жінка зараз у статусі свідка. Чому?

60-річний Дмитро П., якого підозрюють у моторошному вбивстві на Київській, – перебуватиме під вартою два місяці. Заставу чоловікові не призначали. Таку міру запобіжного заходу йому обрав суд.  

Дмитра буквально за руку впіймав двірник, коли той з власницею житла за ногу витягував до смітників тіло чоловіка. Катерина, власниця житла, де відбулось вбивство, утекла. Жінку спіймали невдовзі в одному з сіл Тернопільщини. Опитали – і відпустили додому. 

Ім’я її змінене, адже юридично вона перебуває у статусі свідка. Ім’я підозрюваного справжнє. Прізвище не розголошуємо, адже триває досудове розслідування. Всі справжні дані є в редакції. 

Відео дня

Нагадаємо, вбивство сталось у квартирі на першому поверсі багатоповерхівки, що на вул. Київській, 2 вересня. 

Детальніше читайте Вбивство на Київській: під ранок тіло оголеного чоловіка без геніталій за ногу тягнули до смітників 

В Алжирі прострелили ноги

Як повідомляли у поліції, підозрюваний – 60-річний уродженець с. Соколів Чортківського району, але без постійного місця проживання. Ми поцікавились у селі, чи пам’ятають такого чоловіка, однак у цьому селищі люди ні сном ні духом. Тоді ми почали пошуки сіл Тернопільщини з такою ж назвою, припустивши, що є, можливо, кілька сіл з такою ж назвою в одному й тому ж районі.  Відшукали с. Соколів колишнього Теребовлянського району, зараз Золотниківської громади. Там Дмитра дуже добре знають і розповіли чимало подробиць з його життя. Люди шоковані звісткою, що він нібито причетний до вбивства. Більше того, років 4 тому його у Тернополі, біля Співочого поля, бачили односельці. Відтоді ніхто його не зустрічав, тому, враховуючи його спосіб життя та не надто міцне здоров’я, люди припустили, що Дмитра давно немає серед живих. Тим паче, що не було його й на похороні матері, яка відійшла у вічність приблизно два роки тому. 

Коли ми спілкувались зі старостою, поруч були й інші односельці. Звістка, що Дмитра підозрюють у вбивстві, шокувала односельчан. 

У Соколові Дмитро не зареєстрований понад 30 років. Років 10 його тут не бачили. 

Місцеві кажуть, що в Дмитра були серйозні проблеми з ногами і він ледь пересувався. Коли одна з односельчан випадково зустріла його в Тернополі, а це трапилось близько 4 років тому, чоловік дуже зле почувався. Кажуть односельці, чи то як наслідок після війни, чи то через пиятику, але мали інформацію, що в Дмитра є певні психічні розлади. 

Ми також розшукали адвокатку Дмитра П. Ганну Чапаєву. Намагались поцікавитись, чи оскаржуватиме в апеляції міру запобіжного заходу і готові були опублікувати її коментар з приводу вбивства чи свого підзахисного. Однак захисниця відмовилась будь-що коментувати у цій справі, доки триває досудове розслідування. 

Катерина: є син-підприємець і десятки тисяч боргу 

Дізнались чимало і про власницю квартири, де сталось вбивство. 

Катерина (ім’я жінки, нагадаємо, змінене, справжні дані є в ред. – прим. авт.) народилась наприкінці вересня 1970 року. Від 1988 року зареєстрована у помешканні на Київській, як власниця житла. Тут же прописаний і її 27-річний син, який вже кілька років не проживає разом із матір’ю. Як вдалось нам з’ясувати, він – програміст, приватний підприємець. Ми знайшли його дані у відкритому доступі. Намагались поспілкуватись, зателефонувавши за номером, вказаним у довідці. Однак, «номер не обслуговується». Якщо чоловік захоче висловитись, ми готові його вислухати. 

Помешкання, нарікають сусіди, Катерина давно перетворила на притон. Тут і п’янки-гулянки, бійки і невідомі люди, не надто охайного та здорового вигляду. І боргів, як нам вдалось з’ясувати – поза 70 тисяч гривень.   

Боргує пані Катерина за всі без винятку комунальні послуги. Скажімо, станом на 6 вересня 2021 р. за гарячу воду та опалення 55 тис 840 грн. У КП «Тернопільводоканал» кажуть, що показників лічильників власниця не подає від 2019 року. Зараз сума боргу – понад 4 тис. грн. Комунікації «не відрізали», але щомісяця заборгованість росте. 

Пані Катерина заборгувала за спожитий природний газ у розмірі 1 558 гривень, інформують у компанії «Газпостач». Опломбування газових мереж було здійснене ще у жовтні 2020 року.

Скільки боргу за електрику - у ВАТ "Тернопільобленерго", на жаль, таку інформацію не надають. Це, зазначимо, єдина комунальна структура, де відмовились назвати суму боргу.  

Мешканцям Київської, 16 часто доводиться витрачати зайві кошти на ремонт вхідних дверей до під’їзду. Адже Катеринині гості, якщо вирішили зайти не через биті вікна з боку стадіону шкіл №№19 і 20, а таки через двері, часто шкодять механізм, через що домофон виходить з ладу. Ремонтують, звісно, за кошти мешканців. 

Люди раді б виселити, але…

Мешканці кажуть, що вже й не порахують, скільки разів викликали поліцію до злощасної квартири. Те, що за роки цього сусідства понад сотню – точно. Впливу на не надто благопорядну сусідку, кажуть місцеві і керівник ОСББ – жодного. Жінка, нарікають сусіди, морально і фізично деградувала. Словом, – асоціальний елемент, коментують вони. Люди й раді б виселити кудись жінку, але важелів впливу на це не мають жодних. Вона – власниця житла. А те, що сусідам життя нема через постійні п’янки-гулянки у квартирі на 1 поверсі, та ще й постійний страх, адже всі діти і жінки, піднімаючись до свого житла,  мусять пройти повз злощасну квартиру, їй до цього й діла немає. 

Як дати раду з подібними сусідами і чи є на подібних бодай якісь юридичні важелі впливу, ми поцікавились у юристів.  

Що порушує власниця житла?

Більше того, права та обов’язки співвласників встановлюються у Статуті ОСББ.

Систематичне порушення тиші, гулянки у нічний час, голосні викрики у квартирі є порушенням спокою інших громадян – сусідів та вимог п.1 ст.24 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», каже юристка. 

Громадяни зобов'язані вживати заходів щодо недопущення впродовж доби перевищень рівнів шуму, встановлених санітарними нормами на захищених об'єктах, до яких відносяться зокрема жилі будинки і прибудинкові території, каже юристка.

Зі слів сусідів, жінка систематично вчиняє адміністративне правопорушення, передбачене ст.182 КУпАП – Порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях, каже юристка. 

Є всі шанси залишитись без житла

Якщо взяти до уваги борги за житлово-комунальні послуги, то в українському законодавстві є кілька способів впливу на боржників. Пеня, обмеження газопостачання, скасування субсидії — основні наслідки несплати, наголошує юристка.

Згідно з правками в законі, така заборона буде діяти тільки в регіонах, де встановлено «червоний» рівень епідеміологічної небезпеки.

Примусове стягнення боргу за житлово-комунальні послуги після набрання законної сили відповідним рішенням суду або судовим наказом здійснює державний або приватний виконавець, згідно із Законом України «Про виконавче провадження».

Стягнення заборгованості відбувається, у першу чергу, за рахунок грошових коштів боржника, інших цінностей, коштів на рахунках боржника в банках та інших фінансових установах. 

Відповідно до статті 48 вищезазначеного Закону, у разі, якщо сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати, звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій розташоване таке житло, не здійснюється. 

У такому разі виконавець зобов'язаний вжити заходів для виконання рішення за рахунок іншого майна боржника. Але якщо іншого майна немає, а сума заборгованості складає більше ніж 20 мінімальних заробітних плат (станом на 01.07.2021 - 20х6000 грн., тобто 120 000 грн.), державний (приватний) виконавець має право накласти на єдине житло такого боржника арешт і в подальшому його реалізувати.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ольга Романська

    Та ви вже який раз пишете одне і те ж саме.

keyboard_arrow_up