Вигадували діагнози для ухилянів. До кримінальної справи причетний військкоматівець з Тернопільщини

Вигадували діагнози для ухилянів. До кримінальної справи причетний військкоматівець з Тернопільщини
  • Під час обшуків виявили і вилучили записи із «чорною бухгалтерією», списки військовозобов'язаних чоловіків, підроблені медичні довідки, а також гроші у різній валюті на загальну суму понад 300 тисяч грн.
  • За інформацією «20 хвилин», на криміналі вдруге за рік, попався військкоматівець з Тернопільщини. Він вже є фігурантом одного кримінального провадження, яке також пов’язане з ухилянтами. Що ще нам вдалось з'ясувати?

У Вінниці ДБР викрило посадовців міського ТЦК, які допомагали ухилянтам уникнути мобілізації та виїхати за кордон.

Як з’ясували «20 хвилин», в організації схеми слідчі підозрюють військкоматівця з Тернопільської області. Колишнього працівника військкомату з Підгаєччини, про якого наше видання неодноразово писало. Поки перша кримінальна справа щодо нього пішла до суду, а сам фігурант перебував на волі, адже йому обрали міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави, яку за нього внесли. Зараз йому оголосили нову підозру.

Очолював групу офіцер ТЦК

— У Вінниці працівники ДБР викрили організовану злочинну групу, яка допомагала ухилянтам уникнути мобілізації та виїхати з України, — повідомили на сайті ДБР. — Очолював групу офіцер відділення призову Вінницького об’єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Він залучив до злочинної діяльності двох членів військово-лікарської комісії – травматолога та хірурга.

Відео дня

За версією слідства, офіцер підшуковував чоловіків, які бажали уникнути мобілізації. За 4 тисячі доларів США їм вигадували діагнози та готували відповідні документи. Це дозволяло не лише визнавати «клієнтів» непридатними для військової служби, а й виїжджати за кордон.

— Працівники ДБР провели обшуки у Вінницькому об’єднаному МТЦК та СП та за місцем проживання учасників групи, — повідомили у ДБР. — Було виявлено та вилучено записи із «чорною бухгалтерією», списки військовозобов'язаних чоловіків, підроблені медичні довідки, а також гроші у різній валюті на загальну суму понад 300 тисяч грн.

Трьох учасників групи затримали. Вони підозрюються в організації незаконного переправлення осіб через державний кордон, вчиненого організованою групою з корисливих мотивів — за ч. 3 ст. 332 КК України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 9 років з конфіскацією майна.

 

Вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів та відсторонення від посад. Процесуальне керівництво здійснює Вінницька спеціалізована прокуратура у сфері оборони Південного регіону.

Що з'ясували журналісти?

Як повідомили наші колеги з «20 хвилин» Вінниці, організатор схеми той самий воєнком з Підгаєччини, який перейшов на роботу до Вінницького ТЦК і якого вже затримували за хабар від ухилянтів. У отриманні хабаря у розмірі 10 тис. доларів його спіймали у Вінниці ще 9 лютого. На той час він був старшим інструктором відділення рекрутингу та комплектування тамтешнього об'єднаного Вінницького міського військового комісаріату. Займався територіальною обороною. «Взяли» нібито під час отримання другого траншу — про це тоді повідомив наш колега, головний редактор вінницького сайту «20 хвилин» Вадим Павлов. 

Як «20 хвилин» тоді з'ясували, працівник вінницького військкомату родом з Тернопільщини. Ю. Ч. до Вінниці він переїхав кілька років тому, коли одружився. Півтора року тому в нього народився син.

Ю. Ч.на Підгаєччині народився, виріс, вчився, звідси в одній з перших хвиль мобілізації вирушив в АТО. Причому пройшов гарячі точки на Луганщині і, хоча мав можливість через хворобу найближчої людини отримати відстрочку, не скористався цим, кажуть земляки. Працював у місцевому військкоматі, а також волонтерив і був засновником та керівником Підгаєцької спілки ветеранів АТО та волонтерів «Тур». Учасник бойових дій.  І місцеві тоді не вірили, що він може бути причетним до злочину.

Невдовзі в ДБР розповіли про схему у першій справі, за якою працював фігурант з Тернопільщини.

— Лікар ВЛК «підшуковувала» хвороби та призначала додаткове обстеження для визнання чоловіків непридатним у Вінницькій міській лікарні. «Клієнти» йшли до завідувача одного із відділень міської лікарні, який брав участь у змові та фальсифікував результати необхідних обстежень, — повідомляли тоді у ДБР. — З одержаними довідками та коштами чоловіки приходили до військового, який здійснював подальший вплив для прийняття «потрібних» рішень військово-лікарською комісією

Детальніше читайте:

В ДБР оприлюднили схему допомоги ухилянтам: звинуватили працівника військкомату з Тернопільщини

Затримали, коли був під заставою

«20 хвилин» намагались перевірити інформацію і — підтвердити чи спростувати інформацію, що зараз – вже вдруге від початку року затримали одну і ту ж саму особу.Тому ми звернулись до Теруправління ДБР в м. Хмельницькому. Там щодо прізвища послались на Закон про захист персональних даних. Тоді ми поцікавились, чи вже був затриманий днями працівник військкомату фігурантом кримінальних проваджень щодо допомоги ухилянтам — причому у 2023 році.

— Так, ви праві. Даний підозрюваний був фігурантом такого кримінального провадження, — підтвердила речниця Теруправління ДБР в м. Хмельницькому Катерина Герасімук. — Наразі йому оголосили нову підозру, і днями оберуть нову міру запобіжного заходу. Фігурант поки перебуває в розпорядженні командира (поза штатом — прим. ред.). Міру запобіжного заходу у попередньому провадженні йому обрав суд — тримання під вартою з правом внесення застави. Заставу внесли, тому він не перебував у слідчому ізоляторі. Цю справу вже передали до суду. За новою почалось слідство.

У ДБР також додали, що саме цей підозрюваний фігурує у справі як організатор схеми.   

Процесуальне керівництво здійснює спеціалізована прокуратура у сфері оборони Південного регіону. Тому «20 хвилин» звернулись і туди за підтвердженням. Проте там нам відмовили, посилаючись на ст. 222 КПК України — йдеться про недопустимість розголошення відомостей досудового розслідування.  

Що кажуть у ТЦК?

Ми зателефонували до Вінницького ТЦК та СП за номером (0432) 61-21-05, який знайшли у довідці. Слухавку взяв черговий, який відмовився називати своє прізвище журналістам.

— Наша редакція отримала інформацію, що днями, вдруге за цей рік, затримали працівника військкомату Вінниці Ю. Ч., — журналістка ще не завершила своє запитання, як на тому кінці дроту чоловік перервав. — Він не працівник нашого військкомату та давно виведений поза штат нашого ТЦК. І ніякого відношення до нього не має.

— Він під слідством ще від зими (у першій справі щодо ухилянтів — прим. авт.), його вивели зі штату ТЦК в розпорядження командира іншої військової частини, — запевнив черговий. —Військово-лікарська комісія до них теж ніякого стосунку не має. Лікарів призначали у міськлікарні.

— Скажіть, будь ласка, чи йдеться саме про Ю. Ч.? Ми про цю людину говоримо з вами? – поцікавилась журналістка.

— Так, так, так! — запевнив чоловік, який назвався черговим по Вінницькому ТЦК.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Віталій Гавура

    Тернопілля повним ходом, сповзає у "... малину". Ганьба!
  • Оля Дзіндзірович

    А чому в друге??? Не хватило першого??? Якщо не наказуєте після першого ,буде і втретє.
  • Mary Gray

    Мій брат ранений ще рік тому і не може ніяк оформити пенсію ,постійно якоїсь бумаги  не хватає,а видно що він взятки не даю,тому бігає на костилях і не може добитися те що йому положено.ганьба.

    Olga Olya reply Mary Gray

    Mary Gray А як Ви думаєте це справедливо ,всі в долі а страждають бідні ,яким дуже тяжко чогось добитися

    Mary Gray reply Mary Gray

    Olga Olya ви пишете мені не по темі.доброї ночі вам

    Olga Olya reply Mary Gray

    Mary Gray ганьба ,хто примусово відловлює ухилянтів ,їх в верховні раді є на всіх ,які можуть замінити наші збройні сили ,чи можна заставити йти на війну тих ,що не можуть воювати ,хто не згідний вперед ,вас всіх чекають на 0
  • Край Піщанський

    А що вже когось посадили за такі злочини? Не  чутно....

keyboard_arrow_up