Затовкли до смерті товариша, коли святкували 8 березня. Що сказав суд?

Затовкли до смерті товариша, коли святкували 8 березня. Що сказав суд?

Між господарем та гостями виникла суперечка, тоді останні, схопивши дерев'яну палицю, почали бити нею по голові і тілу жертви. Коли господар впав, гості продовжили «застілля» аж до приходу поліції.

Суд надовго відправив за грати двох чоловіків, які затовкли до смерті свого товариша під час святкування 8 березня минулого року.

У суді обидва просили пробачення у батька загиблого. Але той лише відповів, що не може прийняти їхніх вибачень і просив застосувати сувору міру покарання. Пояснив, що його син мав інвалідність, а чоловіки  неодноразово знущалися над ним, відбирали пенсію, що син не мав за що купити собі навіть продуктів…

 

Відео дня

На тілі живого місця не було

Тіло 42-річного чоловіка з ознаками насильницької смерті, нагадаємо, у власному помешканні виявили працівники поліції Бережан.

— Восьмого березня дільничні офіцери прийшли до потерпілого з перевіркою, оскільки він стоїть у них на обліку, — повідомили тоді у поліції. — Зайшовши до квартири, побачили бездиханне тіло господаря з явними ознаками насильницької смерті. Потерпілий лежав на кухні, а в кімнаті в цей час перебувало двоє раніше судимих жителів Бережан та Тернополя.

У ході розслідування стало відомо, що того дня чоловіки розпивали спиртні напої. Між господарем та гостями виникла суперечка та останні, схопивши дерев'яну палицю, почали завдавати нею удари по голові та тілу своєї жертви, — такою була версія поліції. Коли потерпілий впав, гості продовжили «застілля» аж до приходу поліціянтів.

Чоловіків затримали. Їм оголосили підозру відповідно до частини 2 статті 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого) ККУ. Санкція передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від семи до десяти років.

6 березня, за два дні до першої річниці з дня трагедії, Бережанський райсуд проголосив обом вирок. Як дізнались «20 хвилин», загиблого звали Юрієм. Тих, хто відібрав у нього життя — звуть Андрієм К., йому 48 років і в біографії чоловіка чимало криміналу. Іншому — Володимиру Л. ще немає і 25-ти. Проте, як і в старшого чоловіка, за плечима є судимості. Суд відправив обох на 7, 5 років у тюрму. Щоправда, їм зарахують за відбутий термін майже рік, проведений у СІЗО.

— Ми не будемо оскаржувати цей вирок, — повідомив представник батька загиблого Юрія, адвокат Володимир Прийдун. — Цивільний позов про стягнення матеріальних і моральних збитків суд задовольнив, їхній розмір вони (засуджені ר прим. авт.) визнали і погодились відшкодовувати. Хоча ми розуміємо, що вони всієї суми не погасять. Суд гуманно поставився і присудив фактично мінімальний термін.

 

У Юри вже не спитаєш…

Зі своїм клієнтом, батьком загиблого, адвокат вже після вироку зустрічався, і той не мав наміру оскаржувати. За словами захисника, Юрій сам проживав у квартирі батька, був учасником бойових дій і мав інвалідність через проблеми з оком. Отримував пенсію, за яку жив у квартирі, яка належала його батькові. Саме в цьому помешканні, під час святкування з товаришами, загинув.  

— Вони (засуджені — прим. авт.) мотивують, що нібито Юра ображав їх і їхніх родичів, з того все почалось, — каже Володимир Прийдун. — А чи це правда — хто зна. У Юри вже не спитаєш…

За версією слідства, помер чоловік від масивних забоїв м`яких тканин голови, тулуба, верхніх і нижніх кінцівок, що призвело до внутрішньо-тканинної кровотечі та масивної крововтрати. Висновок про причину смерті підтверджується виявленням при експертизі тілесних ушкоджень, йдеться в матеріалах справи.

Один з обвинувачених вину визнав, зі всіма доказами по справі погодився. Пригадав, що пішов в гості до Юри, дорогою зустрівся з товаришем. Вони купили сигарети і пляшку. Втрьох сіли на кухні, а потім між ними виник словесний конфлікт, який переріс у шарпанину. Згадав, як бив руками по голові та тілу. Скільки саме ударів було — не пам’ятає, бо вже був п`яний. Бив і товариш, але згодом з господарем ніби помирились і навіть випили мирову. Спиртне закінчилось, і гості вирушили до магазину за новою пляшкою і, повернувшись, застілля продовжили. І тут нова суперечка.

— Після того як потерпілий встав із підлоги, він разом із другим підозрюваним по черзі хаотично почали наносити удари по тілу та голові чим попало під руку: дерев`яною табуреткою, дерев`яною ніжкою від стола, дерев'яною ніжкою стільця, від чого той знову впав на підлогу, — свідчив у суді один з обвинувачених. — В даний час не може детально розповісти послідовності нанесення ударів, оскільки вже був добре п'яний. Незадовго конфлікт між ними закінчився та вони заспокоїлися.

Андрію хтось подзвонив, і він покинув квартиру. А молодший з гостей вирішив піти в іншу кімнату, щоб поспати. В цей час, запевняв на суді, Юра підвівся та сидів на підлозі кухні. Він був в крові, у нього була розбита брова. Товариші хотіли його підняти та посадити у крісло, але побитий чоловік сказав, аби його не чіпали. Заснув, а прокинувся, коли повернувся товариш, а за ним слідом і поліція. Юра вже був мертвим.

Просив суд врахувати, що він щиро кається за свої дії і запевняє, що він не бажав таких наслідків, адже до цього вони із потерпілим були у хороших дружніх відносинах, часто спілкувалися та разом випивали. У судовому засіданні обвинувачений просив вибачення у батька потерпілого, адже він не хотів, щоб так сталося.

Інший гість пригадав, що ударів було близько двадцяти. Він також щиро каявся та просив вибачення у батька за смерть сина. Запевняв, що із Юрою до цього були у хороших дружніх відносинах.

 

Батько не пробачив

Батько Юрія у суді пригадав, як 8 березня йому подзвонив сусід із другого поверху та повідомив, що в коридорі їх під`їзду чути гупання, може хтось добирається у квартиру, де проживає його син. Чоловік згадував, як приїхав подивитися, що там робиться, — і вже застав працівників поліції. І, хоч обвинувачені визнали свою вину та в судовому засіданні просили у нього вибачення, однак він не може прийняти їх вибачень і просив до них застосувати сувору міру покарання, адже його син був інвалідом, а вони неодноразово знущалися на ним, відбирали у нього пенсію, що він не мав за що купити собі навіть продуктів харчування.

Обох чоловіків суд визнав винними у смерті Юрія та відправив за грати на сім років і шість місяців.

Вирок може бути оскаржений до Тернопільського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

 

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 121. Умисне тяжке тілесне ушкодження

2. Умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене способом, що має характер особливого мучення, або вчинене групою осіб, а також з метою залякування потерпілого або інших осіб, чи з мотивів расової, національної або релігійної нетерпимості, або вчинене на замовлення, або таке, що спричинило смерть потерпілого, — карається позбавленням волі на строк від семи до десяти років.


Довідка

Вирок у Судовому реєстрі — https://reyestr.court.gov.ua/Review/117489042

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Марія

    адкоголь розуму не додає
  • D

    Але зло трава а не алкашка ))

keyboard_arrow_up