Цікаве та важливе про Тернопіль у кілька кліків: школяр Арсен Горобець створив туристичний бот про рідне місто

Цікаве та важливе про Тернопіль у кілька кліків: школяр Арсен Горобець створив туристичний бот про рідне місто
  • Коронавірус, карантин, повномасштабне вторгнення та блекуати – не перепона для розвитку тернопільської молоді. Це на власному прикладі доводить одинадцятикласник Арсен Горобець.
  • Хлопець обожнює спорт, математику, а ще й відкрив для себе світ програмування. Щобільше, створив туристичний телеграм-бот про Тернопіль.
  • Чим корисний бот і як багато часу знадобилося на розробку – дізнавалися журналісти «20 хвилин».

Арсен Горобець – з тієї молоді, яка надає перевагу справі, а не порожнім балачкам. До того ж коли приходить час трохи похизуватися та розповісти про свої успіхи, він стриманий і завдячує за добрі слова. Та попри все погодився поспілкуватися з журналістами «20 хвилин» і розповісти про свій перший проєкт.

Арсен разом з родиною 

Незнане – завжди цікаве

Вперше програмуванням Арсен Горобець зацікавився ще два роки тому. Хлопець зізнається, жодних коштів у навчання не вкладав, адже не був впевнений, що ця сфера настільки сильно його захопить.

— Зараз дуже багато різних безплатних онлайн-уроків на Ютубі та інших платформах. Тому мені стало цікаво, чи дійсно можна після їх перегляду створити щось класне і корисне. Як тільки у мене з’являвся вільний час, то я переглядав відео, щось собі занотовував. Разом з кількістю переглянутих відеоуроків зростав і мій інтерес. І якось подумав, що програмування мене цікавить більше як майбутня професія, ніж хобі. Тим паче я вже старшокласник, у школі навчаюся останній рік і бажано визначатися з предметами для іспитів та професією на життя, — розповідає тернополянин.

Відео дня

Створення туристичного телеграм-бота Ternopil_guide Арсен називає неочікуваною ідеєю, адже всі команди та функції він прописував задля власної цікавості та відпрацювання отриманих знань. Проте не приховує, задоволений, що створив перший власний проєкт.

— Я все робив поступово, у мене не було чіткого плану – що і за чим маю додати та як все оформити. Найперше, що я додав до бота – тижневий прогноз погоди в Тернополі, який самостійно оновлюється і більше не потребує моєї залученості. Тобто, як тільки учасники надсилають запит, їм автоматично видає актуальну інформацію, — розповідає Арсен. — З пунктом про легенди простіше – я сформував текст, підібрав картинки і записав їх до програми. Аналогічно і з ресторанами та готелями. Коли я побачив, що роблю все правильно і є результат, то вирішив надати доступ всім тернополянам та гостям Тернопільщини.

Після додавання нових функцій хлопець ділився власними успіхами з родиною та друзями. Вони його підтримували та висловлювали свої зауваження, пропозиції, поради, аби Ternopil_guide ставав кращим.

Загалом на розробку телеграм-бота тернополянин витратив два місяці. Вважає, що це забагато як для такої роботи, але під час наступних проєктів вже не треба буде витрачати стільки часу на довивчення певних моментів.

— Зараз можу сказати, що найважче дався мені безпосередньо запуск цього телеграм-боту на сервері. У відео не показували і не розповідали, як це робити. Тож, довелося не один день просидіти в пошуках інформації, щоб зрозуміти що і куди треба натиснути, куди вставити. Я все вивчав з нуля. За допомогою звертався до ChatGPT та Google, — зізнається розробник бота.

Дізнаєтеся, де класно, цікаво та смачно

Ternopil_guide юний розробник наповнив різноманітною інформацією. Аби користувачам було простіше знайти необхідне, створив спеціальне меню, а все зібране розділив на пункти.

Назву кожного пункту прописав українською та англійською мовами, а також додав тематичні emoji. Таким чином полегшив користування іноземцям.

— Перейшовши за посиланням та натиснувши кнопку start, користувачам пропонуємо дізнатися про погоду на тиждень в Тернополі, історичні місця, історію міста та області, місцеві легенди, екскурсії та події, оперативні новини та загальну корисну інформацію. Також туристи зможуть дізнатися про наявні кафе, ресторани та готелі, які працюю у нас, — розповідає тернополянин. — До речі, екскурсії містом та областю я розробляв самостійно. Вам треба буде завантажити додаток Google планета і там ви знайдете маршрут, інформацію, фото та відео про туристичні місця в області. Я намагався зробити якомога цікавіше, аби у людей виникло бажання туди дістатися. Загалом я додав на карту понад 20 туристичних місць.

Ось так, наприклад, виглядає частина історії міста Тернопіль. А якщо натиснете на активну кнопку facts, то отримаєте додаткову інформацію про давнє походження, культурний центр, замок Тернополя та присвоєння звання «Місто-Герой».

Наразі Ternopil_guide вже скористалися 380 користувачів. За даними аналітичної програми, найбільше люди цікавляться такими пунктами: ресторани, готелі, екскурсії та події.

Арсен Горобець запевняє, спеціально приєднати телеграм-бот до аналітичної програми, аби розуміти, що найбільше потрібно людям та в якому напрямку варто розвивати свій проєкт.

— Я отримує пропозиції від людей на електронну пошту та і знайомі мені вже допомогли з ідеями, як розширити цей бот. Зокрема, пропонують збільшити кількість історичних місць як в Тернополі, так і області, додати англійську мову, аби іноземці змогли користуватися. А також додати функцію «благодійність», щоб люди донатили нашим захисникам. Звичайно ж, збору мають бути тільки перевірені. Поки я не знаю, як зробити в цьому боті дві мови, але розберуся, — додає хлопець. 

Читайте також:

У Бережанах створили мапу із ляльок-мотанок: вона увійшла до Книги рекордів України

У 23 роки відкрила єдину у Тернополі майстерню тафтингових килимів: історія майстрині

Вони подолали тисячі кілометрів, щоб захистити Україну! Допоможіть зібрати кошти на авто для військових

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up