Топ-5 місць Тернопільщини з гарними краєвидами: як та скільки коштує доїхати

Топ-5 місць Тернопільщини з гарними краєвидами: як та скільки коштує доїхати
  • Для людей, які обожнюють восени милуватися природою та відкривати для себе цікаві історичні місця, Тернопільська область – справжній скарб.
  • Замки, водоспади, печери – чого тільки не знайдеш у непримітних, на перший погляд, населених пунктах.
  • Де можна відпочити, а також як доїхати на власному чи громадському транспорті – читайте у матеріалі.

У переліку туристичних об’єктів Тернопільщини — понад 4 000 пам’яток історії, археології та архітектури, в тому числі — 185 національного значення. Про це повідомили на офіційній сторінці департаменту культури та туризму Тернопільської ОВА у Фейсбук.

Плебанівський віадук

На околиці села Плебанівка, що на Теребовлянщині, є справжнє архітектурне диво, один із кращих зразків європейського мостобудування – граційний понад 120-літній Плебанівський віадук. Місцеві майстри під керівництвом австрійських інженерів звели віадук у 1896 році. А у 1926 році його реставрували та оновили.

Відео дня

Плебанівський віадук має дев’ять арок, завдяки чому він дуже міцний. Його висота складає 30 метрів, а довжина — понад 100 метрів. Пройшло вже понад 100 років, а він й досі виконує свою функцію — з'єднує Тернопіль з Копичинцями. 

Туристів Плебанівський віадук приваблює своєю величністю, міццю і, звичайно, кінематографічністю. Адже подібним віадуком мчав Гоґвортс-експрес у фільмах про Гаррі Поттера.

Наразі Плебанівський віадук є візитівкою міста Теребовля. До нього організовують захоплюючі екскурсії та веломаршрути.

Як доїхати

Через Плебанівку пролягає автодорога М19, якою буде зручно дістатися з Тернополя. Орієнтир, біля якого варто звернути з основної дороги, – старий хрест у Плебанівці (на вулиці князя Василька).

Дістатися до Теребовлі можна автобусом. За даними сайту ticket.bus.com.ua, автобуси з Тернополя до Теребовлі курсують щодня через кожні 30-40 хвилин. Квиток за одну людину коштує від 33 гривень до 80 гривень.

Також курсують через Теребовлю і потяги «Київ-Пасажирський – Ворохта» та «Львів – Чернівці». До Теребовлі за люкс треба заплатити 600 гривень, за купе – 200 гривень, а за плацкарт – 130 гривень. Якщо брати сидяче місце у першому класі, то готуйтеся заплатити 150 гривень, а за місце у другому класі – 115 гривень.

Дендропарк в Раю

Як виявляється, потрапити до раю цілком можливо і живим, а ще там реально насолодитися неймовірною красою природи. Адже в Бережанській міській громаді Тернопільського району є своє невелике, але таке мальовниче село Рай.

Місцевий дендропарк був заснований ще у 1760 році гетьманом Адамом Синявським. У 1816 році парк перейшов у володіння до графа Олександра Потоцького, який переробив його, взявши на основу «Софіївку» в Умані. Також він побудував у парку палац в італійському стилі.

Перша і друга світові війни завдали парку значної шкоди. Хоча згодом їх частково відновили. Наразі цей парк площею близько 1 км2 приносить справжнє умиротворення та спокій своїм відвідувачам. Там ростуть чимало рідкісних видів дерев та чагарників, зокрема: ялина срібляста, ясен пухнастий, оцтове дерево, сосна чорна, спірея звичайна та інші.

Як доїхати

На автомобілі – близько 60 км трасою Е50. Або ж на автобусі до міста Бережани, а звідти 3 км пішки. Громадський транспорт курсує до Бережан курсує щогодини, а інколи кожні пів години чи навіть 15 хвилин. Переважно це прямі рейси, натомість є проміжні, як «Тернопіль АВ – Долина», «Тернопіль АВ – Івано-Франківськ». Вартість проїзду за одного пасажира від 72 до 173 гривень.

Джуринський водоспад

Неймовірної краси водоспад знаходиться поблизу села Нирків, що в Тернопільській області. Розташований він на однойменній річці, й у висоту сягає 16 метрів. Водоспад рукотворний, що не заважає йому дивувати своєю міццю та оглушати своїм невпинним шумом.

Трохи нижче по течії є пішохідний місток, з якого можна помилуватись красою водоспаду, та зробити неймовірні світлини. Зазвичай Джуринський водоспад відвідують разом з руїнами Червоноградського замку, що знаходиться неподалік.

Як доїхати

На автомобілі – понад 100 км трасою М19. Також з Тернополя до села Нирків щодня курсує один прямий рейс о 14.35. Вартість квитка за одну людину – 116 гривень.

Палац Вишневецьких

Розкішний палац в стилі класицизму з елементами французького ренесансу побудував у Вишнівці останній з роду Вишневецьких, великий польський магнат Михайло Сервацій.

Над спорудою працювали українські, польські та французькі архітектори протягом 30 років. Палац заснували на фундаментах середньовічного Вишневецького замку, який неодноразово перебудовувався і розширювався з XVII століття.

Не менш заворожує і територія навколо палацу. Місце порадує мальовничими парковими зонами з альтанками, відокремленими лавочками, підвісними мостами і чудовими клумбами. Вишневецький палац однозначно вартий твого часу.

Як доїхати

На автомобілі – понад 47 км трасою М19. Також з Тернополя до селища Вишнівець щодня курсують автобуси з 05.15 до 22.00. Вартість квитки за одного пасажира від 70 до 85 гривень.

Село Касперівці

Даний населений пункт вважають однією з туристичних перлин Тернопільщини. Тут є цілий перелік місцин, заради яких сюди варто приїжджати. Зокрема, це Касперівське водосховище, навколо якого створено ландшафтний заказник, площею понад 800 га.

Поруч з водосховищем діють бази відпочинку, є також куди приїхати з наметами. Також це близькість до Дністра, в який впадає річка Серет, а також річка Тупа. На березі річки Тупа є гарний річковий каньйон. Варто також згадати про Касперівський замок, який повністю розібраний на сьогодні, проте місцевість там не менш барвиста.

Як доїхати

На автомобілі – понад 100 км трасою трасі М19. На сайті ticket.bus.com.ua ми не знайшли жодного прямого рейсу до села Касперівці. Тож, ви можете доїхати автобусом з Тернополя до Заліщиків, а далі іншим транспортом. Автобуси з Тернополя до Заліщиків курсують щодня. Вартість квитка за одну особу від 170 до 230 гривень. 

Читайте також:

Скільки коштує доїхати з Тернополя до міст області. Ціни на потяг та автобуси

Скільки коштують квитки з Тернополя до сусідніх областей: промоніторили ціни на потяги та автобуси

Цікаве та важливе про Тернопіль у кілька кліків: школяр Арсен Горобець створив туристичний бот про рідне місто

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Vasyl Boiko

    Чарівний Тернопільський край. Запрошуємо

    Усіх бажаючих.Слава Україні

keyboard_arrow_up