Жительку Теребовлянщини, яка побила собаку сокирою, відправлять на примусове лікування

Жительку Теребовлянщини, яка побила собаку сокирою, відправлять на примусове лікування
  • Справа щодо знущання з собаки у селі Долина тягнеться вже майже рік. Остаточне засідання у Теребовлянському районному суді провели 28 лютого.
  • Які висновки дав медексперт та чи буде покарана жінка, яка сокирою била собаку, – дізнавалися «20 хвилин».

Фото та відео, на якому п’ятирічний пес стікає кров’ю, у соціальній мережі в травні 2023 року опублікувала теребовлянська зоозахисниця Інна Мельничук. Про інцидент із собакою вона дізналася через три тижні після скоєного, тож одразу вирушила до села та викликала працівників поліції.

Чи буде покарана?

Навесні 2023 року працівники відділення поліції №3 (м. Теребовля) фіксували на фото та відео тілесні ушкодження, що жителька села Долина нанесла тварині. Поліція опитала жителів села, які підтвердили ситуацію. У скоєному зізналася і сама Наталка В., але не змогла назвати чіткої причини, чому це зробила.

— Вона нанесла ріжучою металевою частиною сокири декілька ударів по голові та тулубу собаки, чим спричинила їй тілесні ушкодження та каліцтво. Як наслідок – у собаки забиті рани в лівій надорбітальний ділянці та ділянці лівої щоки. Також рани на передній поверхні в ділянці нижньої частини лівого передпліччя. Це слід кваліфікувати як шкоду, заподіяну здоров'ю тварини середнього ступеня за критерієм тривалого розладу здоров’я. Тілесне ушкодження у вигляді травматичної енуклеації (видалення) лівого очного яблука, що заподіяло шкоду здоров'ю тварини тяжкого ступеня за критерієм стійкої і повної втрати органу та призвело до каліцтва тварини, — йдеться у постанові.

Відео дня
Жінка, яка побила сокирою собаку

За фактом злочину відкрили кримінальне провадження згідно з частиною третьою статтею 299 (жорстоке поводження з тваринами) КК України. 10 серпня зоозахисниці Інні Мельничук повідомили, що справу передали до Теребовлянського районного суду.

За даними Єдиного реєстру судових рішень, шостого жовтня 2023 року Теребовлянська окружна прокуратура надіслала клопотання про застосування до Наталка В. примусових заходів медичного характеру за вчинення суспільно-небезпечного діяння. Тобто, примусово відправити жительку села Долина до лікарні. Також 30 листопада Теребовлянський районний суд зазначив, підстав для закриття кримінального провадження або його зупинення немає.
 

Собака проходив курс лікування після побиття

Зоозахисниця повідомила, 12 грудня вона виступала у залі суду як свідок у справі щодо знущання з Тайсона. Зі слів Інни Мельничук, Наталка В. та її співмешканець поводили себе у залі суду неадекватно, погрожували зоозахисниці. Далі було дві спроби провести судові засідання – 9 січня та 27 лютого, але ні Наталка В., ні її представники до суду не з’являлися.

28 лютого засідання все ж таки відбулося. Суддя підтримала клопотання Теребовлянської окружної прокуратури про застосування до жінки, яка вчинила суспільно-небезпечне діяння, примусові заходи медичного характеру.

— Жінці мають надавати амбулаторну психіатричну допомогу в примусовому порядку, — йдеться у постанові.

Що відомо про кривдницю

З постанови журналістам «20 хвилин» стало відомо, що Наталка В. (прізвище не вказуємо з метою безпеки) є уродженкою міста Броди Львівської області. Наразі вона разом зі своїм співмешканцем проживає у селі Долина.

Зі слів старости села Наталії Ковальської, жінка, яка причетна до скалічення собаки, залякує всіх сусідів, тож від цієї сім’ї спокою нема.

— Житель нашого села привіз Наталку і почав жити з нею вдома. Спочатку вона нормально спілкувалася з людьми. А згодом ми почали помічати, що вона трохи проявляє агресію. Від деяких жителів села надходили скарги, що вона їм погрожувала, а також ймовірно після її візитів зникали речі. Навіть мені погрожує хату підпалити. Я вже не можу боротися з нею. Люди постійно скаржаться, а деяких пенсіонерів та жінка так залякала, що вони і бояться мені розповісти про її злодіяння, — розповідає староста села Долина.

Також вона наголосила, що таким ставленням до тварин староста села не здивована. Адже минулої зими, каже, у пари вилучили немовля, яке вони покинули у порожній хаті.

— Вона народила хлопчика, але ми його забрали від неї. Дитина мало не загинула, бо вони кинули того хлопчика і пішли собі пити. Добре, що Бог почув нас, і ту дитину вже всиновили порядні люди. Нехай хлопчик собі зростає. Тому я дала працівникам поліції всю характеристику і буду наголошувати в поліції чи в суди, щоб її забрали із села, щоб у нас був спокій. Бо у нас живуть переважно пенсіонери. І я не хочу, щоб вона так тероризувала їх. Якщо вони її залишать, то все добром не закінчиться. Вчора пса забила, а завтра кинеться на людей? А як кинеться на дитину? Та ви що, я не витримаю такого, — додає Наталія Ковальська.

Крім того, у постанові вказали, що жінці, яка порубала собаку, провели судово-психіатричну експертизу. На основі досліджень фахівець видав висновок.

— Жінка страждає на вроджену аномалію розвитку у вигляді помірної розумової відсталості з емоційно-вольовою нестійкістю, тому вона не може усвідомлювати свої дії і керувати ними, — йдеться у документі.

Собака має родину

Завдяки турботі, лікуванню ветеринара та зоозахисника травмований пес з перебитими органами перетворився на красеня Тайсона. З червня 2023 року його забрали до нової родини.

— Ми вилікували собаку і чудово його прилаштували. І навіть відсутність одного ока не стала на заваді. У нього є справжня родина, яка любить, обожнює його. Мені надсилають його світлини і я бачу, що після всіх знущань живодерів, саме зараз він почувається щасливим та потрібним, — розповіла вона.

Наразі із собакою все добре. Він проживає в іншій родині 

Нова господиня пса пані Людмила на власній сторінці у Фейсбук подякувала волонтерці за порятунок тварини і пообіцяла зробити все, щоб собаці було комфортно та затишно у новій родині.

Читайте також:

Судять жительку Теребовлянщини, яка порубала собаку сокирою. Що їй загрожує?

Порубала сокирою собаку і тримає у страху односельчан: ми дізналися більше про ситуацію на Теребовлянщині

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • Патраш Марійка

    Тож Теребовля!!!!!?
  • Аня Трембач

    Садистка😡😡
  • Myroslav Syvak

    Не знаю всієї ситуації,звичайно жорстокість з тваринами  це погано,але пес ,це хижак який не одне забрав життя людини((дитини), тому агресивні тварини повинні бути замкнені у вольєрах ,або спец.службами присиплятися ,бо хижак є хижак , .А ще пригадую розповідь жінки ,каже кажу сусідці закрий свого собаку ,він вже мені п'ять курок вкрав  і з'їв, а вона каже ,а що я зроблю якщо він полюбляє їсти твої кури ,на те він і собака ,не хочеш щоб він не їв твої кури то тримай їх закритими! Ось таке то є розуміння в людей ,  от попробуй знайти порозуміння з такими людьми !

    Myroslav Syvak reply Myroslav Syvak

    Оксана Рафалюк Так ви маєте рацію , обидва види досить, таки агресивні !Хіба ви не бачите що в світі робиться!

    Оксана Рафалюк reply Myroslav Syvak

    Myroslav Syvak  як не знаєте ситуації, то не пишіть дурниць. Пес-хижак.  Ви що?  Скоріше людина така, яка це зробила і їй подібні--хижаки.
  • Ольга Павлюк

    Її теж саме зробити!

keyboard_arrow_up