Новорічна ялинка: за чи проти? Що з цього приводу думають звичайні тернополяни та влада

Новорічна ялинка: за чи проти? Що з цього приводу думають звичайні тернополяни та влада
  • До новорічно-різдвяних свят залишилося трохи більше місяця, а отже саме час подумати про облаштування парків та скверів у Тернополі. 
  • Чи встановлювати цьогоріч головну ялинку міста, чи відкривати файне зимове містечко – ці питання тернополяни вже активно обговорюють у соціальних мережах. Журналісти «20 хвилин» вийшли на вулиці міста та дізналися думку тернополян. 

Зараз не час…

У мережі з’явилася петиція від Наталії Попович із закликом не витрачати цьогоріч кошти на придбання та встановлення новорічних ялинок. Жінка пропонує не витрачати кошти на розваги, а передати їх на потреби військових або внутрішньо переміщених осіб. А як жителями Тернополя така ідея?

Любомир, вчитель, 55 років

Відео дня

 –  Я вважаю, встановити її можна. А там вже одні захочуть прийти, а інші – ні. Розумієте, складний час. Якщо ж ялинку все ж таки встановлять, то вона нікому не буде заважати, це і для дітей приємно. Вони чекають свят. Та і людям важко, а можливо вона підніме настрій. А ілюмінації можна не вмикати у нічний час або обмежити їх роботу. Ну і звичайно ж, дотримуватися комендантської години. 

 

Юля, переселенка із Запоріжжя, 40 років 

 – У Тернополі можливий такий варіант – відкрити це містечко і встановити ялинку. А ось гірлянди напевно краще не вмикати. Це для радощів дітей. Ми переміщені особи, якщо будемо на свята тут, то прийдемо до ялинки.

 

 

 

Григорій, пенсіонер, 69 років

 – Я проти встановлення ялинок і містечок. Зараз не той час, щоб святкувати, феєрверки різні запускати. Для діток може і треба щось встановити, але вона ж вдень не така гарна, як виблискує у вогниках ввечері. Треба краще встановити різдвяну шопку, як було минулого року. 

 

 

Марія, перебуває у декретній відпустці, 27 років

 – Напевно, краще не треба. Якби закінчилася війна, то можна ставити. А так, люди гинуть і сумно. Мені здається, для дітей це цікаво, але не для дорослих. А є люди, які втратили сім’ю через війну і для них це не буде свято. Кожного року це свято і для дітей, і для дорослих. А цього року вже так не буде. На встановлення, обладнання треба гроші. І вони просто витратять їх зараз. А це недоречно.

 

Світлана, лікарка 

 – Війна війною, але я думаю, ялинка не завадила б. І файне зимове містечко можна, чому ні. Діти ж не повинні страждати через війну. А ось питання з ілюмінаціями на розсуд влади, адміністрації. Бо воно буде сяяти, то цього може і не треба. 

 

 

Петро, адвокат, 28 років 

 – Вважаю, що не треба. Зараз не час для святкувань. А що стосується дітей, то їм свято можна і вдома влаштувати. Я так думаю. Але я дітей не маю, тому мене це не дуже турбує. та і якщо поставлять, то я б не приходив.

 

 

Як бачимо, під час опитування думки людей різнилися. Одні переконують, новорічні та різдвяні свята – справжнє щастя у тяжкій реальності сьогодення як для дітей, так і дорослих. Тернополяни розуміють, увімкнути всі ілюмінації та створити справжню казку цьогоріч не вийде через повітряні тривоги та економію електроенергії. 

А ось інші переконують, що зараз не до святкувань. Треба спочатку перемогти в російсько-українській війні, а вже потім відсвяткуємо і Новий рік, і Перемогу, і Незалежність. 

Що кажуть у соціальних мережах?

Для більшого охоплення думок тернополян щодо підготовки новорічних локацій, ми також провели опитування у соціальній мережі. Участь в опитуванні взяли 586 людей і 80% відповідей негативні. Ми зібрали ще кілька коментарів, що залишили люди під публікацією з опитуванням. 

– Можна обійтися цього року без ялинки. Ще й проблеми зі світлом. Краще зекономити і виділити на ЗСУ, – радить пані Інна. 

– Треба до всього підходити розумно. Для дітей поставте ялинку вдома. А в місті не ставте, краще передайте ці кошти на ЗСУ, – погоджується Любов Бойко. 

– У дітей повинно бути свято, незважаючи на війну і втрати. Не забирайте у них дитинство, – написала пані Світлана. 

Що каже міська влада?

Також ми поцікавилися у Тернопільської міськради, чи планують цього року в місті відкривати новорічні локації? Чи готуватися дітям та батькам до свята, а якщо і облаштовуватимуть, то що саме. Зі слів Тернопільського міського голови Сергія Надала, святкування не на часі. 

– Я думаю, відповідь на це питання мають дати самі тернополяни. Ми може зробимо якесь опитування людей, оскільки наші думки розділяються. Однозначно не може бути ніяких святкувань, масових заходів, гулянь, катань, громадського харчування, алкоголю і всього іншого. Ковзанки точно не буде, адже на це потрібно багато електроенергії, а нам треба її економити, – каже пан Сергій. 

Та все ж, маленькі тернополяни можуть розраховувати на хоча б невелике свято для них. 

– Можливо, це буде варіант облаштування ялинки у патріотичному стилі, можливо це будуть дитячі каруселі, щоб діти мали можливість відчути, що все ж таки є свято і Новий рік, – додає Сергій Надал. 

Нагадаємо, що минулого року міська рада Тернополя потратила на встановлення новорічної ялинки 199 тисяч гривень. Облаштування розважальної зони довкола ялинки відбувалось за кошти приватних інвесторів. Минулоріч організатором різдвяно-новорічної ярмарки була громадська організація «Тернопіль фуд фест».

Опитування

Чи треба у Тернополі встановлювати новорічну ялинку та прикрашати місто?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (154)
  • Olga Buriak

    Тут обговорювати нiчого….для чого стiльки шуму …Нl !
  • Людмила Прошин

    Ні
  • Надя Вітенько

    Яка ялинка наші діти гинуть на Тернопільщині скільки вже загинуло
  • Марія Ключ

    Проти ялинки,Як би   чиїсь син  депутатів,прокурорів чи вищих чинів бувби на війні ,чи загинув, хотілиб вони ялинки,вони і так будуть  святкувати в їхніх серця

keyboard_arrow_up