Вже вдруге суд відправив на три роки до тюрми ухилянта. Решта відбувається умовним терміном

Вже вдруге суд відправив на три роки до тюрми ухилянта. Решта відбувається умовним терміном
  • Перший вирок з реальним терміном відбуванням покарання за ухиляння від військової служби проголосили навесні у Збаражі. Як з’ясували «20 хвилин», чоловік зараз оскаржує його в апеляції.
  • Яку причину вказав житель с. Старий Тараж і чому чоловік, в якого за спиною є досвід участі в АТО, відмовився знову йти воювати, дізнавались «20 хвилин».

На Кременеччині військовозобов’язаного засудили до трьох років позбавлення волі за ухилення від призову на військову службу, повідомили у Тернопільській обласній прокуратурі.  

Це вже другий вирок судів на Тернопільщині щодо ухиляння від військової служби, за якими обвинувачених засудили до реальних термінів ув’язнення. Вироків багато, але всім іншим вдалось відбутись умовними термінами, з’ясували «20 хвилин», проаналізувавши справи в Реєстрі судових рішень.   

Прийшов і віддав повістку назад

— Кременецьким районним судом Тернопільської області до 3 років позбавлення волі засуджено військовозобов’язаного, мешканця села Старий Тараж, за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період — за ст. 336 КК України, — повідомила речниця Тернопільської обласної прокуратури Леся Гурецька.

Відео дня

Прокурор Кременецької окружної прокуратури довів у суді, що чоловік перебував на обліку в територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки як військовозобов’язаний. Після оголошення та проведення мобілізації у зв’язку з військовою агресією проти України обвинувачений пройшов медичний огляд та був визнаний у квітні 2023 року військово-лікарською комісією придатним до проходження військової служби у Збройних Силах України, — повідомили у прокуратурі.

— Отримавши повістку для відправлення до військової частини, не маючи правових підстав на відстрочку, він заявив, що відмовляється від проходження військової служби, віддав повістку і самовільно покинув приміщення територіального  центру комплектування та соціальної підтримки. Відтак, за вироком суду, військовозобов’язаний проведе 3 роки за ґратами.

Вирок ще не набрав законної сили, зазначили у прокуратурі. Адже його можна оскаржити протягом 30 днів до апеляційної інстанції.

Ще подивиться, чи йти йому служити

— В судовому засіданні обвинувачений вину у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 336 КК України, визнав повністю, — йдеться у вироку суду. — Показав, що він перебуває на військовому обліку та колись служив в АТО. В квітні 2023 року, точної дати не пам`ятає, він пройшов медичний огляд, на якому його визнали придатним до військової служби. Йому дали повістку на відправку для проходження військової служби, про що він розписався. Вдома йому порадили не їхати, тоді він прийшов в військкомат вже без речей, віддав їм повістку, сказав, що не поїде і пішов. З цього часу він не ходив у військкомат. Ще подивиться, чи йти йому служити.

У травні цього року, нагадаємо, Збаразький райсуд теж відправив іншого військовозобов’язаного на три роки до тюрми. Той у суді пояснював свою відмову йти на службу сімейними обставинами, що не може залишити жінку через її тяжкий психологічний стан після проблем зі здоров’ям. Зараз, як з’ясували «20 хвилин», засуджений подав апеляційну скаргу до Тернопільського апеляційного суду, проте розгляд ще не відбувся.

Детальніше про це читайте

Кому умовний термін, а кому — три роки тюрми. Як суди на Тернопільщині карають ухилянтів

 

Довідка

Вироки в Судовому реєстрі  

https://reyestr.court.gov.ua/Review/112217685

https://reyestr.court.gov.ua/Review/111041246

 

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 336. Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період

Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період - карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (29)
  • Іштван Рікович

    Вот чортова держава коли суддю імлять із хабарем такой його відпустять і кого іти на войну  защищати хто міліони накрав да пішли ви в саме пекло
  • Наталка Бондар Роман

    Перші пташки кріпацтва.🤔🤔
  • Людмила Наумець

    Ухилянта засудили ,а коли будуть судити падлюк -воєнкомів ,МО та всі
  • Славік Майданський

    Правильно всьо йде, скоро порядок настане...

    Nadia Ostapchuk reply Славік Майданський

    Славік Майданський порядок буде тоді коли ухилянти кварталівські , слугівські, мажорівські, депутатські підуть  захищати Україну,  або це шобло замінить патріотів  в СІЗО

keyboard_arrow_up