У арт-буку "Наречена" показали, що одягали на весілля наші бабусі та прабабусі

У арт-буку "Наречена" показали, що одягали на весілля наші бабусі та прабабусі

Заглянути в бабусину скриню скарбів, де віками збиралося придане, пізнати красу й магію автентичного весільного вбрання з різних регіонів України – усе це дозолить арт-бук «Наречена», який нещодавно представили тернополянам.

«Коли дитина просить свою маму написати мені у месенджер, що «Наречена» – це найкраща книжка на світі, а потім заповзято клеїть фото, створюючи власне Дерево Роду (у нашій книзі є така інтерактивна опція), то я вважаю, що mission accomplished! І цей вогонь в дитячих очах – оце справжня нагорода. Краща за будь-які відзнаки і «Найкращі книги року», – написала у «Фейсбук» одна із співавторів арт-бука «Наречена» Ярина Винницька.

«Наречена» і весільний потяг

Новий проект арт-платформи «Ковчег Україна», яку створили письменниця Ярина Винницька, художник Юлія Табенська та колекціонер і меценат Дмитро Осипов, – арт-бук «Наречена». На його сторінках зібрана колекція унікальних весільних костюмів, історія про дівчинку-повітрулю, яка шукає щастя, інтерактивне завдання «Дерево Роду» та набір ексклюзивних листівок. Дане видання є продовженням минулорічного арт-буку «Скриня. Речі Сили». «Наречену» також визнали найкращою книгою Форуму видавців 2017. Відтак одразу ж після цієї знаменної події весільний потяг презентацій помандрував Україною.

Відео дня

На початку листопада в етногалереї «Спадок» родини Демкур видання представили й тернополянам. Матусі та їхні доньки разом із авторами мандрували світом традиційного весільного костюму, вчилися розрізняти весільні сорочки різних регіонів України, приміряли автентичне намисто, вінки та досліджували чи можна стати королівною у сорочці із домотканого полотна.

- Наші проекти – це все плоди великої любові до традиційної культури, – каже автор ідеї та текстів Ярина Винницька. – Ми не професійні етнографи, а лише «любителі», адже дуже любимо те, що робимо. Темою нового арт-буку є весільний костюм.  Одруження є найважливішим ритуалом поміж народженням і смертю – це своєрідна ініціація, перехід в іншу якість. Тому довкола такої знакової події витворився цілий культурний пласт – складна система ритуалів, особливі пісні, особлива їжа, особливий одяг.

«Повітруля» і Дерево Роду

У фокусі уваги авторів арт-буку опинився розкішний весільний одяг різних регіонів України – шиті на весь рукав сорочки, ткані шовком плахти, золоті дукачі, пишні вінки.

Матеріали добирали спільно з Національним музеєм Івана Гончара та відомими львівськими колекціонерами Уляною Явною і Роксоляною Шимчук. Відтак запросили на фотосесії найвродливіших українок – всесвітньовідому українську диригентку Оксану Линів, знану колекціонерку і реконструкторку старовинного одягу Олену Дідик, чарівних доньок Віктора Ющенка. Головною героїнею – «нареченою-повітрулею» стала відома юна відеоблогерка з Кам'янця-Подільського Софійка Чесноковська. Ексклюзивну фотосесію провела художник арт-бука Юлія Табенська.

– Софія займається скелелазінням, тому коли ми з нею приїхали до Львова, їй дуже сподобалась лазити по шафі моєї подруги, – розповіла мама дівчинки, співавтор і хідожник арт-буку Юлія Табенська. – Я сфотографувала її зверху на шафі. З цього й почалась книжка.

Головну героїню назвали Повітруля – це донька гірських вітрів, красуня, не схожа на інших. Книга буде цікавою для дівчат від шести й до 66 років.

– Під пильним наглядом професійного етнографа Ігора Перевертнюка ми виокремили найцікавішу інформацію про унікальні артефакти нашого національного весільного посагу і подали це так, щоб було цікаво дитині, – додає Ярина Винницька. – Там є загальноукраїнська шафа-купе, що вміщує придане з усіх регіонів, є інтерактивна частина, як от Дерево Роду, яке можна заповнити іменами і фотографіями своїх родичів, оздобити рамкою і повішати на стіну. Адже весілля – це про об´єднання двох родів.

Найважчими, за словами авторів, були дитячі фотосесії.

– Більшість дівчаток просто одержимі архетипом «принцеси-нареченої», – зазначає пані Ярина. – Змалку вони приміряють мамині шпильки чи роблять собі фату з тюлі. Тож ми вирішили залучити дітей у творчий процес. Дитяча студія «Орелі» при музеї Гончара під керівництвом Мирослави Вертюк, одяг, відтворений за автентичними зразками студією дитячого одягу «Аденчик-Баденчик», і просто магічний фотограф Віктор Попіль, сотворили чудо – дитячі фото вийшли настільки чарівними, що ми вирішили випустити їх окремою серією листівок.

Нові естетичні канони краси

Справжня автентика далі залишається культурною резервацією, вважають автори «Нареченої».  Тому їхні  арт-буки – це спроба вийти за межі цієї резервації і зробити елітарне масовим. Це можливість навчити дітей відрізняти борщівську сорочку від поліської, гуцульську запаску від полтавської плахти, впізнавати баламути, дукачі, зґарди. На думку авторів, можливо, тоді хтось із дівчаток захоче стати королівною у сорочці з домотканого полотна.

– Для мене книга – це символічна передача найціннішого, це спроба інфікувати любов´ю до свого тих, хто завтра буде вирішувати долю цієї країни, нагода привити маленьким українкам гарний смак, – стверджує Ярина Винницька. – Автентичні речі, створені примітивними знаряддями чи на грубому домотканому полотні, є справжнім високим мистецтвом. Всі ці артефакти помарковані вічністю, як знаком якості. І я хотіла б повернути цей високий канон у масову свідомість українців.

На презентації – дівочих посиденьках всім присутнім запали в душу такі слова авторок: «Селянка без освіти та світла робила унікальні речі, які гідні бути виставленими в паризьких будинках моди», «Кожне село мало свій канон», «Слід зберігати канон у музеях, але треба взаємодіяти з традицією», «Бути щасливою – це як вишити сорочку своїми руками».

Книгу можна придбати в книгарнях та на https://www.facebook.com/KovchegUkraina/posts/342656769509753

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up