Конфлікт на дорозі: зробив зауваження водію маршрутки, бо порушив правила. А той витягнув ніж

Конфлікт на дорозі: зробив зауваження водію маршрутки, бо порушив правила. А той витягнув ніж
  • «Мене вразила позиція поліції: як я АТОвець, з тату і бородою, то одразу винен, неадекват?» — АТОвець нарікає, що поліція вже прийняла бік водія, а мала би провести неупереджене розслідування.
  • У поліції розслідують кримінальне провадження. А ветеран поскаржився на їхні дії на урядову гарячу лінію та планує писати заяву в прокуратуру.
  • Водій, як вдалось нам дізнатись, зараз на лікарняному. У нього своя правда. Що ж каже перевізник і чому водій маршрутки возить із собою ніж?

Конфлікт на дорозі між водієм маршрутки, який порушив ПДР, та пішоходом закінчився скандалом та кримінальним провадженням. У кожного з учасників сварки, яка переросла в з’ясування стосунків за допомогою ножа і кулаків, своя правда. Чому ж пішохід-АТОвець так вчинив і чому зараз нарікає на поліцію? І що говорить водій, який в салоні маршрутки возить із собою ніж та пустив його в хід? Ми намагались вислухати всі сторони конфлікту. Та з’ясували, що порушив водій громадського транспорту, яка за це відповідальність і чи притягнули до неї порушника? А також вислухали, що говорять з приводу інциденту у поліції. Та до чого тут скарги на урядову гарячу лінію і прокуратуру.

Маршрутка зупинилась на переході. Водій говорив по мобільному

  • Атовець не значить бандит і провокатор! Ситуація така, що і перевізники, і поліція  мусять розуміти, що методи залякування, проплати позиції дізнавачів уже не пройдуть, — до редакції звернувся АТОвець Сергій Чиж. Чоловік і є однією зі сторін конфлікту. — Так, я вже поскаржився на дії поліції на урядову гарячу лінію. Писатиму заяви до прокуратури і до відділу внутрішньої безпеки. І не залишу це все…

Все почалось 22 грудня близько 14:00 на вул. Шептицького. Чоловік намагався перейти дорогу, раптом на пішохідному переході зупинилась маршрутка №22. Вона перегородила дорогу чималій кількості пішоходів, які за правилами намагались дістатись на протилежний бік дороги.

  • Людям не було як пройти, бо він зупинився посеред дороги, був чималий затор, — каже Сергій Чиж. — Я підійшов до водія, постукав у вікно, бо ж він порушив ПДР – зупинився на пішохідному переході. Зробив водію зауваження. У відповідь почув хамство. Він ще й по телефону говорив. Кажу йому, мовляв, ви ж людей возите – у відповідь знову хамство.

Сергій каже, що у відповідь не змовчав, проте згодом розвернувся і вже відходив, як водій відчинив вікно і дістав ножа, який у нього лежав в ніші на дверцятах.

Відео дня
  • Він розмахував тим ножем, я, звичайно, не стримався і намагався вибити ніж та вдарив його кілька разів, — пригадує Сергій Чиж. — Вже хотів йти, як чую, люди кажуть – чоловіче, викликай поліцію, у тебе рука в крові.

АТОвець поліцію викликав, поліцейські приїхали на місце і намагались спочатку оформити адмінпротокол за «хуліганку». Сергій заперечував, мовляв, водій з ножем кинувся. Тоді його запросили у міськвідділок, аби написав заяву.

  • Сьогодні мене викликав дізнавач у міськвідділі. І почала відверто насміхатись, мовляв покажіть свій поріз на руці, він надто малий, — каже Сергій Чиж. — Я ще поцікавився у дізнавачки, мовляв, а чого ви смієтесь? У відповідь почув, мовляв, у водія тепер є багато гуль, має він і свідків. У вас малий поріз, а ви маєте свідків? Але це ж їхня робота, а не моя, шукати свідків, переглянути відео з камер спостереження!

Не можна діставати ніж на будь-кого

Обурило чоловіка і те, що, за його словами, дізнавачка забрати заяву та написати папір про примирення з іншою стороною конфлікту. Якщо ні, мовляв, ось вам направлення, йдіть знімайте побої.

  • Вона (дізнавачка. Нам відоме прізвище, поки ми його не називатимемо – прим. авт.) вже прийняла позицію водія маршрутки! І навіть не приховувала цього! — обурюється АТОвець. — Вона кинула в мене тим направленням на судмедекспертизу. Так не має бути. Наразі я залишив скаргу на урядову гарячу лінію. І писатиму заяви до прокуратури та відділу внутрішньої безпеки на поведінку працівниці поліції. Вона вже прийняла сторону власників маршруту. Вона відкрито говорить — де ви, а де вони. Я прийшов до поліції, а виходить, мене вже зробили винним. Не має такого бути.

Із розмови з поліцейською Сергій зрозумів, що водія теж опитали. Він, мовляв, свідчив, що ніж випав з салону сам. АТОвець його підняв і поклав в салон. Тоді, ймовірно, і порізався. Натомість почав бити водія.

  • Так, я вдарив кілька разів, але я розумію наслідки, бачив, що чоловік старший за мене, тому не бив його ні по щелепі, ні по носі, — каже Сергій Чиж. — Синець, певно, у нього є. Я хотів, аби людина зрозуміла, що не можна діставати ніж на будь-кого.

На місці працювали експерти, вони виявили кров, яка належала Сергієві. Чоловік каже, бачив фото, як вилучили ніж.

Водій на лікарняному. Що про нього відомо?

Як вдалось нам з’ясувати, водію близько 6-ти, звуть його Богдан М. Чоловік працює на 22 маршруті, перевізник — ПрАТ «Тернопільське АТП – 16127».  На цьому підприємстві пан Богдан працює років 5, стаж роботи великий, запевнив голова правління АТП Володимир Стець. Керівник теж був на місці конфлікту, приїхав, коли вже працювала поліція.

  • Водій зараз перебуває на лікарняному, у нього піднявся тиск поза 200 і підвищився рівень цукру в крові — це все наслідки стресу, — запевнив Володимир Стець. — Він абсолютно неконфліктний чоловік. І ніколи перим не починав би конфлікт.

За версією водія, він зупинився, маршрутка стояла у заторі, зачепила пів метра пішохідного переходу. Далі водій проїхати не міг саме через затор.

  • До нього підійшов чоловік, мовляв, чого ти тут став, — каже Володимир Стець. —А той не може рушити ні назад, ні вперед. Тоді чоловік до водія, мовляв, ти ще й по телефону говориш, розвертається і б’є водія по обличчю крізь відчинене вікно. Той питає, мовляв, що ти хочеш від мене — і знову удар.

В ніші на дверцятах лежав ніж — дріт зачистити чи плівку врізати на валідаторі, — саме таку версію озвучив перевізник, чому ніж має бути у салоні громадського транспорту.

  • Той хлопчина сам відкрив дверцята – ніж падає на «полік», — каже Володимир Стець. — Водій навіть з-за керма не виходив. І почув у свій бік, мовляв, а, ти ще ніж маєш? Викликає 102, зараз все слідчі з’ясовують. Оглядали місце події при мені, ніж забрали на експертизу.

Перевізник стверджує, що в салоні не було тоді багато пасажирів. Чоловік 7 іноземців та двоє наших співвітчизників. Один з них, мовляв, готовий свідчити. Водій ще у день конфлікту записав його номер.

  • Тепер Богдан на лікарняному, погано почувається, був у поліції, давав свідчення, — каже Володимир Стець. — Коли зможе вийти на роботу — невідомо. А водіїв і так бракує…

Що кажуть у поліції?

У поліції здивовані, що є нарікання з боку заявника.

  • Відомості про подію внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 125 Кримінального кодексу України, — повідомив начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. — У цій справі почалось розслідування. Поліцейська дала направлення на проходження судмедекспертизи. Заявник має це пройти, аби дізнатись, якої тяжкості тілесні ушкодження у нього. До поліцейської на місці заявник не мав претензій.

До патрульної поліції, як виявилось, ніхто не повідомляв про порушення водієм маршрутки правил дорожнього руху. Проте патрульні пояснили, що порушив водій і яка за це існує відповідальність.

  • Ненадання переваги в русі транспортним засобам аварійно-рятувальних служб, швидкої медичної допомоги, пожежної охорони, поліції, що рухаються з увімкненими спеціальними світловими або звуковими сигнальними пристроями, ненадання переваги маршрутним транспортним засобам, у тому числі порушення правил руху і зупинки на смузі для маршрутних транспортних засобів, а так само порушення правил зупинки, стоянки, що створюють перешкоди дорожньому руху або загрозу безпеці руху, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, — повідомила речниця управління патрульної поліції в області Катерина Басалига. — Це ч.3 ст. 122 КУпАП. Штраф за таке порушення 680 грн.

«20 хвилин» й надалі стежитиме за розвитком подій у цій справі та повідомлятиме про все читачів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Andy Dro

    Цікаво для чого йому така борода? Терпить незручності заради навязаної моди? 🙈
  • Ivan Frei

    Пішохід не трамвай,може обійти.Через затори кожний водій інколи опиняється на пішохідному і йому нікуди дітися

    Misha Potrebko reply Ivan Frei

    Ivan Frei такі рагулі і на перехресті опиняються. А потім через них і затори робляться

    Vasil Chizhov reply Ivan Frei

    Ivan Frei потрібно правильно розрахувати можливість маневру, а як винен, а він винен -просто вибачитися

    Люба Андрощук Радченко reply Ivan Frei

    Жалко обидві сторони , требра бути здержаними і поважати один одного.

    Володимир Макара reply Ivan Frei

    Ivan Frei А правила вивчити і навчитись їздити не пробували?

    Кривавий Світанок reply Ivan Frei

    Пункт правил дорожнього руху 18.6 Забороняється в'їжджати на пішохідний перехід, якщо за ним утворився затор, який змусить водія зупинитися на цьому переході.
  • David Starr

    У кожного своя правда.

keyboard_arrow_up