Вишита карта України стане символом єднання

Вишита карта України стане символом єднання

Триметрову вишиту карту України розпочали вишивати на Тернопільщині. За рік її повністю зашиють майстри з усіх областей і Криму, щоб вкотре підтвердити, що Україна – єдина країна.

Унікальну Всеукраїнську акцію єднання «Україна моя вишивана» започаткували громадські активісти зі Скали-Подільської, розпочавши творити триметрову карту України. Упродовж року її вишиватимуть в усіх областях, а тоді презентують у музеях.

Започаткували акцію єднання

Відео дня

Вишиту карту України розміром три на півтори метра, що стане символом єднання всіх українців, а також своєрідним оберегом і святинею, вирішили створити громадські активісти зі Скали-Подільської. Вони започаткували акцію єднання «Україна моя вишивана», суть якої полягає в тому, щоб люди з усіх областей нашої країни долучилися до створення вишитої карти України. Мета – об'єднати різні спільноти України для духовного процвітання Батьківщини у любові до спільного генетичного коду нації – української вишиванки.

Організаторами акції є народний майстер Ірина Харатін, майстер художньої вишивки Тетяна Дяківнич, Валентина Стефина та голова Скала-Подільської територіальної громади Віктор Мирончук.

- Це не політична і не релігійна акція, – стверджує співорганізатор акції, майстер художньої Тетяна Дяківнич. – Це формування єдиного поля любові, це молитва до Бога за територіальну цілісність нашої України. Це є вакцина «Віри і любові, довіри та небайдужості» як до Батьківщини, так і до території, на якій ми проживаємо. Тут немає різниці чи ти організатор, чи виконавець. Це спільна праця всіх небайдужих людей, яка є платформою віри в те, що єдиний Бог – єдина Україна.

Вишивають триметрову карту України

Щойно розпочату вишиту карту України вперше презентували на Міжрегіональнальному фестивалі патріотичної пісні, прози та поезії «В єдності наша сила, і правда, і воля», що відбувся 30 червня на межі Тернопільської та Хмельницької областей з боку Скали-Подільської, біля пам’ятника Романа Шухевича і був приурочений 110-й річниці з дня народження цього визначного історичного діяча.

За тиждень до фестивалю зібралася група громадських акивістів зі Скали-Подільської, учасники якої чорно-червоним хрестиком вишили на карті контури областей  і слова «Україна моя вишивана».

– З домівки в домівку впродовж тижня мандрувала наша карта від однієї вишивальниці до іншої, – розповідає Тетяна Дяківнич. – Всі події ми фотографували. Перший етап – контури карти нанесла на полотно Ірина Харатін. Другий етап – ми разом із вишивальницями Галиною Царук, Тетяною Онуфрійчук, Вірою Онишко, Ориславою Федін, Валентиною Стефиною, Марією Мацьків, Ольгою Гасюк і Марією Фурмановою вишивали по цих контурах.

Щоб забезпечити ефективний процес роботи, завели книгу реєстрації учасників, адже бажаючих долучитися до акції чимало.

– Учасники акції – це не тільки люди, які вишивають, а також і ті, хто забезпечують інформаційну та фінансову підтримку, – пояснює пані Тетяна. – Першу грошову допомогу надали власники магазинів нашого містечка. Подальший перебіг акції залежить від небайдужості інших людей.

Попри те, що на фестивалі «В єдності наша сила, і правда, і воля» майстриням не надали окремої палатки і про акцію єднання згадали лише побіжно, все ж охочих вишити бодай один хрестик на карті України було вдосталь. Навіть чоловіки, які брали до рук голку вперше, з допомогою майстринь вишивали кілька хрестиків на карті єднання.

– Не зважаючи на жодні перешкоди, наша акція буде тривати і завершиться до кінця червня 2018 року, – каже співорганізатор Ірина Харатін. – Адже ця карта України – це молитвене поле, що об'єднує наші серця. В кожного свої погляди, але одна мета. Ми робимо перші кроки. Дуже сподіваємось і віримо в те, що небайдужих людей набагато більше і  вони підтримають нас своєю працею та молитвою.

Карта помандрує Україною

Окрім фестивалю патріотичної пісні, карту вже показали в поетичній спілці "LA SKALA". До речі, поети долучилися до акції не лише вишивкою, а й грошима. 4 липня відбулася зустріч небайдужих людей у приміщенні Борщівського краєзнавчого музею. Свої хрестики на карті вишили діти, які відпочивають у закладі оздоровлення та відпочинку «Збруч», що в смт. Скала-Подільська.

Також карту вишивали всі охочі, які долучилися до акції єднання «Україна моя вишивана», що відбулася в Скалі-Подільській 8 липня у військовому містечку після благословення даної акції та освячення карти отцем Василем Германюком. Наступний крок – карта України разом із паломниками помандрує пішою ходою  з міста Борщова на Загальнонаціональну прощу до Зарваниці, де всі бажаючі зможуть залишити на ній свій хрестик. Відповідальність за карту беруть на себе Свілана Шмирко та отець Богдан Боднар.

Після цього карта мандруватиме Україною з однієї області до іншої і має бути повністю зашита до червня 2018 року. Тоді її покажуть у великих бібліотеках і обласних музеях. Останнє й постійне її місцезнаходження буде у Скала-Подільському музеї.

– Вишита карта України –  своєрідний символ єднання українців із різних куточків нашої Батьківщини у любові до спільного генетичного коду нації – української вишиванки, – каже вишивки Тетяна Дяківнич. – Ми хочемо, щоб вона стала оберегом, святинею, що об’єднує всіх в Україні.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up