Страшні спогади про втечу з радянського полону: в Тернополі показали стрічку про Героя УПА

Страшні спогади про втечу з радянського полону: в Тернополі показали стрічку про Героя УПА
  • 10 червня в приміщенні бібліотеки-музею «Літературне Тернопілля» показали стрічку присвячену герою УПА, політв’язню та громадському діячеві Оресту Васкулу.
  • Це був перший фільм циклу «Жива УПА». Стрічку бачив та схвалив її головний  герой.
  • На жаль, серце Ореста Васкула зупинилося 8 червня.  

Більше про сам фільм розповів тернопільський кінокритик Володимир Ханас. Її знімали та готували волонтери, а режисеркою виступила Марія Яремчук. Ні вона, ні її команда раніше кіно не знімали і деталі та секрети зйомок пізнали вже в знімальному процесі.

Стрічка розповідає реальну історію Ореста Васкула, який в 14 років вступив до лав ОУН, в 15 років потрапив у полон. Його заслали до Башкирської АССР, але звідти вдалося втекти. На вагонах поїздів та в зимовий мороз він добирався до України. Вже в 17 річному віці його спіймали та засудили до 25 років таборів.

В півгодинний фільм режисерці вдалося помістити чимало спогадів та велику історію з життя Ореста Васкула.

Відео дня

– Стрічку знімали в 2017 році. В його основі – кримінальна справа повстанця, але вдалося також поспілкуватися і з самим героєм фільму, – каже пан Ханас. – Зйомки проводили у Києві та його передмістях.

Орест Васкул після перегляду фільму досить позитивно відгукнувся про стрічку. Він надихнув авторів на продовження і створення циклу фільмів про Героїв ОУН-УПА.

Тернополян стрічка може зацікавити ще й тим, що в ній звучить пісня «Сніг, сніги…», яку створив митець Олександр Смик, який живе та працює у Тернополі.

Наступного разу влаштувати показ всієї серії фільмів організатори обіцяють перед виходом нової стрічки «Жива УПА», присвячену Марії Штепі – учасниці національно-визвольних змагань. Фільм планують показати у жовтні 2021 року.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up