Вбивство в Чорному лісі: за смерть сусіда Зеновія – 12 років тюрми

Вбивство в Чорному лісі: за смерть сусіда Зеновія – 12 років тюрми
  • Обвинуватили чоловіка і в зберіганні досить великої партії наркотиків. Це він визнав і доводив, що погано почувався, а канабіс використовував, як ліки. У вбивстві не зізнавався – ні під час слідства, ні у суді.
  • Напередодні лив сильний дощ. І тіло загиблого лежало в калюжі. Доки тривали першочергової слідчі дії, молодий чоловік лузав насіння і плював шкарлупами на загиблого, розповідала у суді мати вбитого чоловіка.

До 12 років ув’язнення засудили тернополянина за вбивство 48-річного сусіда і зберігання наркотиків.  

Строк відбуття покарання йому рахуватимуть з моменту його затримання, а саме з 6 серпня 2018 року, - з розрахунку один день попереднього ув`язнення за один день позбавлення волі. Запобіжний захід у вигляді тримання під вартою продовжили до набрання вироком законної сили, тобто, до 7 липня 2020 року.

Зізнався за наркотики. Що вбивав - заперечував

Нагадаємо, 48-річного Зеновія вбили 5 серпня 2018 року у с. Чорний ліс, що на Збаражчині. Вже тоді односельці були переконані, що чоловіка кийками забив до смерті 30-річний тернополянин, який приїжджа до села. Вже невдовзі поліцейські Збаразького відділення затримали підозрюваного у вбивстві. Поєднана травма грудей і живота з численними переломами ребер та ушкодженнями внутрішніх органів, спричинена тупим предметом - причина смерті 48-річного жителя села Чорний ліс Збаразького району. Тіло чоловіка знайшли в саду на одному з господарств - за кілька будинків від власного помешкання.

Відео дня

Підозрювали у вбивстві тоді раніше судимого тернополянина. Чоловік раніше  притягувався до кримінальної відповідальності за майнові злочини та хуліганства. Він приїхав у село та жив в батьківській хаті, яку ті використовують, як дачу. Точніше, за твердженням односельців, чоловіка спровадили у Чорний ліс, бо вже надто часто за ним золоті верби росли.
- 8 травня 2020 р. було проголошено вирок у справі про обвинувачення мешканця Тернополя у вчиненні злочинів за ч. 1 ст. 115 і ч. 2 ст. 309 Кримінального кодексу України, - повідомила спікер-суддя Тернопільського міськрайонного суду Анна Мостецька. - Обвинувачений весь час досудового слідства і суду перебував під вартою.

Тривалий розгляд даного провадження зумовлений неможливістю сформувати склад суду у Збаразькому райсуді, а згодом і в Кременецькому. Тому справу передали для розгляду у Тернопільський міськрайсуд.

До речі, під час судового розгляду обвинувачений свою вину визнав лише частково – зізнався у тому, що зберігав наркотики. Мовляв, почувався зле, а канабіс використовував як ліки. Вину у скоєнні вбивства категорично заперечував.

  • Суд, проаналізувавши всі докази у справі та заслухавши пояснення свідків, дійшов до висновку про винуватість особи у вчиненні злочину, - каже Анна Мостецька.  

Сусідка прибігла – Зеновій вже був мертвим

У суді чоловік розповідав, що, коли побачив нерухомого Зеновія, пішов до сусідки, мовляв, треба йому допомогти його відкачати. Жінка прийшла. Сусідка пригадує, доки йшли, побачила кров на нозі – нижче коліна. Запитала, що це. Той промовчав…

Коли прийшли на подвір’я, Зеновій лежав обличчям вниз, в калюжі. Напередодні лили сильні зливи. Коли сусідка перевернула чоловіка, пульсу не було. Тоді вона викликала швидку. Медики приїхали швидко, однак лише констатували смерть та викликали поліцію.

Невдовзі на подвір’я прибігла мати убитого чоловіка. У суді жінка згадувала, як приїхала поліція. І, доки проводили першочергові слідчі дії, підозрюваний стояв і лузав насіння. А шкаралупи спльовував на тіло убитого чоловіка, поруч з яким стояв.

З тим, хто позбавив життя її сина, жінка й до того випадку мала конфлікт. За те, що нібито випасала худобу в нього на городі, чоловік вдарив її в обличчя. Та написала заяву. Невдовзі забрала її з поліції, це зробити вмовили батьки чоловіка.

За убитого Зеника всі люди, наче в один голос говорили: «Добряк». За того, кого обвинуватили в його вбивстві, - що агресивний, конфліктний, некерований, любитель спиртного, канабісу і дуже неврівноважений. Вони по сусідськи часто бачились. Зеник не раз заходив до чоловіка, сідали й пили по чарці.

На судові засідання приходила дочка убитого чоловіка. Вона просила для обвинуваченого найсуворішого покарання.

Позиція обвинуваченого – вину не визнаю, цього не вчиняв, тільки знайшов тіло потерпілого, відразу пішов кликати на допомогу. Перед тим пройшла сильна злива. Через ту зливу ніхто не чув ні бійки, ні криків, ні галасу.

  • В даній справі було дотримано стандарт доведення поза розумним сумнівом, - каже Анна Мостецька. - А саме, що сукупність обставин справи, встановлена під час судового розгляду, виключає будь-яке інше розумне пояснення події, яка є предметом судового розгляду, крім того, що інкримінований злочин був вчинений. І обвинувачений є винним у вчиненні цього злочину.

Казав: «Він мене дістав, і я йому дав»

Мати Зеновія згадувала у суді, як того дня за її сином заходив обвинувачений. Однак, той відмовився з ним йти. Сусіди бачили, як Зеник того дня пішов в ліс по гриби, що близько 14 год. він повертався з лісу в село. Про смерть сина їй повідомили близько 20.00 год. Коли вона прибігла на подвір’я, той лежав біля колодязя на спині, був весь побитий та мокрий. Приїхали швидка і поліція. Як хтось питав у чоловіка, навіщо він це зробив із Зеником. Той відповів: «Він мене дістав, і я йому дав».

Вирок може бути оскаржений до Тернопільського апеляційного суду через Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області протягом 30 днів з дня його проголошення.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Галя Солгари

    Один случай в Тернополе.
    Ой а в Виннице как?область и Винница вообще жесть. Уже читаешь столько устрашающих убийств произошло именно там.
    Как говорится: не сама область страшна а люды там страшни.
  • Галя Солгари

    Ой да область и Винница вообще жесть. Уже читаешь столько устрашающих убийств произошло именно там.
    Как говорится: не сама область страшна а люди там страшни.
  • Гриша

    Як жахливо написано. Абсолютна  стилістична безграмотність
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up