Застава – менше 50 тисяч. Суд у справі тернополянки, яка в'їхала в Катедру: подробиці

Застава  – менше 50 тисяч. Суд у справі тернополянки, яка в'їхала в Катедру: подробиці
  • Коли прийшло підтвердження, що жінка перебувала за кермом під дією наркотиків, на неї склали протокол ще й за ст. 130 КУпАП – вона відповідатиме за їзду у стані наркосп’яніння. А також оголосили підозру за пошкодження релігійної споруди. Санкція статті – до 3 років позбавлення волі.
  • Якщо підозрювана вийде під заставу, суд зобов'язав її лікуватись від наркотичної залежності. 

Водійці Audi, яка у Великодню ніч на повній швидкості в’їхала у катедру, пошкодивши двері, лавки, плащаницю й вівтар, оголосили підозру за пошкодження релігійної споруди. 27 квітня їй обиратимуть міру запобіжного заходу в суді, проте прокурор області Андрій Миколайчук запевнив: прокурори наполягатимуть на триманні під вартою.

Ірина відмовилась спілкуватись з журналісткою

Голова Тернопільської ОВА запевнив, що взяв цю справу під особистий контроль, і судитимуть водійку за законами воєнного часу.

Відео дня

У суді перебувала журналістка «20 хвилин», яка повідомляла подробиці. Прокурор наполягав на триманні під вартою. Розмір запропонованої ним застави складає 49 620 грн. 

 

Ірина Яворська-Скрабут, Яворська - дівоче прізвище. Народилась 21 квітня 1987 року. Тернополянка. Попри всі заяви, що працює у медуніверситеті, у вузі запевнили: «вона  не є працівницею Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського. Ірина Яворська-Скрабут звільнена з посади асистента декілька років тому».

Детальніше про Ірину Скрабут читайте

У суд піде з лікарні: що ми дізналися про тернополянку, яка під дією наркотиків в’їхала у Катедру

За фактом пошкодження Катедрального собору порушено кримінальне провадження за статтею 178 Кримінального кодексу України. А також, коли прийшло підтвердження, що жінка перебувала за кермом у стані наркотичного сп’яніння, на неї склали протокол за ст.. 130 КУпАП – вона відповідатиме за їзду у стані наркосп’яніння.

Я розумію, що простити мене неможливо...

Клопотання про обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави у 49 тис. 620 грн. подав прокурор  справі. На диво, його підтримали і адвокат Ірини, і сама підозрювана. Жінка плакала в суді і просила пробачення.

— Я розумію, що простити мене неможливо, — Ірина, прикривши обличчя руками, схлипувала. — Але я прошу пробачення у суду, у всіх тут присутніх, і в тернополян.

Адвокат наголосив, що підозрювана повністю визнає свою провину, щиро кається і готова відшкодувати збитки. А також долучив до справи чимало документів. Зокрема, свідоцтво про шлюб, про народження дитини, а Ірина з чоловіком виховують 9-річного сина. А також – свідоцтво про смерть батька, життя якого більше 40 днів тому відібрала онкологія. І документи про хворобу матері, яка теж серйозно і давно хворіє.

До речі, у залі зібралось чимало журналістів. За клопотанням адвоката, їм заборонено проводити прямі ефіри із зали суду – все через те, що там публічно оголошуватимуть медичний діагноз жінки, а його оприлюднення заборонено законом. У залі суду, позаду Ірини, весь час був медик.

Коли в перерві журналістка «20 хвилин» запропонувала Ірині поспілкуватись, та лишень дивилась перелякано. А її адвокат відмовив у спілкуванні, посилаючись на погане самопочуття, і що його підзахисна перебуває на стаціонарному лікуванні у спеціалізованому медзакладі.

Суд задовольнив клопотання прокурора, й Ірину взяли під варту у залі суду. 60 діб вона перебуватиме під вартою, з правою внесення застави у 49 тис. 620 грн. Якщо вона її внесе, суд зобов’язав її пройти лікування від наркозалежності.    

Коментар

Анна МОСТЕЦЬКА, спікер-суддя міськрайонного суду:

— Судом розглянуто клопотання, подане органом досудового слідства, за погодженням з прокурором, і воно повністю задоволено. До підозрюваної застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Крім того, судом було визначено розмір застави 49 620 грн. такий розмір застави зумовлений тим, що злочин, який їй інкримінують, відноситься до категорії нетяжких. І він є максимальним, визначеним чинним законодавством. Якщо підозрювана внесе заставу, на неї буде покладено ряд процесуальних обов’язків. Визначено обов’язок прибувати до слідчого, прокурора або суду за кожним викликом, не відлучатись за межі Тернополя, здати паспорт, який дає право виїзду за кордон, і пройти курс лікування від наркотичної залежності.  

 

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України
Стаття 178. Пошкодження релігійних споруд чи культових будинків

Пошкодження чи зруйнування релігійної споруди або культового будинку -

карається штрафом до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від шістдесяти до двохсот сорока годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (93)
  • Mariia Rusin

    Шановне правосуддя,карайте по закону,по справедливості,такий тяжкий час,а ви їїтаку легку кару даєте,коли це було задумано так зробити,в озеро треба було в'їхати,а не так рівненько в двері попасти,,,,😀😃😄
  • Читач43

    де її публічне вибачення до всіх!? а не до "присутніх в єтом зале и до судьйи" мордашку би показала і очі на камеру

    Ирина reply Читач43

    Вона ковіду боїться...) Всі - в масках. Бо страшна епідемія... Тільки от - чого епідемія?...))))
  • Петро Українець

    Та вийде вона сухою з води,зроблять її непідсудною- хворою і т.д...Шкода що за таку корумповану владу помирають люди на війні.
  • Діма Чуйко

    Забули, машину на передову.

keyboard_arrow_up