Водія, який в грудні збив Марту Зінчук, засудили на 4 роки

Водія, який в грудні збив Марту Зінчук, засудили на 4 роки
  • 21-річну Марта Зінчук померла в ніч на 7 грудня 2017-ого року. Причиною смерті стали травми після аварії, яка трапилась 5 грудня. 
  • Водій авто Mercedes-Benz Sprinter збив дівчину на нерегульованому пішохідному переході на просп. С. Бандери.
  • Суд над винуватцем аварії відбувся 2 березня. Вирок - позбавлення волі на 4 роки. Проте водій ще може подати апеляцію. 

 

З моменту аварії пройшло більше трьох місяців. Мама Марти, говорячи про свою дитину, ледь стримує сльози і каже, що навряд чи цей біль коли-небудь стихне. 

- Зі мною це буде до кінця. Поки є я, доти ця трагедія буде в моєму житті, - каже жінка. - Це дуже тяжко, бо це глибоко в душі. Стараєшся це заховати, але воно все одно зі мною. Я щодня говорю зі своєю дитиною. Ми з донькою були дуже близькими. Це не передати словами. Можливо, час залікує, але ця біль нікуди не дівається. 

Аварія трапилась 5 грудня близько 21.30. О 22.00 Марту Зінчук доставили у Тернопільську університетську лікарню. Дівчина померла 7 грудня о 00.40. Водій авто Mercedes-Benz Sprinter 412 D, який збив дівчину, згідно вироку Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області одружений, має двох неповнолітніх дітей, безробітний, раніше не судимий. 

Водій вину визнав

Суд відбувся 2 березня. За матеріалами справи, водій їхав по правій смузі проїзної частини просп. Степана Бандери в напрямку до вул. Руської зі швидкістю 50 км/год. Чоловік не не стежив за дорожньою обстановкою, порушив правила дорожнього руху, не зменшив швидкість руху, не зупинився перед нерегульованим пішохідним переходом, гальмувати почав після наїзду на дівчину, йдеться у вироку.

У результаті аварії, дівчина отримала відкриту проникаючу черепно-мозкову травму з переломами кісток склепіння та основи черепа, крововиливами у речовину та під оболонки головного мозку, що у перебігу травматичного процесу призвела до набряку-набубнявіння головного мозку та його компресії.

В ході судового розгляду обвинувачений свою вину визнав повністю. Згідно з вироку, чоловік засвідчив, що доїжджаючи до нерегульованого пішохідного переходу він за один-два метри від автомобіля побачив пішохода, яка переходила дорогу. У цей час він повернув вліво, проте уникнути наїзду на пішохода йому не вдалось. Після наїзду він почав гальмувати. 

Також, у вироку йдеться про те, у вчиненому чоловік щиро розкаюється, просив суд суворо його не карати та не позбавляти волі, врахувати, що має на утриманні двох неповнолітніх дітей.

Був тверезим

Згідно з медогляду та експертиз, водій під час ДТП був тверезим. А за інженерно-транспортною експертизою - авто було повністю технічно справним. 

- При заданому слідством комплексі вихідних даних, від водія, при наближенні до нерегульованого пішохідного переходу, вимагалась лише підвищена увага до дорожньої обстановки, - йдеться у рішенні суду. - І відповідно, водій автомобіля мав технічну можливість уникнути наїзду на пішохода. І наїзд можна було б запобігти при плавному зменшенні швидкості не до повного блокування коліс.

Мамі повідомили по телефону

Під час судового засідання мама загиблої розповіла, що в день аварії вона перебувала за межами України. Про те, що донька потрапила в ДТП та перебуває у важкому стані в лікарні, їй повідомив син. 6 грудня жінка приїхала у Тернопіль і уже в Тернопільській обласній клінічній комунальній психоневрологічній лікарні дізналася, що її донька померла внаслідок отриманих тілесних ушкоджень. За матеріалами справи, мама загиблої просила суд призначити обвинуваченому справедливе покарання за вчинене та була проти  щодо застосування до нього  ст.75 КК України - звільнення від відбування покарання з випробуванням. 

- Оцінивши всі докази в кримінальному провадженні, суд визнав чоловіка винним, - йдеться у вироку. -  При призначенні покарання, суд враховував ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу винного, зокрема те, що він вперше притягується до кримінальної відповідальності, повністю визнав свою вину, як під час досудового розслідування, так і в судовому засіданні. Разом з тим, суд враховував ступінь тяжкості вчиненого злочину та настання наслідків смерть потерпілої. І враховує обставини, які пом’якшують покарання та істотно зменшують ступінь тяжкості вчиненого обвинуваченим злочину: щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину, повне відшкодування завданої моральної шкоди рідним потерпілій, позитивну характеристику з місця проживання, вік та стан здоров’я обвинуваченого, наявність на утриманні двох неповнолітніх дітей, відсутність обставин, які обтяжують покарання. 

Тому, суд призначив чоловікові покарання у виді позбавлення волі на строк чотири роки з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк три роки.
Водій може оскаржити вирок протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

“Рішення справедливе”

Мама Марти розповіла, що водій справді просив пробачення. Але жінка не може сказати, що пробачила. Також, чоловік компенсував моральну шкоду.

- Матеріальних претензій морального характеру - у мене немає, - каже жінка. - Але покарання за скоєний злочин - справедливе. Це була моя дитина. Мене мучить питання, чому водій її не бачив? Я не знаю. Сотню разів даю собі це питання, а відповіді немає.

Чи подаватиме водій апеляцію, пані Ольга не знає. Жінка відслідковує в інтернеті подання апеляційних заяв в Апеляційний суд Тернополя, то такої заяви по цій справі поки не бачить.

- Я вважаю, що це справедливе покарання, - каже мама загиблої. - У нього були досить багато пом’якшуючих обставин: він не втік з місця аварії, не був в стані алкогольного сп’яніння, він безробітний, має двох неповнолітніх дітей, він не є рецидивістом, не був раніше судимим. 

Пані Ольга цікавилась, де відбуватиме покарання водій, який збив її доньку, якщо він не подасть на апеляцію.

- Він буде в колонії вільного режиму, - додає жінка. - І ще до нього можуть застосувати амністію, тобто, він може відбути і два роки. Я не знала, який буде вирок суду. У мене було багато версій, але я вважаю, що цей вирок - справедливий. Можливо, я на своєму горі зациклена. Можливо, якихось сторін ситуації  водія не бачу, я не знаю. Але, як мама, яка втратила дитину, з рішенням суду - згідна. Але його право подати на апеляцію. 
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Mihal Pylypetc

    Я ніяк не виправдовую дію водія. Загинула прекрасна молода людина через неуважність водія. За це він суворо покараний. Я сам водій і їдучи у вечірню пору не завжди вчасно побачиш не регульований перехід  на не знайомій дорозі. Чому самі пішоходи не дбають про себе. Невже важко, підходячи до некерованого переходу подивитися на рух транспорту? Оцінити обстановку і тоді переходити. Марта залишилася б  жива, та й водій  не постраждав би. Це не Харківська аварія

    зроблена Оленою Зайцевою, де потерпілі не змогли нічого вдіяти.

    Ольга Зінчук reply Mihal Pylypetc

    Діло в тім, що Марта не починала  йти через перехід ,  а  закінчувала  їй  залишилось  буквально два  кроки .Для водія ця дорога була добре   знайома , так як він по ній їздив не  один  раз. Перехід   хоч і без  світлофора,  але  добре  освітлений. Так що шановні  водії сідаючи за  кермо  усвідомлюйте , що  машина  не тільки засіб пересування,  але  при неуважності   і при  недотриманні   ПДР  знаряддя  вбивства

    Vadim Yasinskiy reply Mihal Pylypetc

    Більшість водіїв у Тернополі не зупиняються без світлофора і не пропускають пішоходів. Особливо це замітно на БАМі, там бидлота ще та за рулем їздить..

    тойво reply Mihal Pylypetc

    Водій повинен зменшувати швидкість при НАБЛИЖЕННІ до переходу.а як іде пішохід,то діло інше.все таки водій має включати 200% увагу.

    водії не сильно спішать це робити,коли їздять.женуть навіть не скидаючи швидкість.



    а цей перехід треба закрити.бо там вже не один загинув.

    і через 20 метрів!!! є регульований перехід із світлофором,на якому все таки більше шансів,що можна перейти дорогу цілим..

    вуйко reply тойво

    пішохід! помираючи на пішохідному переході пам'ятай ти був правий! на жаль це прикра правда,  її вже все-рівно чи водія посадили і на скільки. Люди бережіть себе не кидайтесь під колеса, навіть якщо ви на пішохідному переході, повірте машину деколи важко зупинити. повірте вашу сраку в рази лекше зупинити....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up